#CIS: Den kvart århundrede milepælsbetalinger

| Oktober 26, 2016 | 0 Kommentarer

2000px-flag_of_the_cis-svgI år markerer 25th årsdagen for Samfundet af Uafhængige Stater (SNG), skriver Martin Banks.

Dette er en sammenslutning af tidligere sovjetrepublikker, der blev oprettet i december 1991 af Rusland, Ukraine og Hviderusland til at lette opløsningen af ​​Sovjetunionen og koordinere mellem republikanske anliggender.

De fleste af de tidligere sovjetrepublikker er medlemmer, og på nuværende CIS forener: Aserbajdsjan, Armenien, Hviderusland, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Rusland, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Ukraine.

I 1991 samledes lederne af 11 post-sovjetrepublikker også i Almaty, hovedstaden i Kasakhstan for at tage en strategisk beslutning, Alma-Ata-erklæringen.

Præsident i Kasakhstan fremsatte en ide om at holde mødet mellem lederne af de tidligere sovjetiske lande i Alma-Ata for at bekræfte og lovgive de historiske rødder af venskab og gensidigt fordelagtigt samarbejde mellem landene og sætte en vektor til udvikling af andre integrerende projekter på post-sovjetiske rum.

Som et resultat af Kasakhstans myndigheder aktivt arbejde lederne af 11 post-sovjetiske lande samledes på December 21, 1991 i Alma-Ata at underskrive Alma-Ata-erklæringen af ​​CIS. Det proklamerede grundlæggelsen af ​​SNG, bestemmes dens mål og principper.

Efter grundlæggelsen medlemmer vedtog Alma-Ata-erklæringen, som bekræftede løftet om de tidligere republikker til at samarbejde i forskellige områder af eksterne og interne politikker, og meddelte, garantierne for gennemførelsen af ​​de internationale forpligtelser i det tidligere Sovjetunionen.

To år senere, i september 1993, lederne af SNG-stater underskrevet en aftale om oprettelsen af ​​Økonomiske Union til at danne fælles økonomisk rum baseret på fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, arbejdskraft og kapital.

I øjeblikket SNG funktioner er at koordinere medlemmernes politikker vedrørende deres økonomier, udenlandske relationer, forsvar, politikker indvandring, miljøbeskyttelse, og retshåndhævende. Dens top statsligt organ er et råd bestående af medlemslandenes republikkers stats- og regeringer, som bistås af udvalg republik ministre på centrale områder som økonomi og forsvar.

SNG s medlemmer lovede, i starten, for at holde både deres væbnede styrker og de tidligere sovjetiske atomvåben stationeret på deres område under ét fælles kommando. I praksis har det vist sig vanskeligt, men som gjorde medlemmernes bestræbelser på at koordinere indførelsen af ​​markedsmekanismerne-type og privat ejerskab i deres respektive økonomier.

SNG-landene udgør betydelige forskelle med hensyn til befolkningens struktur og dynamik, uddannelsesniveau, beskæftigelse og levevilkår, ikke kun indbyrdes, men også i forhold til 28 EU-medlemsstater.

For eksempel har Rusland (der tegner sig for 51.2% af CIS-befolkningen) en stor andel af kandidatuddannelsen (60.1% af den samlede befolkning i alderen 25 +), en stor økonomisk aktivitetsrate (68.7%, anden kun til Kasakhstan), men også høj indkomst ulighed (i lighed med Kirgisistan) i forhold til EU-28 gennemsnittet.

Kasakhstan (og Rusland) har de bedste beskæftigelsesfrekvenser (henholdsvis 67.9% og 64.9%) blandt CIS-lande.

Ifølge de seneste data levede en stor del af befolkningen i Tadsjikistan (46.7%), Kirgisistan (38.0%) og Armenien (32.4%) under den nationale fattigdomsgrænsen, mens den tilsvarende andel for Kasakhstan er kun 3.8%.

I lang tid, blev denne region betragtes som mindre vigtig for EU, i forhold til Central- og Østeuropa, som var genstand for en vidtrækkende økonomisk og politisk tilbyde integration materialiseret i to runder af EU østlige udvidelser (2004 , 2007). Men at flytte EU geografiske grænse længere mod øst og sydøst øget betydningen af ​​CIS-regionen som en potentiel partner for det udvidede EU.

I år CIS markerer en særlig milepæl: dens 25th jubilæum.

2016 markerer også 25th årsdagen for uafhængigheden af ​​de fleste af de SNG medlemmer, Kasakhstan blandt dem.

CIS er blevet kaldt en "one of a kind" politisk platform, der forener post-sovjetiske lande og det bedste middel i regionen til at løse de presserende spørgsmål, diskussioner og udveksling af synspunkter.

Kasakhstans nylige $ 23-milliarder i aftaler med Kina for at gennemføre industrielle projekter er et eksempel på, hvordan Astana er også parat til at kigge mod øst for fremtidigt samarbejde.

Men det er værd at påpege, at der udvikles strategiske og stabile økonomiske partnerskaber med Storbritannien, Tyskland, Frankrig og andre europæiske stater er lige så vigtigt at denne centrale asiatiske land.

CIS blev oprindeligt udtænkt som en union af lande med fælles økonomisk og militær-strategisk rum. Men de fleste vil være enige i, at dette format er endnu ikke nået fuldt ud, i høj grad til relative mangler blandt nogle af sine medlemmer.

Kasakhstan selv er et land med et væld af uudnyttede ressourcer, olie er den største, og hvis de bruges smart, mest uafhængige observatører mener, at disse aktiver kunne gøre det en økonomisk kraftcenter i de kommende år.

Det er grunden til, at det også ses som at have alle de nødvendige kriterier for at være et land bro mellem Asien og Europa, ikke bare geografisk, men i masser af andre måder.

Kasakhstans historie er præget af stor konflikt, først mellem konkurrerende nomadestammer og derefter mod de sovjetiske kræfter.

I dag, sammen med de fleste af de andre Commonwealth-lande, landet er relativt velstående og ophidset ser frem til de næste 25 år.

tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Udvalgte artikel, Kasakhstan, Rusland