Slut med os

Økonomi

Tager #Data-økonomien

Udgivet

on

Væksten i Europas datacentre fremhæver behovet for energi i den fjerde industrielle revolution

Google kom med overskrifter i denne weekend engagement af en ekstra € 600 mio. EUR i 2020 for at udvide sit nye “datacenter” i Hamina, Finland. Datacentre er den infrastruktur, der understøtter cloud computing, hvilket gør daglig databehandling og lagring tilgængelig over internettet i stedet for på usikre lokale harddiske. Dette er Googles anden investering i det finske datacenter, der ligger i en tidligere papirfabrik øst for Helsinki og afkølet ved havet. Det bringer tech-gigantens samlede andel af europæiske datacenterinstallationer til 3 milliarder euro.

Europa-Parlamentets Komité for Industri, Forskning og Energi (ITRE) fejrer uden tvivl denne møde i denne uge. Googles investering er en klar erklæring om tro på Europas digitale økonomi. Mødet af den finske premierminister Antti Rinne fredag ​​kaldte Googles administrerende direktør, Sundar Pichai, investeringen "en betydelig drivkraft" for "vækst og mulighed".

Da verden nu lever livet på skyen, har datacentre hurtigt etableret sig som kritisk infrastruktur. Ifølge forskning fra Cisco har den globale internettrafik faktisk tredoblet sig lige siden 2015. Denne trafik viser ingen tegn på reduktion. Datastrømme forventes at fordoble sig igen inden for de næste tre år til nogle 4.2 zettabyte (det vil sige 4.2 billion billion GB) hvert år.

Efterhånden som forbrugere og virksomheder, by- og nationaløkonomier omfavner 5G-teknologi og integrerer nye forbindelser via Internet of the Things (IoT), vil behovet for datacentre kun vokse. I 2025 vil der være nogle 5 milliarder mobile internetbrugere over hele verden, op fra 3.6 milliarder sidste år. GSM Association, et mobilorganoperatørs handelsorgan, forventer antallet af IoT-forbindelser til tredobbelt til over 25 milliarder med 2025.

Men der er ingen ting, der skjuler sig for, at væksten i den digitale økonomi bruger store mængder energi. Allerede Det Internationale Energiagentur har estimeret det datacentre tegner sig for omkring 1% af den globale elefterspørgsel. I USA har datacentre hvert år brug for mere end 90 milliarder KWh elektricitet. Det svarer til ca. 34 store (500 MW) kulfyrede kraftværker. Eksperter fra University of Leeds har fundet, at datacenters strømforbrug effektivt fordobles hvert fjerde år.

Betydelige fremskridt inden for energieffektivitet begrænser naturligvis tempoet i kraftefterspørgselsvækst til en vis grad. IEA forventer, at energieffektiviteten vil fortsætte med at forbedre de kommende årtier. Men når nye datacentre bringes online, vil efterspørgslen efter energi ikke desto mindre stige.

Den eneste mulighed, der er tilbage, er at tilføje mere strøm til gitteret. Og derfor har Google givet ITRE endnu en grund til at fejre denne uge: en pakke med nye nye 18-tilbud om vedvarende energi, hvoraf halvdelen af ​​kapaciteten vil være placeret i Europa. Virksomheden har pralede af sit ”største energikøb nogensinde” med investeringer i Belgien (92 MW), Danmark (160 MW), Finland (255 MW) og Sverige (286 MW).

Den fjerde industrielle revolution er stort set tænkt på med hensyn til digital teknologi. Men overspændingen i datacentret fremhæver netop, hvordan essentiel energi forbliver - og vil forblive - til dens succes.

Det er ikke kun teknologivirksomhederne, der har forstået forholdet mellem energi og innovation. Selve energisektoren anerkender det også hurtigt. Verdens førende olie- og gasbegivenhed, for eksempel - den kommende Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC) - vil snart byde velkommen til Googles egen tidligere vicepræsident, Sebastian Thrun, for at tale om digitalisering af energi. Konferenceens vært, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), har allerede gjort det indledt på en strategi, den kalder "Oil & Gas 4.0" for at udforske sammenhængen mellem magt og digital i en verden, der i stigende grad formes af Big Data og IoT. Faktisk har ADNOCs egen administrerende direktør, dr. Sultan Ahmed Al Jaber, det kaldet for energisektoren til at "genoverveje, hvordan den vedtager og anvender teknologi".

IEA har den globale energibehov vokser med ca. 25% i løbet af de næste to årtier. En anden 2.5 milliard mennesker, der flytter til byområder ved 2050, sammen med to tredjedele af den globale befolkning, der går ind i middelklassen, vil skabe et enormt pres ikke kun for netværk i netværk og nye datastrømme, men også for den magt, der understøtter disse nye teknologier.

ITRE vil have meget at diskutere i denne uge. Det skal huskes, at den fjerde industrielle revolution vil stole lige så meget på energi som på tech.

Økonomi

EU udvider anvendelsesområdet for generel fritagelse for offentlig støtte til projekter

Udgivet

on

I dag (23. juli) vedtog Kommissionen en udvidelse af anvendelsesområdet for den generelle gruppefritagelsesforordning (GBER), som giver EU-lande mulighed for at gennemføre projekter, der forvaltes under den nye finansielle ramme (2021 - 2027), og foranstaltninger, der understøtter den digitale og grøn overgang uden forudgående meddelelse.

Eksekutiv vicepræsident Margrethe Vestager sagde: ”Kommissionen strømliner reglerne for statsstøtte, der gælder for national finansiering, der falder ind under anvendelsesområdet for visse EU-programmer. Dette vil yderligere forbedre samspillet mellem EU-finansieringsregler og EU-statsstøtteregler under den nye finansieringsperiode. Vi introducerer også flere muligheder for medlemslandene til at yde statsstøtte til at støtte den dobbelte overgang til en grøn og digital økonomi uden behov for en forudgående underretningsprocedure. ”

Kommissionen hævder, at dette ikke vil medføre unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked, samtidig med at det bliver lettere at få projekterne i gang.  

De berørte nationale fonde er dem, der vedrører: Finansiering og investeringstransaktioner støttet af InvestEU-fonden; forskning, udvikling og innovation (F & U) -projekter, der har modtaget et "Seal of Excellence" under Horisont 2020 eller Horisont Europa samt medfinansierede forsknings- og udviklingsprojekter eller Teaming-aktioner under Horisont 2020 eller Horisont Europa European Territorial Cooperation (ETC) -projekter, også kendt som Interreg.

Projektkategorier, der anses for at hjælpe den grønne og digitale overgang, er: Støtte til energieffektivitetsprojekter i bygninger; støtte til genopladning og tankning af infrastruktur til vejkøretøjer med lav emission støtte til faste bredbåndsnet, 4G- og 5G-mobilnetværk, visse transeuropæiske infrastrukturprojekter med digital forbindelse og visse bilag.

Ud over den udvidelse af anvendelsesområdet for GBER, der blev vedtaget i dag, har Kommissionen allerede iværksat en ny revision af GBER, der sigter mod at strømline statsstøttereglerne yderligere i lyset af Kommissionens prioriteter i forhold til den dobbelte overgang. Medlemsstater og interessenter høres med tiden om udkastet til den nye ændring.

Continue Reading

Landbrug

Putins mål for at tæmme fødevarepriser truer kornsektoren

Udgivet

on

By

Ører af hvede ses ved solnedgang i en mark nær landsbyen Nedvigovka i Rostov-regionen, Rusland 13. juli 2021. REUTERS / Sergey Pivovarov
En mejetærsker høster hvede i en mark nær landsbyen Suvorovskaya i Stavropol-regionen, Rusland 17. juli 2021. REUTERS / Eduard Korniyenko

Under en tv-session med almindelige russere i sidste måned pressede en kvinde præsident Vladimir Putin på høje fødevarepriser, skriver Polina Devitt og Darya Korsunskaya.

Valentina Sleptsova udfordrede præsidenten om, hvorfor bananer fra Ecuador nu er billigere i Rusland end indenlandsk producerede gulerødder og spurgte, hvordan hendes mor kan overleve på en "eksistensløn" med omkostningerne til hæfteklammer som kartofler så høje, ifølge en optagelse af den årlige begivenhed.

Putin erkendte, at høje madomkostninger var et problem, herunder med "den såkaldte borschkurv" med basale grøntsager, der skyldte på de globale prisstigninger og indenlandske mangler. Men han sagde, at den russiske regering havde taget skridt til at løse problemet, og at andre foranstaltninger blev drøftet uden at uddybe det.

Sleptsova repræsenterer et problem for Putin, der er afhængig af bredt offentligt samtykke. De stejle stigninger i forbrugerpriserne foruroliger nogle vælgere, især ældre russere med små pensioner, der ikke ønsker at vende tilbage til 1990'erne, da en himmelsk stigende inflation førte til madmangel.

Det har fået Putin til at skubbe regeringen til at tage skridt til at tackle inflationen. Regeringens skridt har inkluderet en afgift på hvedeeksport, som blev indført i sidste måned på permanent basis, og loft over detailprisen på andre basale fødevarer.

Men ved at gøre dette står præsidenten over for et hårdt valg: når han forsøger at afværge utilfredshed blandt vælgere til stigende priser, risikerer han at skade Ruslands landbrugssektor, idet landets landmænd klager over, at de nye skatter fraråder dem at foretage langsigtede investeringer.

Bevægelserne fra Rusland, verdens største hvedeeksportør, har også fodret inflationen i andre lande ved at øge kornomkostningerne. En stigning i eksportafgiften, der blev afsløret i midten af ​​januar, sendte for eksempel globale priser til deres højeste niveau i syv år.

Putin står ikke over for nogen øjeblikkelig politisk trussel forud for parlamentsvalget i september, efter at de russiske myndigheder gennemførte en voldsom nedbrydning af modstandere, der var knyttet til fængslet i Kreml-kritikeren Alexei Navalny. Navalnys allierede er forhindret i at deltage i valget og forsøger at overtale folk til at stemme taktisk for alle bortset fra det regerende pro-Putin-parti, selvom de andre største partier i strid alle støtter Kreml i de fleste større politiske spørgsmål.

Imidlertid er fødevarepriserne politisk følsomme, og det er en del af Putins mangeårige kernestrategi at indeholde stigninger for at holde folk stort set tilfredse.

"Hvis prisen på biler stiger kun et lille antal mennesker," sagde en russisk embedsmand, der er fortrolig med regeringens fødevareinflationspolitik. "Men når du køber mad, du køber hver dag, får det dig til at føle, at den samlede inflation stiger dramatisk, selvom det ikke er tilfældet."

Som svar på Reuters spørgsmål sagde Kreml-talsmand Dmitry Peskov, at præsidenten var imod situationer, hvor prisen på indenlandske produkter "stiger urimeligt."

Peskov sagde, at det ikke havde noget at gøre med vælgernes valg eller stemning, idet han tilføjede, at det havde været en konstant prioritet for præsidenten selv inden valget indtil valget. Han tilføjede, at det var op til regeringen at vælge, hvilke metoder der skulle bekæmpe inflationen, og at den reagerede både på sæsonbetingede prisudsving og globale markedsforhold, som er blevet påvirket af coronaviruspandemien.

Ruslands økonomiministerium sagde, at de foranstaltninger, der blev indført siden starten af ​​2021, har bidraget til at stabilisere fødevarepriserne. Sukkerpriserne er steget med 3% indtil videre i år efter 65% vækst i 2020, og brødpriserne er steget med 3% efter 7.8% vækst i 2020, sagde det.

Sleptsova, der er statsfjernsyn identificeret som fra byen Lipetsk i det centrale Rusland, svarede ikke på en anmodning om kommentar.

Forbrugerinflationen i Rusland er steget siden begyndelsen af ​​2020, hvilket afspejler en global tendens under COVID-19-pandemien.

Den russiske regering reagerede i december, efter at Putin offentligt kritiserede den for at være langsom til at reagere. Den fastsatte en midlertidig afgift på hvedeeksport fra midten af ​​februar, inden den indførtes permanent fra 2. juni. Den tilføjede også midlertidige detailpriser på sukker og solsikkeolie. Hætterne på sukker udløb den 1. juni, dem til solsikkeolie er på plads indtil den 1. oktober.

Men forbrugerinflationen - som inkluderer mad såvel som andre varer og tjenester - er fortsat stigende i Rusland, en stigning på 6.5% i juni fra året før - det er den hurtigste sats på fem år. Samme måned steg fødevarepriserne med 7.9% fra året før.

Nogle russere ser regeringens indsats som utilstrækkelig. Da reallønningerne falder såvel som den høje inflation, falder ratings for det herskende Forenede Rusland-parti ved et flerårigt lavpunkt. Læs mere.

Alla Atakyan, en 57-årig pensionist fra badebyen Sochi i Sortehavet, fortalte Reuters, at hun ikke syntes, at foranstaltningerne havde været tilstrækkelige, og at det havde en negativ indvirkning på hendes syn på regeringen. Prisen på gulerødder "var 40 rubler (0.5375 $), derefter 80 og derefter 100. Hvordan kommer det?" spurgte den tidligere lærer.

Moskva pensionist Galina, der spurgte, at hun kun skulle identificeres ved sit fornavn, klagede også over stejle prisstigninger, inklusive brød. ”Den elendige hjælp, som folk har fået, er næsten intet værd,” sagde 72-åringen.

På spørgsmålet fra Reuters, om dets foranstaltninger var tilstrækkelige, sagde økonomiministeriet, at regeringen forsøgte at minimere de pålagte administrative foranstaltninger, fordi for stor indblanding i markedsmekanismer generelt skaber risici for forretningsudvikling og kan medføre produktmangel.

Peskov sagde, at "Kreml anser regeringens handling for at bremse prisstigninger for en række landbrugsprodukter og fødevarer som meget effektiv."

LANDBRUGSFRIKTION

Nogle russiske landmænd siger, at de forstår myndighedernes motivation, men ser skatten som dårlige nyheder, fordi de mener, at russiske handlende betaler dem mindre for hveden for at kompensere for de øgede eksportomkostninger.

En direktør ved en stor landbrugsvirksomhed i det sydlige Rusland sagde, at skatten ville skade rentabiliteten og betyde færre penge til investering i landbrug. ”Det giver mening at reducere produktionen for ikke at skabe tab og hæve markedspriserne,” sagde han.

Enhver indvirkning på investering i landbrugsudstyr og andre materialer vil sandsynligvis ikke blive klar før senere på året, hvor efterårssæsonen begynder.

Den russiske regering har investeret milliarder af dollars i landbrugssektoren i de seneste år. Det har boostet produktionen, hjulpet Rusland med at importere mindre mad og skabt arbejdspladser.

Hvis landbrugsinvesteringerne skaleres ned, kan landbrugsrevolutionen, der forvandlede Rusland fra en nettoimportør af hvede i slutningen af ​​det 20. århundrede, muligvis begynde at komme til en ende, sagde landmænd og analytikere.

"Med skatten taler vi faktisk om det langsomme forfald af vores vækstrate snarere end revolutionære skader natten over," sagde Dmitry Rylko i det Moskva-baserede IKAR-landbrugskonsulentfirma. "Det vil være en lang proces, det kan tage tre til fem år."

Nogle kan se virkningen hurtigere. Landbrugsvirksomhedslederen plus to andre landmænd fortalte Reuters, at de planlagde at reducere deres hvedesåarealer i efteråret 2021 og i foråret 2022.

Ruslands landbrugsministerium fortalte Reuters, at sektoren fortsat er meget rentabel, og at overførslen af ​​indtægter fra den nye eksportafgift til landmændene vil støtte dem og deres investeringer og derfor forhindre et fald i produktionen.

Den russiske embedsmand, der kender regeringens fødevareinflationspolitik, sagde, at afgiften kun fratager landmændene det, han kaldte en overdreven margen.

"Vi er for, at vores producenter tjener penge på eksporten. Men ikke til skade for deres største købere, der bor i Rusland," sagde premierminister Mikhail Mishustin til underhuset i maj.

Ifølge de handlende kunne de russiske hvede også gøre russisk hvede mindre konkurrencedygtig. De siger, at det skyldes, at afgiften, som har ændret sig regelmæssigt i de seneste uger, gør det sværere for dem at sikre et rentabelt forward-salg, hvor forsendelser muligvis ikke finder sted i flere uger.

Det kunne få de oversøiske købere til at søge andre steder til lande som Ukraine og Indien, fortalte en erhvervsdrivende i Bangladesh Reuters. Rusland har i de senere år ofte været den billigste leverandør for større hvedekøbere som Egypten og Bangladesh.

Salget af russisk hvede til Egypten har været lavt, siden Moskva indførte den permanente skat i begyndelsen af ​​juni. Egypten købte 60,000 tons russisk hvede i juni. Det havde købt 120,000 tons i februar og 290,000 i april.

Priserne på russisk korn er stadig konkurrencedygtige, men landets skatter betyder, at det russiske marked er mindre forudsigeligt med hensyn til udbud og prisfastsættelse og kan føre til, at det mister en del af sin andel på eksportmarkederne generelt, sagde en højtstående embedsmand i Egypten, verdens top hvedekøber.

($ 1 = 74.4234 rubler)

Continue Reading

Økonomi

ECB tillader inflation at overstige 2% i en 'overgangsperiode'

Udgivet

on

Efter det første møde i Styrelsesrådet, siden ECB præsenterede sin strategiske gennemgang, meddelte ECB's præsident Christine Lagarde, at inflationen muligvis overstiger 2% -målet i en "overgangsperiode", men stabiliserer sig på 2% på mellemlang sigt. 

Den strategiske gennemgang har vedtaget det, der kaldes et symmetrisk inflationsmål på to procent på mellemlang sigt. Tidligere tog centralbanken for euroområdet en holdning om, at målet aldrig skulle overskydes. Den nye fleksibilitet, der har fået enstemmig støtte, behandles ikke desto mindre med en vis forsigtighed, hvis nogle centralbanker er mere forsigtige med inflationen, især den tyske Bundesbank. 

ECB forventer, at inflationen stiger i vid udstrækning drevet af højere energipriser, midlertidigt omkostningstryk fra fornyet efterspørgsel i økonomien med nogle flaskehalse i forsyningskæden og virkningen af ​​en midlertidig momsreduktion i Tyskland sidste år. Den forventer, at virkningen af ​​disse faktorer i begyndelsen af ​​2022 skal genoprette balancen i situationen. Samlet set svag lønvækst og styrkelsen af ​​euroen betyder, at prispresset sandsynligvis fortsat vil være dæmpet generelt. 

Stenvej

Vækst kan undergod ECBs forventninger, hvis pandemien intensiveres, eller hvis udbudsmangel viser sig at være mere vedholdende og holder produktionen tilbage. Den økonomiske aktivitet kunne dog overgå vores forventninger, hvis forbrugerne bruger mere end forventet og trækker hurtigere på de besparelser, de har opbygget under pandemien.

ECBs seneste bankudlånsundersøgelse viser, at kreditforholdene for både virksomheder og husstande er stabiliseret, og likviditeten er fortsat rigelig. Mens bankudlånsrenter for virksomheder og husholdninger forbliver historisk lave, menes det, at dette kan skyldes, at virksomhederne er godt finansierede som et resultat af deres låntagning i den første bølge af pandemien.

Continue Reading
reklame
reklame

trending