Følg os

Kasakhstan

Kasakhisk skuespiller vinder prisen for bedste skuespiller ved Asian World Film Festival 2021 i LA

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Kasakhisk skuespiller Tolepbergen Baissakalov (billede, venstre) vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i Brand film instrueret af Aizhan Kassymbek ved Asian World Film Festival 2021 (AWFF), rapporterede filmens producer Diana Ashimova på sin Instagram, skriver Saniya Bulatkulova in Medarbejder kultur.

Filmen havde for nylig premiere på den 26. internationale filmfestival i Busan.

I år blev 30 film fra mere end 20 lande præsenteret på festivalen.

reklame

AWFF, som afholdes for syvende gang, bringer det bedste fra det brede udvalg af Asian World-biografer til Los Angeles for at tiltrække anerkendelse til regionens filmskabere og styrke båndene mellem asiatiske og Hollywoods filmindustrier.

Det sociale drama med elementer af komedie fortæller historien om en almindelig midaldrende mand, der forsøger at bygge sit liv op i en megapolis og gør sit bedste for at brødføde sin familie. Det ser ud til, at problemerne aldrig vil ende, da han lever i uendelig gæld. Han finder ud af, at hans teenagedatter er gravid og forsøger at finde faderen kun for at blive involveret i et absurd eventyr, som hjælper ham til at forstå de vigtigste ting i livet.

Filmen havde for nylig premiere på den 26. internationale filmfestival i Busan.

reklame

I sidste uge blev Baissakalov kåret som bedste skuespiller ved den sjette russisk-britiske Sochi International Film Festival og Film Awards IRIDA.

Del denne artikel:

Kasakhstan

Kasakhstans 30-års jubilæum for uafhængighed: Præstationer og resultater

Udgivet

on

Det seneste analytiske stykke offentliggjort på Zakon.kz afslører et online nyhedsmedie, som er oversat fra russisk, Kasakhstans vej til økonomisk fremgang og bæredygtig udvikling siden 1991. Det viser, hvordan landet opnåede betydelige resultater med at implementere store markedsreformer i det postsovjetiske område. plads, Personale rapport, Kasakhstans uafhængighed: 30 år, nation.

Kasakhstan fejrer i år sit 30-års jubilæum for uafhængighed. I løbet af denne tid ændrede landet sit image på den internationale arena og er blevet en økonomisk og politisk leder i regionen. 

Kasakhisk Eli-monumentet. Monumentet symboliserer Kasakhstans moderne historie og dets folk. Monumentets højde på 91 meter markerer 1991, hvor Kasakhstan blev selvstændigt. Fotokredit: Elbasy.kz.

"I år markerer 30-året for Kasakhstans uafhængighed. Dette er en vigtig dato for at styrke den genoplivede kasakhiske stat og frihed, som vores forfædre drømte om. For historien er 30 år et øjeblik, der flyver afsted på et øjeblik. Men for mange mennesker er dette en hel æra af vanskeligheder og glæder, kriser og opgange," sagde Kasakhs præsident Kassym-Jomart Tokayev i sin artikel med titlen "Uafhængighed frem for alt."

reklame

De første år med uafhængighed var de sværeste for landet. Kasakhstan arvede en svag økonomi. I 1991 faldt landets bruttonationalprodukt med 11 procent. Ændringen var først mulig ved udgangen af ​​1996, hvor den steg med 0.5 procent. Det næste år var væksten 2 procent. Inflationsraten i 1991 var 147.12 procent med en månedlig prisstigning på 57-58 procent. I 1992 var dette tal allerede lig med 2962.81 procent. Situationen udjævnedes i slutningen af ​​1993 og satte den gennemsnitlige rate til omkring 2169.8 procent. I 1994 blev det halveret til 1160.26 procent, hvor faldet i de følgende år nåede 1.88 procent i 1997.

Ideen om at skabe en ny hovedstad i Kasakhstan tilhører Nursultan Nazarbayev. Beslutningen om at overføre hovedstaden fra Almaty til Akmola blev truffet den 6. juli 1994. Astana blev omdøbt til byen Nur-Sultan den 23. marts 2019. Fotokredit: Elbasy.kz.

I samme periode nåede arbejdsløsheden op på 4.6 procent. I 1995 faldt det til 3.2 procent. Mellem 1992 og 1994 var der en kraftig stigning i arbejdsløsheden med en massiv udstrømning af befolkningen – 1.1 millioner mennesker forlod landet. Landets budgetunderskud i 1994 var på 20.6 milliarder tenge (47.8 millioner USD).

reklame

Den kasakhiske regering udviklede og lancerede strategien for den politiske og økonomiske udvikling af landet frem til 2005. Ifølge strategien startede regeringen et privatiseringsprogram, økonomiske reformer og lancerede overgangen fra den sovjetiske planøkonomi til en markedsøkonomi . Fra 1991 til 2000 dukkede en hel klasse af små og mellemstore virksomheder op i Kasakhstan. De købte 34500 genstande af statsejendom for 215.4 milliarder tenge (499.7 millioner USD). 

Ifølge økonomiministeriet har Kasakhstan vist betydelige resultater med at implementere store markedsreformer i det postsovjetiske rum. Landet har tiltrukket mere end 380 milliarder dollar i udenlandske direkte investeringer, hvilket tegner sig for 70 procent af den samlede tilstrømning af investeringer til den centralasiatiske region.

I 1997 stod staten over for endnu en økonomisk krise forårsaget af et kraftigt fald på det asiatiske marked. Denne krise ramte alle økonomiske aktører, som i jagten på profit fra investeringer i de hastigt voksende økonomier i Øst- og Sydøstasien bragte sig selv til at gå konkurs. De økonomiske tab beløb sig til milliarder af dollars, hvilket påvirkede økonomierne i landene i de tidligere sovjetiske lande, herunder Kasakhstan.

Kapitaludstrømning blev efterfulgt af et kollaps i energi- og råvarepriserne på verdensmarkederne. Denne tilpasning førte til økonomisk destabilisering i Rusland, hvilket påvirkede reduktionen i prisen på russiske varer og som følge heraf havde en indvirkning på kasakhstanske producenter. For at stabilisere hjemmemarkedet reducerede de kasakhiske myndigheder importen fra nabolandene og devaluerede den kasakhiske valuta. Det reddede landets økonomi fra storstilet turbulens.

Ifølge Asian Development Bank hjalp Kasakhstans pragmatiske økonomiske politik landet til at blive en øvre mellemindkomststat og en økonomisk og politisk leder i Centralasien.

Kasakhstan har formået at mindske fattigdommen, øge befolkningens adgang til primær uddannelse og forbedre ligestilling og social sikkerhed for børn og mødre. Ifølge statistikker er andelen af ​​fattige, baseret på den nationale fattigdomsgrænse, i forhold til 2001 i landet faldet fra 46.7 procent til 2.6 procent. Ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation har Kasakhstan en konsekvent lav arbejdsløshed. Siden 2011 har denne indikator aldrig oversteget 5 procent.

I flere år nu har de kasakhiske myndigheder fulgt et program for diversificering af landets økonomi. Regeringen implementerer programmer for at modernisere landbruget, forbedre brugen af ​​offentlige ressourcer, øge produktiviteten i ikke-oliesektoren og sikre overgangen fra fremstillingsindustrien til mere lovende industrier med højt eksportpotentiale.

For at opretholde høje økonomiske vækstrater søger Kasakhstan at gennemføre strukturelle ændringer i økonomien, hvilket blev afspejlet i den første præsidents tale, Kasakhstans vej 2050: Fælles mål, fælles interesser, fælles fremtid i 2014.

For nylig tog landet vejen mod en innovationsorienteret økonomi, der sigter mod at skabe et gunstigt erhvervsmiljø og investeringsklima og øge intensiteten og produktiviteten i den nationale økonomi.

Ifølge den kasakhiske ekspert Andrei Chebotarev voksede fremstillingsindustrien med 2020 procent på trods af pandemien og et generelt fald i BNP ved udgangen af ​​3.9. Bruttoværditilvæksten vokser også og beløber sig til 9.3 billioner tenge (21.5 millioner USD) i løbet af det seneste år. Eksporten af ​​produkter med høj værditilvækst er også steget med 5 %. 

Diversificeringen af ​​økonomien gjorde det muligt for flere og flere lokale produkter at komme ind på markederne i hele landet. Deres kvalitet er på ingen måde ringere end kvaliteten af ​​udenlandske producenter.

Del denne artikel:

Læs

Kasakhstan

Kasakhstan - Præsidentielt dekret forbedrer menneskerettighederne

Udgivet

on

I februar vedtog Europa-Parlamentet en resolution, der kritiserer Kasakhstan for dets menneskerettighedsstatus, fremhæver kønsspørgsmål, situationen for civilsamfundsgrupper og aktivister og kræver løsladelse af tilbageholdte aktivister. Kasakhiske embedsmænd svarede, at kritikken var uretfærdig, og at EU ikke bør ignorere eller afskrække bestræbelser på at forbedre landets resultater med hensyn til menneskerettigheder.

Planens prioriterede områder omfatter forsøg på at fjerne diskrimination af kvinder, fremme foreningsfrihed, ytringsfrihed og frihed til liv og offentlig orden. Planen har også til formål at øge effektiviteten af ​​interaktionen med ikke-statslige organisationer og at forbedre menneskerettighederne i det strafferetlige system for at udrydde tortur og mishandling af fanger.

Den 10. juni 2021 underskrev Kasakhstans præsident Kassym-Jomart Tokayev et dekret for at forbedre landets menneskerettighedsrekord.

Det omfattede forsøg på at fjerne diskrimination mod kvinder, øge foreningsfriheden, ytringsfriheden og friheden til liv og den offentlige orden. Planen har også til formål at øge effektiviteten af ​​interaktionen med ikke-statslige organisationer og at forbedre menneskerettighederne i det strafferetlige system for at udrydde tortur og mishandling af fanger. Han fremhævede rettighederne for borgere med handicap og ofre for menneskehandel som prioriterede områder, udover at sikre retten til foreningsfrihed, ytringsfrihed og 'den offentlige orden'. Dekretet kommer i hælene på to års øget uenighed og protester i Kasakhstan.

reklame

Tokayev har overvåget flere væsentlige reformer, herunder afskaffelsen af ​​dødsstraffen i 2019 og indførelse af direkte valg af borgmestre i landdistrikter og små byer. Selvom de problemområder, som Tokayev specifikt nævner i sit dekret af 10. juni, måske ikke inviterer til en gennemgribende revision af Kasakhstans politiske system, kan målrettede politiske ændringer ikke desto mindre have en konsekvens indvirkning på mange menneskers liv.

Dekretet indebar ændringer i straffeloven, ligesom med reformer af reglerne om fredelige forsamlinger, der blev vedtaget i juni 2020. Den nye lov lempede på begrænsninger, samtidig med at statens mulighed for at begrænse kasakhstanernes forsamlingsfrihed bevares.

I henhold til den nye lov skal arrangørerne stadig indsende forhåndsanmeldelse til de lokale myndigheder, som har det sidste ord om, hvorvidt en sammenkomst er tilladt. Stedet for sammenkomster er også stadig op til de lokale myndigheders skøn

reklame

Selvom der er meningsfulde reformer, såsom forbedring af uddannelse og tilgængelighed for mennesker med handicap eller åbning af plads til kvinder i arbejdsstyrken, forekommer det sandsynligt, at indsatsen for at sikre kasakhstanernes borgerlige frihedsrettigheder vil involvere øget effektivitet i interaktionen med ikke-statslige organisationer.

En styrkelse af Kasakhstans menneskerettighedsrekord kan give økonomiske fordele med potentielle udenlandske investorer tiltrukket af et mere stabilt økonomisk miljø med lavere risiko.

Del denne artikel:

Læs

Klima forandring

COP26-udfordringer for Kasakhstan

Udgivet

on

Verdens øjne vil snart være fokuseret på den skotske by Glasgow og nye bestræbelser på at tackle klimaændringer, skriver Colin Stevens.

COP26 i Glasgow er en samling af verdens førende økonomier, og hvad de har til hensigt at gøre for at tackle en krise, som af nogle siges at være endnu værre end coronavirus-pandemien.

Men hvad sker der for at løse disse mest presserende problemer i andre dele af verden?

Denne hjemmeside ser på virkningen af ​​klimaændringer og klimatilpasning i andre lande, der ikke deltager direkte i FN-arrangementet i den skotske hovedstad, herunder Kasakhstan.

reklame

Med et samlet overfladeareal på 2.72 millioner kvadratkilometer er Kasakhstan verdens største land uden land og det niendestørste samlet set. Beliggende i centrum af det eurasiske kontinent forbinder Kasakhstan strategisk markederne i Sydøstasien og Vesteuropa.

Dets forventede klimaændringspåvirkninger varierer over hele landet, men Kasakhstan er allerede begyndt at opleve et stigende antal tørker, oversvømmelser, jordskred, mudderstrømme og isstop, der påvirker landbrug, fiskeri, skove, energiproduktion, vand og sundhed.

Ændrede nedbørsmønstre øger intensiteten og hyppigheden af ​​tørke. Med størstedelen af ​​landets topografi klassificeret som steppe, ørken eller semi-ørken, lægger klimaforandringerne en yderligere byrde på landets vandressourceforvaltning og levebrødet for næsten 13 procent af befolkningen, der lever i områder med høj tørke. På grund af lav nedbør opstod der alvorlig vandmangel i 2012 og 2014 som følge af de reducerede vandstande i to store floder i landet.

reklame

Den stigende forekomst af oversvømmelser og tilhørende mudderstrømme har resulteret i, at tusinder af kazakiske mennesker er blevet fordrevet. Sådanne begivenheder sidste år i de sydlige dele af landet påvirkede 51 bosættelser, oversvømmede mere end 2,300 huse, fordrev omkring 13,000 mennesker og forårsagede økonomiske tab, anslået til 125 millioner USD. Samlet set bor næsten en tredjedel af den kasakhiske befolkning i regioner, der er tilbøjelige til mudderskred, inklusive de næsten 1.8 millioner indbyggere i Kasakhstans største by, Almaty. Nylige klimafremskrivninger forudsiger, at disse vil forekomme hyppigere med stigningen af voldsomme regnskyl.

Så hvad er de klimaudfordringer, Kasakhstan står over for? 

Tja, den overdrevne afhængighed af olieproduktion gør den kasakhiske økonomi sårbar over for markedskræfter, der er bundet til efterspørgslen efter oliebaserede produkter, så eksperter siger, at klimasikring af dens økonomisk betydningsfulde sektorer vil være påkrævet for at levere mere bæredygtig og inklusiv økonomisk vækst.

Udviklingen af ​​en national tilpasningsplan er et skridt i den retning, som regeringen anerkender som en grundlæggende proces til at fremtidssikre sine investeringer mod de potentielle påvirkninger af et klimaforandringer.

Kanat Bozumbayev, landets energiminister, siger: "I Kasakhstan er vi forpligtet til at klimasikre vores økonomisk betydningsfulde sektorer for at levere bæredygtig og inklusiv økonomisk vækst", og der har uden tvivl været nogle succeser i kampen mod klima forandring.

Kasakhstan har for eksempel prioriteret vending af ørkendannelse, vandknaphed og forringelse af jord gennem genplantning af skov og genopretning af forladte landbrugsområder.

Mens sådanne bestræbelser er fokuseret på afbødning, er Kasakhstan i færd med at udvikle og facilitere klimatilpasningsplaner og integrere dem i lovgivningsmæssige og institutionelle arrangementer. Et eksempel på en tilpasningsstrategi, der i øjeblikket udvikles, er indførelse af adaptive dyrkningsteknologier for at kompensere for det forventede fald i gunstige klimaforhold, der er nødvendige for forårsafgrøder.

En Bruxelles-baseret ekspert i klimaændringer fortalte denne hjemmeside: "Mens Kasakhstan har en hastigt voksende økonomi, står landbefolkningen og landmænd uden for de største bycentre over for betydelige klimaændringsrisici for deres levebrød som følge af øget tørhed, vandforvaltningsudfordringer og ekstreme vejrbegivenheder.

"Den gennemsnitlige årlige lufttemperatur steg med 0.31C i de 10 år siden 2000, hvor den hurtigste opvarmning fandt sted om vinteren. Det vigtigste skift, der er sket på grund af denne stigning i temperaturer, er det stadig mere tørre klima i Kasakhstans ørken- og halvørkenområder samt steder, der støder op til dem. Nedbrydning af gletsjere er blevet registreret."

Der har også været et stigende antal skovbrande, der siges at være forbundet med klimaændringer.

Klimaændringer kan have en negativ indvirkning på befolkningens sundhed både på grund af intensivering af termisk stress i de sydlige regioner og spredning af sygdom.

 Kasakhstan erkender dog i stigende grad vigtigheden af ​​at reducere landets sårbarhed over for klimaændringer og er begyndt at udvide sine investeringer i tilpasning til klimaændringer, især dets nationale kommunikation til UNFCC.

Men på trods af nogle fremskridt kan man ikke undslippe de risici, som klimaændringerne udgør.

De forventede klimaændringspåvirkninger varierer over hele landet, og Kasakhstan er allerede begyndt at opleve dette på en måde.

COP26-topmødet vil samle verdens ledere, civilsamfundspionerer, aktivister og de unge for at gennemføre handlinger for at nå målene i Paris-aftalen og FN-rammen På tærsklen til begivenheden vil COP26 Regional Ambassadør for Europa, Centralasien, Tyrkiet og Iran David Moran aflagde for nylig et besøg i Kasakhstan for at diskutere indsatsen for at tackle klimaforandringerne og den kommende konference. 

På mødet annoncerede den kasakhiske regering planer om at udvikle og vedtage en langsigtet strategi for at lave emissioner og dekarbonisere økonomien. Moron bemærkede, at Kasakhstan kan bidrage på en positiv og ambitiøs måde med hensyn til disse forpligtelser. 

Med et øje på COP26 sagde Moran: ""Kasakhstan er også en stor energiproducent. Vi leder efter ambitiøse forkæmpere, der kan skifte væk fra især fossile brændstoffer og kul til ren, vedvarende energi, der også kan være inspirerende for andre lande."

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending