Følg os

Usbekistan

Udvalget tjener til at fremme konkurrencen og beskytte forbrugernes rettigheder

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Et storstilet arbejde med henblik på at skabe et kompakt og professionelt offentligt administrationssystem er i gang i Usbekistan. I denne proces lægges der særlig vægt på at sikre rettidig og effektiv implementering af administrative reformer, organisere aktiviteterne for republikkens udøvende myndigheder baseret på opdaterede krav og principper, skriver Farrukh Karaboev.

Præsidentdekretet "Om foranstaltninger til gennemførelse af administrative reformer af det nye Usbekistan" fra 21. december 2022 blev den logiske fortsættelse af arbejdet i denne retning. I overensstemmelse med dekretet, som en del af den første fase af reformer, blev der vedtaget et forslag til dannelse af et samlet system af udøvende organer i republikken fra 1. januar 2023.

Efter det fastlagte princip blev statslige organer i form af et udvalg opdelt i to kategorier, det vil sige dem, der koordinerer og regulerer sektorens aktiviteter inden for det relevante område og organiserer det kollegiale ledelsesarbejde i systemet, og dem, der opererer iht. den organisatoriske underordning af ministeriet og i overensstemmelse med lovgivningen have en særlig status og direkte underlagt Usbekistans præsident og/eller ministerkabinettet.

De udøvende myndigheder, herunder højtstående embedsmænd, optimeres op til 30 pct. Også republikkens udøvende myndigheders opgaver vil blive reguleret og reduceret med mindst 10 procent. Der foretages justeringer af ledernes aktiviteter baseret på borgernes forslag, deres ansvarlighed over for offentligheden styrkes, ligesom andre innovationer bliver introduceret.

I henhold til dette dekret blev Udvalget for Konkurrencefremme og Forbrugerbeskyttelse oprettet på grundlag af Monopolbekæmpelsesudvalget, og funktionerne for Forbrugerrettighedsbeskyttelsesagenturet under Antimonopoludvalget blev tildelt det.

I 2022 har vores udvalg udviklet 19 udkast til regulatoriske juridiske dokumenter, blandt hvilke tre love, fire dekreter fra præsidenten, ni udkast til dekreter fra ministerkabinettet og tre afdelingsdokumenter fra udvalget blev udarbejdet.

Især på nuværende tidspunkt blev det nye lovudkast "Om konkurrence", udarbejdet af udvalget med støtte fra internationale eksperter, godkendt af det lovgivende kammer i Oliy Majlis.

reklame

For at vurdere virkningen af ​​udkast til juridiske dokumenter på konkurrencen (ex ante)451 dokumenter indført af ministerier og styrelser blev undersøgt. 49 procent af dem indeholder bestemmelser, der begrænser konkurrencen, og der blev draget konklusioner for at udelukke dem.

Udvalget og dets territoriale organer gennemgik de eksisterende juridiske og andre dokumenter (ex-post) vedtaget af de lokale statslige myndigheder og statslige forvaltningsorganer for at vurdere deres indvirkning på konkurrencen. I løbet af processen blev det fastslået, at 521 konkurrencebegrænsende beslutninger og dokumenter blev vedtaget af 76 lokale statslige myndigheder og 9 regionale afdelinger af statslige forvaltningsorganer, og foranstaltninger blev truffet for at ophæve dem.

I henhold til den nuværende lovgivning, rettet mod at opnå en fordel af en forretningsenhed eller en gruppe af personer i gennemførelsen af ​​økonomisk aktivitet, der er i modstrid med lovgivningen, forretningspraksis og mulige handlinger, der forårsager eller kan forårsage skade på andre forretningsenheder ( konkurrenter) eller skade eller skade deres forretningsomdømme anses for at være illoyal konkurrence.

I 633 tilfælde af illoyal konkurrence identificerede udvalget og dets territoriale organer og gav instrukser om at fjerne overtrædelser af denne lov.

For at bevare og styrke markedspositionen i et konkurrencepræget miljø skal en iværksætter konstant arbejde på sig selv - at søge efter måder at reducere vareomkostningerne på, at introducere innovative løsninger og markedsføring, at engagere sig i reklamer. Derfor foretrækker nogle iværksættere i praksis at arbejde "i hemmeligt samarbejde" med hinanden frem for konkurrence. Aftaler mellem konkurrenter om at fastsætte, hæve og koordinere priser efter gensidigt samtykke er kendt som "kartelaftale" (samordning). Sådanne interaktioner giver dem mulighed for at bevæge sig overlegent på en "skjul" måde. Samtidig er det i praksis stadig en meget vanskelig opgave, da sådanne kartelaftaler gennemføres i hemmelighed.

Udvalget analyserede 262 råvare- og servicemarkeder for at vurdere konkurrencemiljøet i vores land på råvare-, finansielle og digitale markeder og for at bestemme mætningsniveauet for lokale produkter. Her var der særlig opmærksomhed på cement, mineralgødning, elmålere, porcelænsprodukter, forsikringsmarkederne, sikkerhed, integration af skattemæssige oplysninger fra forretningsenheder med skattesystemet, tjenester fra online taxaaggregatorer, dybdegående undersøgelse af monopoliserede relaterede markeder af naturlige monopolenheder.

Analysen viste, at 15 råvare- og finansmarkeder er blevet fjernet fra en monopolstilling takket være dannelsen af ​​tilstrækkelig konkurrence, tværtimod har 7 af disse markeder virksomheder med en dominerende stilling. Generelt er der i dag 85 virksomheder og grupper af personer, der indtager en dominerende stilling på 97 råvare- og finansmarkeder, hvor konkurrencen er svag.

I de senere år er antallet af naturlige monopolenheder faldet fra 151 til 129. I 2022 blev 134 erhvervsenheder, der er optaget i det statslige register over store statsmonopoler og naturlige monopolenheder, overvåget for 11 typer tjenester. 70 procent af disse enheder er statsejede virksomheder, og resten kom fra den private sektor.

Ved at øge effektiviteten og ansvarligheden af ​​de opgaver, der er tildelt Komitéen for Konkurrencefremme og Forbrugerbeskyttelse, vil den bidrage til de reformer, der sigter mod at opbygge et nyt Usbekistan, økonomisk vækst, sikring af et sundt konkurrencemiljø og fri adgang for iværksættere til markederne, og beskyttelse af borgernes interesser og yderligere forbedring af befolkningens trivsel. I dette tilfælde vil etableringen af ​​et kompakt og integreret statsforvaltningssystem blive en førende kraft til at sikre effektiviteten af ​​vores aktiviteter.

Farrukh Karaboev er næstformand for udvalget for konkurrencefremme og forbrugerbeskyttelse.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending