Følg os

Asylpolitik

Tyrkiets politik i #Libyen truer EU

DEL:

Udgivet

on

Den tyrkiske intervention i den libyske konflikt forårsagede den negative effekt for regionen: magtbalancen ændrede sig, og GNA befriede Tripoli fra LNA-styrkerne og startede for nylig en storstilet offensiv mod byen Sirte. Den 6. juni udstedte feltmarskal Khalifa Haftar og formanden for det libyske Repræsentanternes Hus Aguila Saleh Issa og Abdel Fattah Al-Sisi, Egyptens præsident, Cairo-erklæringen den XNUMX. juni efter forhandlinger med den øverstbefalende for den libyske nationale hær (LNA). .

It is based on the agreements reached at the Berlin Conference on Libya in January. According to Cairo Declaration, “all parties undertake to cease fire from 6h local time on Monday, 8 June”. In addition, it provides for the continuation of negotiations in Geneva under UN patronage of a joint military committee in the 5+5 format (five representatives from each side). Further progress on other issues, including political, economic and security, will depend on the success of its work.

EU's udenrigsminister Josep Borrell, den franske udenrigsminister Jean-Yves Le Drian, den tyske udenrigsminister Heiko Maas og den italienske udenrigsminister Luigi Di Mayo hilste erklæringen velkommen og opfordrede til standsning af alle fjendtligheder i Libyen og tilbagetrækning af alle udenlandske tropper og militær. udstyr fra landet.

The French president noted that Turkey is playing “a dangerous game” in Libya. “I don’t want in six months, or one year or two, to see that Libya is in the situation that Syria is in today,” Macron added.

Greek Foreign Minister Nikos Dendyas announced on Wednesday 24 June in a statement following the visit of EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrel to Evros that Turkey “continues to undermine security and stability, as well as peace in the Eastern Mediterranean”, causing problems for all its neighbours. “Turkey has continuously violated the sovereignty of Libya, Syria, Iraq and our EU partner, the Republic of Cyprus. In Libya, again in clear disregard for international legitimacy, it violates the UN embargo in pursuit of its neo-Osmanian aspirations. It openly ignores Europe’s repeated calls for respect for international legitimacy,” Dendyas said.

Turkey rejected the Cairo Declaration: The “Cairo Initiative” on the Libyan settlement is “not convincing” and insincere, declared Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu. After the Cairo Declaration Chairman of Presidential Council, Fayez Al-Sarraj urged the GNA troops to “continue their path” mod Sirte.

reklame

The recent success of the GNA troops is caused by the participation of Syrian mercenaries, connected with jihadists, who actively were sent in Libya by Turkey to fight against the LNA from may 2019. According to the Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), the number of fighters from the pro-Turkey Syrian factions today can reach more than 18 000. Generally, the mercenaries are from Al-Mu’tasim Brigade, the Sultan Murad Brigade, the Northern Falcons Brigade, Al-Hamzat and Suleiman Shah. The mercenaries are promised to be paid 1500-2000 $ a month, but the current monthly salary of each fighter is around 400$.

Tyrkiets politik i den libyske region repræsenterer destruktiv neo-osmansk og pan-islamistisk strategi, som er baseret på de neokolonialistiske ambitioner. Den mulige forklaring på interventionen til Libyen er ustabiliteten i selve Tyrkiet og Erdogans tab af popularitet (støtten fra AKP-partiet kom fra 33.9 i februar 2020 til 30.7 i maj 2020 ifølge Metropol). Den tyrkiske præsident bruger den islamiske fortælling (i Libyen som krigen på GNA's side, i Tyrkiet - initiativet til at konvertere Hagia Sophia tilbage til moskeen) til at legitimere sin magt. İbrahim Karagül, klummeskribent i det almindelige Yeni Şafak-medie af Den tyrkiske republik skrev:»Tyrkiet vil aldrig trække sig ud af Libyen. Den vil ikke give op, før den har nået sit mål."

De store pro-Erdogan medier spredte denne neokolonialistiske dagsorden om fra november 2019 (da GNA underskrev 2 aftaler med Erdogan): Libyen ses som en del af det neo-ottomanske imperium.

Trussel for EU

Den negative effekt af den neo-ottomanske dagsorden i Libyen er truslen fra den nye migrationskrise, som kan ske for EU. I marts 2020 erklærede den tyrkiske leder Recep Tayyip Tayyip Erdogan, at Tyrkiet ikke vil lukke grænserne for flygtninge, før EU opfylder sine løfter til Ankara. Den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavuşoğlu har for nylig noteret sig stigningen i en ny bølge af flygtninge til Europa midt i stabiliseringen af ​​COVID-19-situationen. Hvis Tyrkiet reagerer på denne udfordring, vil Europa stå over for en ny migrationskrise, og dets sociale tjenester vil mærke det største slag fra den nye bølge af flygtninge.

Den anden trusselfront er de libyske omkostninger, udgangspunktet for migranters rejse til Europa. Næsten 2,000 tyrkisk-støttede syriske militante, der blev transporteret til Libyen i løbet af de sidste fem måneder, er flygtet fra den nordafrikanske nation til Europa ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Europæiske regeringer tager skridt til aktivt at imødegå tyrkisk politik i Libyen: Frankrig har allerede henvendt sig til NATO om dette spørgsmål. Den franske præsident har allerede drøftet spørgsmålet med USA's præsident, Donald Trump, og flere ordvekslinger om spørgsmålet forventes i de kommende uger.

In order to protect European interests, it is important to protect Libya from Turkish expansion and to prevent Erdogan from gaining control over the country’s assets.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending