Følg os

NATO

Giv Ukraine hurtig vej til NATO efter krig, siger Litauens leder til allierede

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Litauens præsident opfordrede NATO-ledere til at være dristigere i forhold til Ukraines fremstød for medlemskab på et topmøde i hans land i næste uge og sagde, at dette ville øge Kievs præstation på slagmarken, mens Moskva ville se enhver forsigtighed som svaghed.

Præsident Gitanas Nauseda rådede NATO-allierede til at se bort fra frygten for, at bringe Ukraine ind i den amerikansk-ledede militæralliance ville provokere Rusland, som invaderede Ukraine den 22. februar 2022.

"Vi bør ikke tøve med at tage dristigere beslutninger, for ellers vil Putin-regimet beslutte, at de vestlige allierede er for svage, (at de burde blive) skubbet til hjørnet, og de vil overgive sig", sagde Nauseda mandag.

"Vores stærkere formulering om Ukraines (medlemskabs)perspektiv vil helt sikkert øge kampånden blandt ukrainske soldater på slagmarken. Og dette er meget vigtigt", tilføjede han.

Ukraine har presset NATO til at erklære på topmødet den 11. og 12. juli, at Kiev ville slutte sig til alliancen kort efter krigens afslutning, og at opstille en køreplan for medlemskab.

Men andre medlemmer som USA og Tyskland har været mere forsigtige og på vagt over for ethvert tiltag, de frygter, kan bringe alliancen tættere på en aktiv krig med Rusland, som længe har set NATO's ekspansion som bevis på vestlig fjendtlighed.

Nauseda fortalte Reuters, at et løfte om en lettere vej til NATO-medlemskab efter krigen og flere militære støttetilsagn kunne blive tilbudt Ukraine ved næste uges samling.

"Vi har nogle lande, som er forsigtige med den stærkere formulering af Ukraines perspektiv. Men jeg ser allerede et skift i deres lederes sind", sagde Nauseda.

reklame

"Vi forstår alle, at lige nu, midt i krigen, er Ukraine ikke i stand til at blive medlem af NATO med det samme. Det forstår vi. Ukrainere forstår det. Men vi er nødt til at skabe procedurer, hvordan vi kommer videre ... så der er ingen spild tid, hvis krigen er forbi, og sejren er på ukrainsk side".

Nauseda sagde, at han forventer, at den ukrainske præsident Volodymir Zelenskiy dukker op i Vilnius, på trods af det hans advarsler om at han ser "ingen mening" i at gå, hvis Kiev ikke får et "signal" på mødet: "Jeg håber, han vil være her, og han vil spille en vigtig rolle i beslutningstagningen i Vilnius".

Adskillige lande er ved at forberede en "yderligere portefølje af (militær støtte) forpligtelser" for Ukraine, at annoncere på NATO-topmødet, sagde Nauseda.

TYSK UDSÆTNING

Men muligheden for, at Sverige er accepteret ind i NATO i Vilnius bliver "kompliceret", og chancerne for, at det vil være i stand til at deltage på topmødet falder "for hver ekstra dag", sagde Nauseda.

Sverige ansøgte om at blive medlem af NATO efter invasionen, men Tyrkiet og Ungarn har indtil videre blokeret for ratificering.

Nauseda sagde, at han forventer, at Tyskland vil indsætte 4,000 soldater i Litauen, med familier og udstyr, omkring 2026-2027, i gradvise stigninger. Udsendelsen blev lovet af den tyske forsvarsminister Boris Pistorius i sidste uge, og Canada træffer beslutning om at øge sine tropper i Letland, sagde Nauseda.

Den litauiske præsident sagde, at værtslandet forventer provokationer, under og efter topmødet, langs grænsen til Hviderusland, hvor den russiske Wagner private milits er blevet tilbudt tilflugt efter det mislykkede kup.

"Du kan forvente, at (Wagner)-krigerne kan dukke op ved grænsen som migranter, som borgere i Hviderusland... vi kan forvente en masse provokationer der, især forud for topmødet i Vilnius eller bagefter. Og jeg tror, ​​det er en meget vigtig element af vores sikkerhed," sagde præsidenten.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending