Følg os

Yemen

Yemen: Den igangværende humanitære krise – glemt, men uløst

DEL:

Udgivet

on

Af Shane Williams

Den yemenitiske borgerkrig, en igangværende multilateral konflikt, der begyndte i slutningen af ​​2014, fortsætter med at hærge nationen og forårsager enorm lidelse og ødelæggelse. Denne konflikt har ikke kun destabiliseret landet politisk, men har også ført til en alvorlig humanitær krise.

Siden krigens begyndelse har Yemen stået over for en katastrofal humanitær situation. Cirka 23.4 millioner mennesker lider af hungersnød og kolera og har akut brug for lægehjælp. Det økonomiske sammenbrud har forværret fødevareusikkerheden, med 17.4 millioner yemenitter i øjeblikket fødevareusikre og 1.6 millioner på randen af ​​nødsituationer af sult, som anslået af FN.

Rapporter fra 2015 indikerede, at over 10 millioner yemenitter blev berøvet væsentlige tjenester såsom vand, mad og elektricitet. Denne alvorlige situation fordrev omkring 100,000 mennesker på kun 15 dage. Oxfam rapporterede, at mere end 10 millioner mennesker var uden tilstrækkelig mad, og 850,000 børn var halvt udsultet. Derudover manglede 13 millioner civile adgang til rent vand. Selvom en del humanitær hjælp nåede Yemen, såsom medicinske forsyninger leveret af UNICEF, var hjælpen utilstrækkelig til at imødekomme befolkningens massive behov.

Mens konflikten fortsatte, forværrede naturkatastrofer krisen. I november 2015 ramte cyklonen Chapala Yemen og beskadigede den allerede skrøbelige infrastruktur yderligere. Krigen har decimeret sundhedssystemet, hvilket har ført til dødsfald, der kan forebygges. Red Barnet anslår, at omkring 10,000 børn dør årligt af sygdomme, der kan forebygges på grund af sundhedsvæsenets sammenbrud. Før krigen havde Yemen allerede høje børnedødelighedsrater af årsager, der kunne forebygges, men situationen er blevet væsentligt forværret, med anslået 1,000 børn, der dør hver uge af tilstande som diarré, underernæring og luftvejsinfektioner.

By 2017, the World Food Program reported that 60% of Yemen’s population, or 17 million people, were in a state of crisis or emergency regarding food security. That same year, a cholera epidemic resurfaced, killing hundreds and affecting hundreds of thousands. By June 2017, there were over 200,000 cholera cases and 1,300 deaths, primarily in areas controlled by one of the warring parties.

Konflikten har også ført til en betydelig forværring af sikkerhedssituationen for internationale hjælpeorganisationer. Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) måtte trække 71 medarbejdere ud fra Yemen i 2018 efter en række målrettede trusler og angreb, hvilket gjorde det svært for dem at operere sikkert.

reklame

Krigen har efterladt Yemen på randen af ​​økonomisk kollaps, og FN's Udviklingsprogram advarede i 2019 om, at Yemen kan blive det fattigste land i verden, hvis konflikten fortsætter. I 2020 var over 3.6 millioner mennesker blevet fordrevet, og 24 millioner havde hårdt brug for humanitær bistand. Finansieringsmanglen til humanitære operationer forblev betydelig, hvilket hæmmede indsatsen for at yde nødvendig bistand.

Human Rights Watch reported in 2020 that detainees in informal detention facilities faced serious health risks from the COVID-19 pandemic. Overcrowding and lack of healthcare facilities exacerbated the situation. The World Food Programme projected in 2021 that if the blockade and war persisted, more than 400,000 Yemeni children under five could die from acute malnutrition before the year’s end.

Den humanitære krise i Yemen er en ødelæggende konsekvens af den igangværende konflikt, hvor millioner lider af sult, sygdom og mangel på væsentlige tjenester. Der er behov for presserende international opmærksomhed og handling for at lindre lidelserne og bane vejen for fred og stabilitet i regionen.

Shane Williams er forsker og journalist med fokus på MENA-regionen og dækker en bred vifte af hændelser og udviklinger. Hans arbejde involverer dybdegående analyse og rapportering om humanitære, sociale og økonomiske spørgsmål i Mellemøsten og Nordafrika.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending