Følg os

Konflikter

Krigens langsigtede arv: Hvordan landminer bliver ved med at dræbe og lemlæste i årtier

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Civile ofre fra krigsførelse er ofte ofre for landminer, der oprindeligt blev lagt for at nægte soldater jord. Landminer og andet ueksploderet ammunition tager liv - og ødelægger mange flere liv - i EU's nabolag. Drabet og lemlæstelsen finder ikke kun sted, hvor krigen nu raser i Ukraine, men i lande, hvor kampene er forbi, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Da Aserbajdsjan genvandt territorium i Karabakh-krigen i 2020, opdagede det, at panser- og antipersonelminer påvirkede tusindvis af kvadratkilometer. De dødelige og langtidsholdbare våben var højest koncentreret langs den tidligere kontrollinje med armenske styrker.

De fleste af disse minefelter blev kortlagt, men der var ingen registreringer for det meste af et meget større område, hvor miner var blevet udlagt af tilbagetrukne tropper. Siden krigen er 225 mennesker blevet dræbt og såret, de fleste langt fra den tidligere kontrollinje.

Mange af de sårede var soldater, men af ​​de 39, der blev dræbt, var langt de fleste civile, såsom landmænd, der begav sig ud på marker, eller simpelthen børn, der legede med en fodbold. Indtil minerne er ryddet, kan samfundet og økonomien ikke komme sig, og ødelagte spøgelsesbyer forbliver ubeboede.

"Konflikter, hvor miner er førstevalgsvåben, vokser", sagde Aserbajdsjans ambassadør i EU, Vaqif Sadiqov. "De er en af ​​hovedårsagerne til civil offer og ekstremt omfattende i Aserbajdsjan". Han sagde, at minerydning er en national prioritet, og at hans land var taknemmelig for støtte fra EU og FN.

Den Europæiske Union er en af ​​de tre bedste finansieringskilder til minerydningsarbejde, der i øjeblikket bruger 365 mio. EUR. "Det er dyrt, det er tidskrævende og det er farligt", sagde Adam Komorowski fra Mines Advisory Group, en international NGO. "Disse miner forsvinder ikke, selvom opmærksomheden gør det" fra lande nu år eller endda årtier efter at have oplevet konflikt.

Inden for EU har Kroatien stadig nye landmineofre fra en krig, der sluttede i forrige århundrede. I nabolandet Bosnien-Hercegovina er næsten tusind kvadratkilometer stadig i fare for miner, fire gange det område, der hidtil er ryddet.

reklame

Rundt om i verden har niveauet af ofre fra landminer været stigende siden 2015. Som ambassadør Sadiqov bemærkede, er det først, når minefelterne er elimineret, at et land ikke længere er i kølvandet på en konflikt.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending