Følg os

Hviderusland

Internationale sanktioner: Let at anvende forkert og svært at vende

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

I juni i år, efter Lukashenko -regeringens tvungne grundstødning af en Ryanair -flyvning i Minsk, EU annoncerede at 78 personer og syv enheder ville blive tilføjet til deres sanktioner mod Hviderusland. I følge trop denne mandag (13. september), den britiske regering pålagt en række handels-, finans- og luftfartsrestriktioner som reaktion på overgreb fra Lukashenko -regimet. En kontroversiel optagelse i begge sanktionsrunder var Mikhail Gutseriev, den russiske iværksætter og filantrop, der har forretningsinteresser i de hviderussiske energi- og gæstfrihedssektorer. Mange har undret sig over, hvorfor Gutseriev som forretningsmand med investeringer over hele verden har været målrettet i forbindelse med sit relativt begrænsede engagement i Hviderusland. Hans sag har også rejst bredere spørgsmål og indledt en debat om effektiviteten af ​​sanktioner, der giver skyld ved forening, frem for at straffe kendte lovbrydere, skriver Colin Stevens.

EU's 'restriktive foranstaltninger'

Fra og med EU's tilgang har blokken en veletableret proces til udførelse af "restriktive foranstaltninger", det primære værktøj i dens fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP). Europæiske sanktioner har fire hovedmål: varetagelse af EU's interesser og sikkerhed, bevarelse af freden, støtte til demokrati og menneskerettigheder og styrkelse af den internationale sikkerhed. Hvis der pålægges sanktioner, kan de falde på regeringer, virksomheder, grupper eller organisationer og enkeltpersoner. Med hensyn til ratifikation, fremsætter EU's udenrigsanliggender og sikkerhedsrepræsentant og Europa -Kommissionen et fælles sanktionsforslag, som derefter stemmes om af Det Europæiske Råd. Hvis afstemningen vedtages, vil EU -domstolen derefter tage stilling til, om foranstaltningen beskytter 'menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, især en rimelig proces og retten til et effektivt retsmiddel'. Bemærk, at Europa -Parlamentet, EU's demokratisk valgte kammer, holdes underrettet om sagen, men hverken kan afvise eller ratificere sanktionerne.

reklame

Vanskeligheden ved anvendelse

Når EU tilføjer en person eller enhed til deres sanktionsliste, fastlægger EU, hvorfor de finder foranstaltningen passende. Tilbage til den kontroversielle sag om Mikhail Gutseriev har blokken anklagede Gutseriev for at 'drage fordel af og støtte Lukashenko -regimet'. De beskriver ham som en 'langvarig ven' af præsidenten, idet den formodede rygepistol var to gange, da begge mænd blev bekræftet at være i samme nærhed. Den første var ved åbningen af ​​en ny ortodokse kirke, som Gutseriev havde sponsoreret, og den anden var ved Lukashenkos edsaflæggelse som præsident, hvad EU beskriver som en 'hemmelig' begivenhed, på trods af at den blev sendt på tv og var åben for offentligheden. EU også rapporter at Lukashenko engang takkede Gutseriev for de penge, han havde givet til hviderussiske velgørende formål og de milliarder af dollars, han havde investeret i landet.

Når vi tager et skridt tilbage, er det klart, at EU arbejder på basis af skyld ved forening - Gutseriev har været i Lukashenkos kredsløb, og han er tilhænger af sit regime. Problemet med EU's tilgang er imidlertid, at der ikke er meget hårdt bevis på en ægte nærhed mellem de to mænd. Hvad er der at sige, at Gutseriev ikke blot opretholdt et arbejdsforhold til præsidenten, så han kunne fortsætte med at investere og drive sine forretninger i Hviderusland? I en meddelelse, der forklarer dens interne proces, Europa -Kommissionen stater at restriktive foranstaltninger pålægges 'for at medføre en ændring i politisk aktivitet ... af enheder eller enkeltpersoner'. Det er naturligvis ønskeligt at ændre en skadelig politik, men EU skal være forsigtig med ikke at afskrække den lille gruppe investorer, der tager risikoen for at operere i og yde velgørende donationer til lavindkomstlande med ustabile ledere.

reklame

Storbritanniens holdning

I betragtning af denne potentielle ulempe i deres tilgang vil EU uden tvivl have været tilfreds med, at den britiske regering ligeledes har målrettet Lukashenko og dem, der anses for at være ham nær. Udenrigsminister Dominic Raab, anklagede den hviderussiske præsident for at knuse demokratiet og skitserede, at der ville blive truffet foranstaltninger mod landets statsejede industrier og luftfartsvirksomheder. Generelt har Storbritanniens sanktionsproces lignende målsætninger til EU og favoriserer både handels- og finansielle foranstaltninger, såsom våbenembargoer og indefrysning af aktiver. Ligesom deres partnere i Europa håber den britiske regering, at de kan ændre Lukashenkos politik og tilgang uden at påføre almindelige hviderussere unødig økonomisk skade. Alligevel viser historien, at det er langt fra let at finde denne balance. Tilbage til begyndelsen af ​​2000'erne, den britiske regering og EU pålagt sanktioner mod Hviderusland og Zimbabwe og mod deres velhavende eliter. At dømme efter begge landes positioner nu, med Hviderusland under Lukashenko og Zimbabwe stadig præget af økonomiske problemer og interne konflikter, ville man være hårdt presset til at sige, at en sådan tilgang havde været en succes.

At få tingene rigtigt

For at være ærlig over for EU og Storbritannien har de præciseret, at de vil undgå negative konsekvenser for dem, der ikke er ansvarlige for de pågældende politikker og handlinger. Ved at tildele sanktioner på grundlag af skyld ved forening risikerer begge parter imidlertid at gøre præcis det. Hassan Blasim, den berømte kurdiske filminstruktør, der flygtede fra Saddam Husseins regime, sagde, at Vestens økonomiske sanktioner betød, at 'livet var næsten dødt' i Irak i 1990'erne. Hvad mere er, det var en enormt kontroversiel invasion, ikke sanktionsregimet, som til sidst førte til Husseins fald. Vestlige diplomater forsøger muligvis deres bedste for at undgå at gøre lignende skader i dag, men de skal være forsigtige med ikke at undergrave investeringen og virksomheden, livsnerven i enhver økonomi, som Hviderusland skal genopbygge i fremtiden.

Hviderusland

Hviderusland: Overvej at tage Lukashenka -regimet for international domstol, spørger MEP'erne

Udgivet

on

Parlamentet udtrykker stærk solidaritet med EU -lande, der er ramt af hviderussiske hybridangreb, mens det kræver, at Lukashenka -regimet bringes for retten, plenum  KATASTROFE.

I en beslutning, der blev vedtaget torsdag, udtrykker parlamentet stærk solidaritet med Litauen, Polen og Letland samt andre EU -lande, der for nylig blev målrettet af det hviderussiske regims forsøg på at lede et betydeligt antal migranter og flygtninge mod EU's ydre grænser - med hundredvis af mennesker tilbageholdt efter ulovlig overgang til EU og endda nogle dødsfald.

MEP'er understreger, at de igangværende hviderussiske statsstøttede irregulære migrantovergange til EU, kombineret med en desinformationskampagne, er en form for hybrid krigsførelse, der sigter mod at skræmme og destabilisere EU.

reklame

De oplyser, at både EU -institutionerne og medlemslandene hurtigst muligt skal håndtere den flerdimensionale krise ved den hviderussiske grænse for at hjælpe migranter, der sidder fast der, og for at give dem den nødvendige støtte.

Hvideruslands sag ved Den Internationale Domstol

I beslutningen understreger parlamentet også behovet for at overveje at indbringe sagen om Hviderusland for Den Internationale Domstol over forbrydelser begået i massiv skala mod landets borgere af den illegitime diktator Aliaksandr Lukashenkas regime. Dette bør gøres på grundlag af overtrædelser af Chicago -konventionen, Montreal -konventionen og FN -konventionen mod tortur begået af den hviderussiske stat, ifølge teksten.

reklame

MEP'erne fortsætter også med at fordømme "undertrykkelse, tortur og mishandling af det fredelige folk i Hviderusland", som ikke er afsluttet, siden folkelige protester brød ud om det falske præsidentvalg i august sidste år.

Flere EU -sanktioner er nødvendige

Desuden beklager resolutionen, at de pålagte økonomiske økonomiske sanktioner i EU kun har haft en delvis effekt på Lukashenka -regimet. Det opfordrer derfor EU -landene til yderligere at styrke de målrettede økonomiske sanktioner med fokus på vigtige hviderussiske sektorer og hurtigst muligt gå videre med en femte pakke med sanktioner mod hviderussiske enkeltpersoner og enheder, der er involveret i den endeløse indsats.

MEP'erne opfordrer endvidere til utvetydig støtte til den hviderussiske demokratiske opposition i forbindelse med tilrettelæggelsen af ​​frie og retfærdige valg under international observation. De fordømmer også den kontinuerlige omgang mellem Aliaksandr Lukashenka og den russiske præsident Vladimir Putin og gentager, at det haster med at afsløre Ruslands støtte til Lukashenkas brutale angreb på befolkningen i Hviderusland samt dets engagement i hybridaktionerne mod EU.

Teksten blev vedtaget med 506 stemmer for, 29 imod med 139 hverken for eller imod.

Læs

Priser

2021 Václav Havel -prisen tildelt den hviderussiske oppositionsleder Maria Kalesnikava

Udgivet

on

Den niende Václav Havel Menneskerettighedspris - som hædrer fremragende civilsamfundsaktion til forsvar for menneskerettigheder - er blevet tildelt den hviderussiske oppositionsleder og aktivist Maria Kalesnikava (Billedet).

Prisen på € 60,000 blev overrakt ved en særlig ceremoni på åbningsdagen for efterårets plenarmøde i Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) i Strasbourg.

Maria Kalesnikava er en af ​​oppositionslederne i Hviderusland og medlem af koordineringsrådet. Hun var leder af kampagnens hovedkvarter for den tidligere præsidentkandidat Viktar Babaryka og er blevet et af de tre kvindelige symboler for den hviderussiske opposition og befolkningen i Hvideruslands kamp for borgerlige og politiske friheder og grundlæggende rettigheder.

reklame

Hun blev bortført i Minsk i september 2020 og lavede overskrifter, da hun rev sit pas op ved grænsen for at forhindre hendes tvungne fjernelse og eksil fra Hviderusland. Hun blev efterfølgende tilbageholdt, og blev i september 2021 idømt 11 års fængsel for sin politiske aktivitet.

Da Maria modtog prisen på hendes vegne, takkede Marias søster Tatsiana Khomich prisudvalget og sagde, at hendes søster ville dedikere sin sejr til alle dem i Hviderusland, der kæmpede for deres rettigheder: “Denne pris er et tegn på solidaritet i hele den demokratiske verden med mennesker i Hviderusland. Det er også et tegn for os, hviderussere, at det internationale samfund støtter os, og at vi er på rette vej. ”

Med overrækkelsen af ​​prisen sagde PACE -præsident Rik Daems, der var formand for udvælgelsespanelet: ”Ved at stå op imod et regime, der har valgt magt og brutalitet mod fredelig og legitim protest, viste fru Kalesnikava, at hun er parat til at risikere sin egen sikkerhed for en årsag større end hende selv - hun har vist sandt mod. ”

reklame

Læs

Hviderusland

Hvideruslands leder advarer mod NATO -tropper i Ukraine og migrant 'katastrofe'

Udgivet

on

By

Leder af statsgrænseudvalget Anatoly Lappo, statssekretær for Hvideruslands sikkerhedsråd Alexander Volfovich, formand for statens sikkerhedsudvalg Ivan Tertel og minister for indenrigsanliggender i Hviderusland Ivan Kubrakov går til et møde med den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko i Minsk, Hviderusland i september 27, 2021. Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS
Leder af statsgrænseudvalget Anatoly Lappo, statssekretær for Hvideruslands sikkerhedsråd Alexander Volfovich, formand for statens sikkerhedsudvalg Ivan Tertel og minister for indenrigsanliggender i Hviderusland Ivan Kubrakov går til et møde med den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko i Minsk, Hviderusland i september 27, 2021. Maxim Guchek/BelTA

Den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko advarede mandag (27. september) om et fælles svar med Rusland på militære øvelser, der involverede tropper fra NATO -medlemslande i nabolandet Ukraine, skriver Matthias Williams, Reuters.

Lukashenko, der ikke gav detaljer om svaret, beskyldte også Vesten for, hvad han sagde var en truende humanitær katastrofe denne vinter, efter at migranter blev efterladt strandet og frysede ved den belarussisk-polske grænse.

Ukraine er ikke medlem af Den Nordatlantiske Traktatorganisation, men har længe søgt tættere integration med vestlige militærer i håb om en dag at slutte sig til alliancen, et skridt, som Hvideruslands vigtigste allierede, Rusland, modsatte sig.

reklame

Ukraine begyndte i sidste uge fælles militære øvelser med amerikanske og andre NATO-medlemstropper, mens Rusland og Hviderusland holdt store øvelser, der gjorde alarmen vest. Læs mere.

Lukashenko sagde, at han havde diskuteret situationen i Ukraine med den russiske præsident Vladimir Putin flere gange, og Kreml sagde mandag, at udvidelse af NATOs militære infrastruktur i Ukraine krydser en rød grænse for Putin. Læs mere.

"Du ser, de slæber NATO -tropper dertil, til Ukraine. Under dække af træningscentre skaber de faktisk baser. USA opretter baser i Ukraine. Det er klart, at vi skal reagere på dette," sagde Lukashenko på et møde med embedsmænd i præsidentpaladset i Minsk.

reklame

"Den russiske præsident og jeg har holdt og afholder konsultationer om dette emne og er blevet enige om, at der bør tages nogle skridt der. Ellers får vi i morgen en uacceptabel situation lige ved grænsen mellem Hviderusland og Rusland."

Forholdet mellem Hviderusland og Vesten er blevet forværret, siden Lukashenko slog til på masseprotester efter et omstridt valg i august 2020, hvilket udløste USA, EU og britiske sanktioner, men støtte fra Moskva.

Hviderusland og dets naboer i EU har også handlet skyld over migranters situation. EU har anklaget Minsk for at tilskynde migranter, hovedsageligt fra Irak og Afghanistan, til at krydse grænserne som gengældelse for sanktionerne.

Tre migranter døde på den polske side af grænsen og en mere lige inden for Hviderusland i denne måned. En femte død - af en irakisk mand på Polens side af grænsen, som følge af et formodet hjerteanfald, blev rapporteret fredag ​​(24. september). Læs mere.

Lukashenko sagde, at Hviderusland havde behandlet migranterne godt.

"Ja, vi klædte dem på, vi bragte dem noget brænde og nogle sjaler. Men de ville fryse om vinteren," sagde Lukashenko.

"Kort sagt: det er en humanitær katastrofe på grænsen."

Læs
reklame
reklame
reklame

trending