Følg os

EU

Kontroversielle tænketank #ODF undersøgt af polsk regering

DEL:

Udgivet

on

Polske sikkerhedstjenester har iværksat en undersøgelse af Open Dialogue Foundation (ODF) efter alvorlige beskyldninger om dets finansiering, skriver James Hipwell.

Den polske regering har iværksat en undersøgelse af Open Dialogue Foundation (ODF), en kontroversiel tænketank med kontor i Bruxelles, efter at have fundet beviser for, at organisationen kan have modtaget finansiering fra "offshore skattely" og "kriminel oprindelse".

På sin hjemmeside kalder ODF sig selv for en menneskerettighedsorganisation, men er tidligere blevet anklaget for at drive en "billedvask"-tjeneste for kriminelle, takket være dens forkæmper for de berygtede bedragere Mukhtar Ablyazov og Veaceaslav Platon.

Nu har Polens Internal Security Agency åbnet en undersøgelse af, hvem der finansierer organisationen og hævder, at de oplysninger, den giver om sine donorer, "ikke stemmer overens med virkeligheden".

I august blev ODF's præsident, den ukrainske aktivist Lyudmyla Kozlovska, deporteret fra EU efter anmodning fra de polske myndigheder.

Hun har hævdet, at dette var en politisk motiveret hævn for et opslag på sociale medier af hendes polske mand, Bartos Kramek, hvori han opfordrede til at vælte den polske regering.

De polske myndigheder har dog insisteret på, at deres beslutning var baseret på "alvorlige" bekymringer om ODF's finansiering.

reklame

Sidste fredag ​​(23. november) afslørede Stanisław Żaryn, en talsmand for Polens sikkerhedstjenestechef, at National Revenue Administration (NRA) havde gennemført en inspektion af ODF og opdaget bekymrende uregelmæssigheder.

Han sagde: "Ifølge fondens dokumenter kom de fleste af de midler, der blev kanaliseret til det, fra personer, der var medlemmer af fondens myndigheder eller fra enkeltpersoner og virksomheder knyttet til dem."

De fandt dog ud af, at der også var midler fra "andre kilder".

De polske myndigheder fokuserede især på et mystisk firma ejet af Kramek kaldet Silk Road Biuro Analiz i Informacji, som havde indbetalt penge til ODF, samtidig med at det modtog midler fra virksomheder baseret i Storbritannien.

Disse britiske firmaer var til gengæld ejet af enheder registreret i berygtede offshore-skattely, herunder Seychellerne, Belize og Panama.

Undersøgelser foretaget af polske medier har identificeret de britiske virksomheder som Stoppard Consulting LLP og Kariastra Project LP – begge indlemmet i Skotland.

De havde betalt Krameks virksomhed mere end 1.27 millioner dollars, ifølge Zaryn.

Han tilføjede, at NRA mente, at disse midler, som i sidste ende blev indbetalt til ODF, "kan have været kriminelle".

Kramek indrømmede, at finansieringen til ODF stammede fra offshore-virksomheder. "At eje virksomheder i skattely er ikke forbudt ved lov," sagde han. "For at opsummere kommer de penge, som fonden modtog på denne måde, fra fuldstændig lovlige kilder, de kommer hverken fra Vladimir Putin eller fra Pablo Escobar."

Undersøgelsen blev annonceret, mens Kozlovska var vært for et panel i FN i Genève om menneskerettighedskrænkelser.

Netop aftenen før havde hun stået over for spørgsmål om ODF's mystiske finansiering under et arrangement i det britiske underhus, hvor hun var taler.

I en henvendelse til Kozlovska spurgte en journalist: "En af de ting, jeg ikke forstår, er, hvorfor Open Dialogue Foundation ikke gør mere for at prøve at lægge nogle af spekulationerne til ro med hensyn til, hvilke tjenester du og din mands firma Silk Road leverede til Stoppard Consulting...og hvilket arbejde du ydede til Kariastra-projektet."

"I betragtning af at Silk Road er en væsentlig donor til Open Dialogue-projektet, nægter du at offentliggøre detaljer om, hvordan Silk Road er finansieret, og det har ført til negative spekulationer omkring den nøjagtige karakter af dette forhold."

I sit svar sagde Kozlovska: "Med hensyn til Silk Road, vores familievirksomhed, er dette et privat firma, og faktisk havde vi en række forskellige typer rapporter foran de polske myndigheder og forskellige former for undersøgelser og alle oplysninger blev leveret." Hun henviste derefter journalisten til ODF's hjemmeside for mere information.

I sidste måned blev ODF anklaget af den rumænske MEP Andi Cristea for at fungere som lobbyvirksomhed for nogle af de kriminelle, den har forsvaret, herunder den moldoviske bedrager Veaceaslav Platon og Mukhtar Ablyazov, der er anklaget for at have stjålet mere end 5 milliarder US$ fra BTA-banken i Kasakhstan. , som han var formand for, og overførte midlerne til et netværk af offshore-enheder.

Cristea fortalte EU Reporter: ”I forhold til finansiering udgiver Åben Dialog Fonden årlige rapporter om sine finansieringskilder i henhold til gældende regler. Hvis disse rapporter ikke er i overensstemmelse med virkeligheden, vil der være juridiske konsekvenser for fonden såvel som konsekvenser for dets image og troværdighed.”

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending