Følg os

EU

Lad os tale om obligationer: Fem spørgsmål til ECB

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den Europæiske Centralbank mødes torsdag (11. marts), og et emne vil dominere: hvad man skal gøre med stigende statsobligationsrenter, som, hvis de ikke kontrolleres, kan spore bestræbelserne på at få en coronavirus-ramt økonomi tilbage på sporet, skriver Dhara Ranasinghe og Ritvik Carvalho.

Tysklands 10-årige låneomkostninger sprang med 26 basispoint i februar, den største månedlige stigning i over tre år med lignende bevægelser set i hele euroområdet.

Politikere fra præsident Christine Lagarde til cheføkonom Philip Lane har udtrykt uro. Markederne ønsker at kende spilplanen.

reklame

Her er fem nøglespørgsmål på radaren.

1. Hvad vil ECB gøre for at begrænse stigende obligationsrenter?

ECB bør ikke tøve med at hæve obligationsopkøbsmængderne og bruge den fulde ildkraft på 1.85 billioner euro ($ 2.2 billioner) Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), hvis det er nødvendigt, siger bestyrelsesmedlem Fabio Panetta.

reklame

Økonomer er enige, men beslutningstagere er uenige. Knap 1 billion euro af PEPP er stadig ubrugt. Køb aftog for nylig, måske på grund af tekniske faktorer.

Stadig højere offentlige låneomkostninger, der truer med at sprede sig over til virksomheder og forbrugere, skaber hovedpine for en ECB, der kæmper med en svag økonomi.

"Er ECB fuldt ud klar over risiciene?", Sagde ING Research's globale chef for makro Carsten Brzeski. "Og hvis de er det, er de villige til at være mere præcise med hensyn til, hvad de er parat til at gøre - vil de handle med avancerede PEPP-køb?"

GRAFIK: ECBs pandemistimuleringsprogram

Reuters Graphic

2) Hvad overvåger ECB nøjagtigt for at vurdere økonomiske forhold?

Lagarde vil blive presset på for at få klarhed over dette.

Hun har udtrykt bekymring over stigende nominelle renter. Bemærkninger fra andre embedsmænd og de sidste ECB-minutter lægger vægt på den reelle eller inflationskorrigerede renteelement som en nøglebestemmende faktor for de økonomiske forhold.

Begge er steget i år, men det reelle udbytte er mindre.

Lane fokuserer på den BNP-vejede statslige rentekurve og OIS-kurven (overnight index swap).

En klarere idé om, hvilken nøgle der er, vil give markederne en bedre følelse af politikernes smertegrænse.

GRAFIK: Hvilket udbytte er nøglen?

Reuters Graphic

3) Hvor langt forventer ECB, at inflationen vil stige i år?

En accelererende inflation, der kan overstige målet på næsten 2% i de kommende måneder, betyder, at ECB sandsynligvis vil øge sin 2021-inflationsprognose.

Lagarde kan understrege, at en nylig prisstigning er drevet af engangsfaktorer og bør falde tilbage.

Men der er forskellige meninger blandt politikere. Bundesbankschef Jens Weidmann mener, at ECB bliver nødt til at "handle i overensstemmelse hermed", hvis inflationen stiger.

”Der er flere blandede synspunkter på inflationen - ECB-personale og Lane mener, at inflationen er dæmpet, men dette deles ikke af høge, mens Weidmann for nylig fremhævede, at den tyske inflation sandsynligvis ville gå igennem 3% i år,” sagde Jacob Nell, chef for Europæisk økonomi hos Morgan Stanley.

GRAFIK: Fremskynde inflationen?

Reuters Graphic

4) Hvad vil ECB sige om de økonomiske udsigter?

Økonomer forventer, at de mellemfristede udsigter forbliver stort set uændrede med en forventet genopretning i anden halvdel af 2021.

Lagarde kan dog understrege kortsigtede nedadrettede risici, da blokken kæmper mod coronaviruspandemien og lockdowns.

Økonomien er næsten helt sikkert i en dobbelt recession, da serviceindustrien lider, men håber på en bredere vaccineudrulning har drevet optimisme til en treårig top, viser en undersøgelse i sidste uge.

GRAFIK: Økonomiske overraskelser i euroområdet forbliver positive i 2021

Reuters Graphic

5) Er ECB lettet over, at Draghi er italiensk premierminister?

Det er usandsynligt, at Lagarde vil kommentere politik i Italien, hvor hendes forgænger Mario Draghi lige blev premierminister. Men et fald i italienske låneomkostninger på hans udnævnelse er gode nyheder og letter presset på ECB.

Den italienske / tyske 10-årige obligationsrente blev reduceret til de strengeste niveauer siden 2015 i februar; den nylige obligations turbulens har ikke skadet for meget.

Den betroede Draghi har lovet gennemgribende reformer for at genoplive en voldsramt økonomi. Hans stærkt pro-europæiske holdning ses som en positiv for Italien og euro-projektet.

GRAFIK: Spredning af italiensk obligation under COVID-19-krisen

Reuters Graphic

Europa-Kommissionen

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 231 mio. EUR i forfinansiering til Slovenien

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 231 mio. EUR til Slovenien i forfinansiering, svarende til 13% af landets tildelingstilskud under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil bidrage til at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage € 2.5 mia., Bestående af € 1.8 mia. I tilskud og € 705 mio. I lån, i løbet af planens levetid. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. EUR i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU.

RRF er kernen i NextGenerationEU, som vil yde 800 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne. Den slovenske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Cypern

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 157 mio. EUR i forfinansiering til Cypern

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 157 mio. EUR til Cypern i forfinansiering, svarende til 13% af landets finansielle tildeling under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil hjælpe med at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage 1.2 milliarder euro i løbet af planens levetid, med 1 milliard euro i tilskud og 200 millioner euro i lån. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. Euro i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU. En del af NextGenerationEU vil RRF yde 723.8 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne.

Den cypriotiske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Belgien

EU's samhørighedspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien og Italien modtager 373 mio. EUR til støtte for sundheds- og socialtjenester, SMV'er og social inklusion

Udgivet

on

Kommissionen har bevilget 373 mio. EUR til fem Europæiske Socialfond (ESF) og Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) operationelle programmer (OP'er) i Belgien, Tyskland, Spanien og Italien for at hjælpe landene med beredskab og reparation af coronavirus inden for rammerne af REACT-EU. I Belgien vil ændringen af ​​Wallonia OP stille yderligere 64.8 mio. EUR til rådighed for anskaffelse af medicinsk udstyr til sundhedstjenester og innovation.

Midlerne vil støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i udviklingen af ​​e-handel, cybersikkerhed, websteder og onlinebutikker samt den regionale grønne økonomi gennem energieffektivitet, miljøbeskyttelse, udvikling af smarte byer og lavemission offentlige infrastrukturer. I Tyskland, i forbundsstaten Hessen, vil 55.4 mio. EUR støtte sundhedsrelateret forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet og innovation på universiteter og andre forskningsinstitutioner samt forskning, udvikling og innovationsinvesteringer inden for klima og bæredygtig udvikling. Dette ændringsforslag vil også yde støtte til SMV'er og midler til opstart via en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt vil 75.7 mio. EUR lette samarbejdet mellem SMV'er og institutioner inden for forskning, udvikling og innovation, og tilvejebringe investeringer og arbejdskapital til mikrovirksomheder, der er ramt af coronavirus-krisen. Desuden vil midlerne muliggøre investeringer i virksomheders energieffektivitet, støtte digital innovation i SMV'er og erhverve digitalt udstyr til skoler og kulturinstitutioner. I Italien modtager den nationale OP 'Social Inklusion' 90 mio. EUR til fremme af social integration af mennesker, der oplever alvorlig materiel afsavn, hjemløshed eller ekstrem marginalisering, gennem 'Housing First' -tjenester, der kombinerer levering af umiddelbare boliger med mulighed for social- og arbejdsformidling .

reklame

I Spanien tilføjes 87 mio. EUR til ESF OP for Castilla y León for at støtte selvstændige og arbejdstagere, der fik deres kontrakter suspenderet eller reduceret på grund af krisen. Pengene vil også hjælpe hårdt ramte virksomheder med at undgå fyringer, især i turistsektoren. Endelig er midlerne nødvendige for at give vigtige sociale tjenester mulighed for at fortsætte på en sikker måde og for at sikre uddannelseskontinuitet under hele pandemien ved at ansætte yderligere personale.

REACT-EU er en del af NæsteGenerationEU og yder 50.6 mia.EUR ekstra finansiering (i løbende priser) til samhørighedspolitiske programmer i løbet af 2021 og 2022. Tiltag fokuserer på at understøtte arbejdsmarkedets modstandsdygtighed, job, SMV'er og lavindkomstfamilier samt etablere fremtidssikret grundlag for de grønne og digitale overgange og et bæredygtigt socioøkonomisk opsving.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending