Følg os

featured

Fremme af tolerance og ikke-vold gennem kunst - #UNESCO-nominering

DEL:

Udgivet

on

"Tolerance er en menneskelig handling, som vi hver dag skal pleje og gennemføre i vores eget liv for at glæde os over den mangfoldighed, der gør os stærke, og de værdier, der bringer os sammen."

Det er ordene fra den tidligere franske kulturminister Audrey Azoulay, men de kunne også direkte henvise til den berømte kazakiske borger Karipbek Kuyukov, der har viet sit liv til at beskytte menneskeheden mod det, han kalder et ”nukleart mareridt”.

Karipbek Kuyukov

En dygtig kunstner, der er et andet særligt kendetegn ved dette imponerende menneske: han blev født uden arme som et resultat af nuklear strålingseksponering.

Alligevel har den forfærdelige handicap ikke vist noget handicap for den 45-årige, der producerer en meget prisværdig og roset kunst, hvis værker er blevet vist rundt omkring i verden.

Udstilling: Atomisk Våben Testning - sandhedens kunst

Disse to præstationer - hans hengivenhed for fælles harmoni og fred plus en vilje til at udtrække hver eneste ounce af hans vidunderlige talent - er nu blevet hædret med hans nominering som kandidat til den meget prestigefyldte UNESCO-Madanjeet Singh-pris for fremme af tolerance Ikke-vold.

reklame

"Første eksplosion"

Æresambassadøren for ATOM-projektet, Karipbek har viet sit liv og sin kunst til at sikre, at ingen – og ingen andre steder – lider under de ødelæggende virkninger af atomvåbentest.

Hans er en passende nominering, da formålet med prisen er at belønne enkeltpersoner, institutioner og andre enheder eller ikke-statslige organisationer, der har ydet enestående bidrag og demonstreret lederskab i fremme af tolerance og ikke-vold.

Prisen blev oprettet i 1995 i anledning af FNs år for tolerance og 125-året for fødslen af ​​Mahatma Gandhi. Det var også året, hvor UNESCOs medlemslande vedtog principerklæringen om tolerance.

Som anerkendelse af en livslang hengivenhed for fælles harmoni og fred bærer prisen navnet på sin velgørenhed Madanjeet Singh, som var en UNESCO-ambassadør for goodwill, indisk kunstner, forfatter og diplomat

Tildelt hvert andet år i anledning af den internationale dag for tolerance (16. november) står vinderen for at vinde US $ 100,000.

Karipbek Kuyukov med præsident Nursultan Nazarbayev

Karipbeks historie er en særlig bevægende historie, der begyndte i landsbyen, hvor han blev født, og som kun lå 100 km væk fra Semipalatinsk, det tidligere Sovjetunionens atomvåbenprøvested. Det var herfra, at Sovjetunionen gennemførte mere end 450 atomvåbenforsøg.

Disse tests udsatte hans forældre for stråling og resulterede i, at Karipbek blev født uden arme.

 

På trods af dette har Karipbek overvundet mange forhindringer for at blive en anti-atomvåbenaktivist og berømt kunstner og har ofte malet portrætter af ofrene for atomprøvning og taler imod atomvåben på konferencer og begivenheder.

Karipbek tilbød et indblik i sine egne kampe og motivation, da han talte til den internationale konference "Fra et nukleart testforbud til en atomvåbenfri verden" i Astana, hovedstaden i Kasakhstan i august sidste år.

"Frygt"

Karipbek sagde, ”Dette land er hellig for mig ikke kun fordi det er mit moderland, men også fordi mine forfædre blev født her og boede der. For mig er det det smukkeste land i Kasakhstan. ”

Han huskede, hvordan hans forældre ville klatre op på bakken for bedre at se de nukleare svampe, selvom de blev bedt om at lægge sig på jorden og dække sig.

"De mennesker, der boede i Semipalatinsk på det tidspunkt," fortæller han, "kom ud af deres hjem under eksplosionerne for at se dem. De vidste ikke engang om sundhedstruslerne og de ødelæggende konsekvenser af de forbrydelser, der blev begået mod dem.

”Jeg kan huske kabinetterne, der ryste, og skramlen af ​​tallerkener, meddelelserne i radioen, som ville informere os om yderligere“ fredelige nukleare eksplosioner. ”

Disse atomprøvesprængninger førte til en humanitær katastrofe, og Karipbek viser gennem sine malerier, at enhver person har ret til at være opmærksom på konsekvenserne af atomkapløbet.

"Min far var selvfølgelig alvorligt bekymret over min fremtid og meget bekymret for, hvordan jeg ville leve uden våben."

Han fik monterede protesearme, men indrømmer, at han aldrig har været i stand til at vænne sig til dem. Efter at have elsket at tegne siden barndommen, begyndte han kunst og huskede ”Jeg ved ikke hvorfor, men min sjæl stræbte efter at skabe noget smukt. Jeg gjorde dette uden arme, men med mine fødder, ben og mund. Jeg er blevet kunstner, fordi en kunstners sjæl ikke kan mindskes af en fysisk begrænsning. ”

"Sidste støn"

Karipbeks kunst og hans hengivenhed til det, han gør, fremmer tolerance, som anerkender andres universelle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder. Mennesker er naturligt forskellige, hvad enten det er racemæssig mangfoldighed eller fysisk, og tolerance gør det muligt at leve i fred og harmoni.

Karipbek sagde i sin tale, at han har været i mange lande, hvor folk har lidt under at leve i skyggen af ​​atomforsøg, herunder Hiroshima og Nagasaki.

”Jeg har set syge mødre og børn - skjult af mødre, der er ubehagelige med at vise deres børn til andre mennesker. Jeg har set virkningerne af de store ulykker, der har beskadiget vores planet. ”

Folk over hele verden er opmærksomme på Kasakhstan og dets "hidtil usete" fredsskabende initiativer, siger han.

 

Han fortalte Astana-publikummet: ”Præcis 21 år siden, takket være min præsident, blev Semipalatinsk-teststedet lukket. Jeg er stolt af at bo i Kasakhstan, det første land, der opgav atomvåben og tjente som et værdig eksempel for andre magter, der fortsætter våbenkappet.

Det var takket være præsident Nazarbayevs beslutning, at han blev opfordret til at bidrage til og kæmpe for at befri verden for atomvåben.

"Selvportræt"

Han sagde, ”Min vigtigste mission på dette land er at gøre alt, hvad jeg kan, for at folk som mig skal være de sidste ofre for atomforsøg. Jeg vil fortsætte med at opfordre hele menneskeheden til at bevare sikkerheden på planeten, indtil mit hjerte stopper. ”

Han mener, at menneskeheden har et valg: at være passiv og lade statsledere løse problemet eller forene og forsvare statsborgerskab og menneskerettigheder.

"Jeg tog mit valg - jeg støtter ATOM-projektet, hvis mål er at forene fælles indsats i kampen mod atomvåbenforsøg, og jeg opfordrer hver enkelt person til at være aktiv i at opbygge en fremtid fri for nukleare eksplosioner."

Karipbek siger, at det fælles mål skal være "at beskytte menneskeheden mod det nukleare mareridt."

Som en person, der personligt kender alt for godt om den forfærdelige sorg og trængsel, som det farlige atomvåbenløb medfører, kan der helt sikkert ikke være nogen bedre placeret til at levere budskabet: ”Lad os ikke gentage fortidens fejltagelser. Hjælp os med at stoppe atomvåbenprøvning rundt om i verden. ”

Sidste frist for indsendelse til UNESCO-prisen er 30. april, og Karipbek ses allerede som en førende kandidat.

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending