Følg os

Usbekistan

Usbekistans strategi for opbygning af større transregionale forbindelser

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Med valget af præsident Shavkat Mirziyoyev har Uzbekistan indledt en åben, proaktiv, pragmatisk og konstruktiv udenrigspolitik, der sigter mod at skabe et rum med gensidigt fordelagtigt samarbejde, stabilitet og bæredygtig udvikling i Centralasien. De nye tilgange for det officielle Tasjkent har fundet omfattende støtte i alle hovedstæder i Centralasien, hvilket er blevet grundlaget for positive ændringer i regionen, skriver Akromjon Nematov, første vicedirektør og Azizjon Karimov, førende forsker ved ISRS under præsidenten for Republikken Usbekistan.

Navnlig har der i de senere år været et kvalitativt skift mod styrkelse af regionalt samarbejde i Centralasien. En systematisk politisk dialog baseret på principperne om god naboskab, gensidig respekt og lighed er blevet etableret mellem lederne i regionerne. Dette fremgår af indførelsen af ​​praksis med regelmæssige rådgivende møder for statscheferne i Centralasien siden 2018.

En anden vigtig bedrift var vedtagelsen af ​​den fælles erklæring fra lederne af de centralasiatiske stater på det andet rådgivende møde i november 2019, som kan betragtes som en slags udviklingsprogram for regionen. Den indeholder konsoliderede tilgange og en fælles vision for statsoverhovederne om mulighederne for at styrke det regionale samarbejde.  

reklame

Det opnåede høje niveau af konsolidering af regionen og de centralasiatiske landes vilje til at tage ansvar for at løse fælles regionale problemer fremgår også af vedtagelsen af ​​en særlig FN-resolution "Styrkelse af regionalt og internationalt samarbejde for fred, stabilitet og bæredygtig udvikling i den centralasiatiske region i juni 2018.  

Takket være alle disse positive tendenser finder en række systemiske problemer, der tidligere hindrede den fulde realisering af det enorme potentiale i regionalt samarbejde, nu deres langsigtede løsning baseret på principperne om at søge efter rimelige kompromiser og gensidig hensyn til interesserne. Vigtigst er det, at de centralasiatiske stater er begyndt at spille en primær og nøglerolle i beslutningsprocessen om de mest presserende og presserende udviklingsspørgsmål i hele regionen.

En sådan styrkelse af forbindelserne mellem stater i dag bidrager til etableringen af ​​Centralasien som en stabil, åben og dynamisk udviklende region, en pålidelig og forudsigelig international partner såvel som et rummeligt og attraktivt marked.

reklame

Således har den nye politiske atmosfære givet en kraftig drivkraft til udviklingen af ​​handel og økonomiske, kulturelle og humanitære udvekslinger. Dette kan ses i den dynamiske vækst i handelen i regionen, der nåede op på 5.2 milliarder dollars i 2019, 2.5 gange mere end i 2016. I modsætning til de udfordrende virkninger af pandemien forblev den intraregionale handel på 5 mia. Dollar i 2020.

På samme tid steg regionens samlede udenrigshandel i 2016-2019 med 56% til $ 168.2 mia.

I denne periode steg tilstrømningen af ​​FDI til regionen med 40% og beløb sig til $ 37.6 mia. Som et resultat steg andelen af ​​investeringer i Centralasien fra den samlede volumen i verden fra 1.6% til 2.5%.

Samtidig afsløres regionens turistpotentiale. Antallet af rejsende til landene i Centralasien i 2016-2019 steg næsten 2 gange - fra 9.5 til 18.4 millioner mennesker.

Som en konsekvens forbedres de samlede makroøkonomiske indikatorer i regionen. Især steg det samlede BNP i regionens lande fra $ 253 mia. I 2016 til $ 302.8 mia. I 2019. I et pandemisk miljø faldt dette tal kun med 2.5% til $ 295.1 mia. Ved udgangen af ​​2020.

Alle disse faktorer viser tilsammen, at Usbekistans nye pragmatiske tilgang i sin udenrigspolitik har ført til skabelsen af ​​gunstige betingelser for de centralasiatiske stater til i fællesskab at fremme større økonomiske projekter inden for
en transregional karakter, bringe deres forbindelser med nabolandene til et nyt niveau og aktivt involvere regionen i dannelsen af ​​multilaterale koordinerings- og samarbejdsstrukturer.

Sådanne planer er nedfældet i ovennævnte fælleserklæring fra statscheferne i Centralasien, der blev offentliggjort i slutningen af ​​det rådgivende møde i 2019. Navnlig bemærkes i dokumentet, at de centralasiatiske stater fortsat vil stræbe efter at udvikle åbent økonomisk samarbejde og diversificere forbindelserne med andre partnerlande, internationale og regionale organisationer i håb om at konsolidere regional fred, stabilitet og udvide mulighederne for økonomisk udvikling i regionen.

Disse mål skal betjenes af det politiske og økonomiske koncept om sammenkobling fremmet af Usbekistan, som er baseret på ønsket om at opbygge en solid arkitektur med gensidigt fordelagtigt samarbejde mellem Central- og Sydasien.

Disse ambitioner fra det officielle Tasjkent motiveres af interesserne fra alle stater i begge regioner i at udvikle tættere forbindelser, en klar forståelse af sikkerheds udelelighed, økonomiens komplementære natur og den sammenhængende socioøkonomiske udviklingsproces i Central- og Sydasien.

Gennemførelsen af ​​disse planer er designet til at bidrage til opbygningen af ​​et stort rum med lige muligheder, gensidigt fordelagtigt samarbejde og bæredygtig udvikling. En logisk konsekvens af dette bør være oprettelsen af ​​et bælte med stabilitet omkring Centralasien.

Under ledelse af disse mål fremsatte præsident for Republikken Usbekistan Shavkat Mirziyoyev et initiativ til at afholde i juli i år den internationale konference 'Central- og Sydasien: Regional sammenkobling i Tasjkent. Udfordringer og muligheder ', designet til at konsolidere landene i de to regioner ved udformningen af ​​de konceptuelle fundamenter for en bæredygtig model for interregional forbindelse.

Denne idé blev først fremsat under talen af ​​lederen af ​​Usbekistan på 75. samling i FN's Generalforsamling. Disse spørgsmål tog centrum i en anden vigtig politisk begivenhed i 2020 - præsidentens tale til parlamentet, hvor Sydasien blev identificeret som en prioritet i landets udenrigspolitik.

Samtidig har Usbekistan øget sin politiske og diplomatiske aktivitet i den sydasiatiske retning betydeligt. Dette afspejles i promoveringen af ​​dialogformatet "Indien-Centralasien", en række virtuelle topmøder "Usbekistan-Indien" (december 2020) og "Usbekistan-Pakistan" (april 2021). (April 2021).

I denne henseende var undertegnelsen af ​​den trilaterale aftale Usbekistan-Afghanistan-Pakistan om at skabe den transafghanske korridor, der var designet til at forbinde landene i de to regioner med et pålideligt transportnetværk, en milepælshændelse.

Alle disse trin viser, at Usbekistan faktisk allerede er begyndt at gennemføre planer om at opbygge en stor tværregional sammenkobling.

Den kommende konference på højt niveau skal blive et systemdannende element og en slags kulmination af disse bestræbelser.

I den henseende har den planlagte begivenhed allerede vækket øget interesse blandt en lang række regionale og internationale eksperter, der har bemærket vigtigheden og relevansen af ​​den kommende konference.

Især observatører og analytikere af sådanne autoritative internationale udgaver som Diplomat (USA), Projekt syndikat (USA), Moderne Diplomati (Europæiske Union), Radio Free Europe (EU), Nezavisimaya Gazeta (Rusland) Anadolu (Tyrkiet) og Tribune (Pakistan) kommenterer planerne om at oprette interregional forbindelse.

Ifølge deres skøn kunne resultaterne af den kommende konference give en start på ideen om et storslået integrationsprojekt, hvilket antyder tilnærmelse af de to hurtigt voksende og kulturelt civilisatorisk tætte regioner.

Sådanne udsigter kunne skabe et nyt økonomisk vækstpunkt for Central- og Sydasien, hvilket dramatisk kunne transformere det økonomiske billede af makroregionen og forbedre den interregionale koordinering for at sikre stabilitet.

Afghanistan som et nøgleforbindelse for at sikre integration af de to regioner

Opbygning af transregional forbindelse, hvoraf den transafghanske korridor er en strategisk komponent, placerer Afghanistan i kernen af ​​intra-regional konnektivitet og genvinder sin mistede historiske rolle som et nøgleforbindelse til fremme af integration mellem de to regioner.

Realiseringen af ​​disse mål er især nødvendig på baggrund af den kommende tilbagetrækning af amerikanske tropper fra Afghanistan, der er planlagt til september i år. En sådan udvikling skaber utvivlsomt et vendepunkt i Afghanistans moderne historie.

På den ene side kan den amerikanske tilbagetrækning, der betragtes som en nøglebetingelse for de såkaldte Doha-aftaler, give en stærk drivkraft til fredsprocessen i nabolandet og bidrage til etableringen af ​​Afghanistan som en suveræn og velstående stat.

På den anden side truer udseendet af et magtvakuum med at intensivere den interne væbnede kamp om magten med risiko for at eskalere den til broderkrig. Sammenstødene mellem Taliban og de afghanske regeringsstyrker øges allerede i intensitet, hvilket kan have en negativ indflydelse på udsigterne til at opnå en intern politisk konsensus.

Alle de ovennævnte tektoniske ændringer, der finder sted i og omkring Afghanistan, gør den kommende konference endnu mere aktuell og viser rigtigheden af ​​Usbekistans valgte kurs mod interregional tilnærmelse, da de nuværende realiteter i Afghanistan gør samarbejdet mellem de to regioner til en objektiv og vital nødvendighed.

Uzbekistan er klar over dette og agter at starte processen med at tilpasse staterne i de to regioner til den postamerikanske æra i Afghanistan. Når alt kommer til alt, skulle udsigten til den kommende tilbagetrækning af det amerikanske kontingent tilskynde alle nabolande til at påtage sig en betydelig del af ansvaret for den økonomiske og militærpolitiske situation i Afghanistan, hvor forbedring er nøglen til at sikre den langsigtede stabilitet i makroregionen.

På denne baggrund forsøger Usbekistan at opnå en bred regional konsensus om det afghanske spørgsmål ved at demonstrere den gavnlige karakter af at skabe tidlig fred i det langmodige naboland for den samlede velstand i alle regionale stater.

I denne henseende er udenlandske eksperter overbeviste om, at Tasjkents planer for samtrafik organisk supplerer den nuværende afghanske politik i Usbekistan, hvor republikken søger en gensidigt acceptabel formel for fred og måder at sikre langsigtet stabilitet i Afghanistan.

En sådan ideel opskrift på fred er interregional økonomisk integration med involvering af Afghanistan, hvilket helt sikkert vil have en stabiliserende effekt på den interne situation i landet.

En lang række eksperter har en sådan holdning. Især ifølge den russiske avis Nezavisimaya Gazeta vil jernbaneprojektet Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar, der fremmes af Tasjkent, blive et "økonomisk springbræt" for Afghanistan, da ruten vil løbe langs aflejringer af mineraler som kobber, tin, granit, zink og jernmalm.

Som et resultat vil deres udvikling begynde, og titusinder af job vil blive skabt - alternative indtægtskilder for den afghanske befolkning.

Vigtigst er det, at udvidelsen af ​​den interregionale handel gennem Afghanistan vil medføre økonomiske fordele for landet i form af transitgebyrer. I denne sammenhæng udtalelsen fra analytikerne fra den amerikanske publikation Projekt syndikat er interessant, ifølge hvilken den transafghanske jernbane kunne transportere op til 20 millioner ton gods om året, og transportomkostningerne ville blive reduceret med 30-35%.

Med dette i tankerne observatører fra den tyrkiske avis Anadolu er overbevist om, at den foreslåede jernbaneforbindelse gennem Afghanistan er en kilde til enorme økonomiske fordele, som kan stabilisere regionen mere end nogen politisk aftale.

Den praktiske gennemførelse af disse planer er også af afgørende betydning på baggrund af den afghanske økonomis fortsatte afhængighed af udenlandsk bistand, hvis omfang i de senere år har vist en faldende tendens.

Navnlig er mængden af ​​årlig finansiel støtte fra donorer, der dækker ca. 75% af landets offentlige udgifter, faldet fra $ 6.7 mio. I 2011 til ca. 4 mia. Dollar i 2020. Det forventes, at disse indikatorer vil falde i de næste fire år med ca. 30%.

Under disse forhold er der et stigende behov for at fremskynde gennemførelsen af ​​andre økonomiske projekter i transregional skala, hvilket kan skabe yderligere gunstige betingelser for den økonomiske genoplivning i Afghanistan.

Blandt dem kan man fremhæve sådanne projekter som gasledningen Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-Indien og CASA-1000-elkraftledningen, hvis praktiske implementering ikke kun ville have en meget positiv indvirkning på at sikre energisikkerhed i Afghanistan, men også ville medføre betydelig økonomisk fordele for den afghanske side ved transit af energiressourcer til sydasiatiske lande.

Til gengæld vil udsigten til, at Afghanistan bliver et vigtigt transit- og energiknudepunkt, skabe yderligere interesse for alle intra-afghanske styrker med hensyn til at opnå politisk konsensus og vil tjene som et solidt socio-økonomisk grundlag for fredsprocessen. Kort sagt, den omfattende involvering af den afghanske side i systemet med interregionale forbindelser, oprettet af Tasjkent, kunne bruges som en forstærkende mekanisme til fremme af stabilitet.

Centralasien mod en diversificering af transport- og transitruter

Styrkelse af interregionale bånd opfylder de centralasiatiske staters mål om at diversificere transportruter og øge regionens konkurrenceevne som et internationalt transport- og transitcenter.

Under topmøder har lederne af de centralasiatiske stater gentagne gange givet udtryk for deres kollektive hensigt om at styrke styrkelsen af ​​koordineringen og uddybningen af ​​det regionale samarbejde i den fælles gennemførelse af større økonomiske projekter, især dem, der sigter mod at udvide transport- og transitmulighederne og sikre stabil adgang til søhavne og verdensmarkeder og etablering af moderne internationale logistikcentre.

Behovet for at løse disse problemer dikteres af den vedvarende transportisolering af Centralasien, som forhindrer den dybe integration af regionen i globale forsyningskæder og de centralasiatiske stater i at vinde deres retmæssige plads i den nye nye model af det internationale handelssystem.

Således bærer regionerne i regionen uden direkte adgang til søhavne i dag betydelige transport- og transitomkostninger, der når 60% af omkostningerne ved importerede varer. Transportører mister op til 40 procent af tiden for transport af varer på grund af ufuldkomne toldprocedurer og underudviklet logistik.

For eksempel er omkostningerne ved at transportere en container til den kinesiske by Shanghai fra ethvert land i Centralasien mere end fem gange højere end transportomkostningerne fra Polen eller Tyrkiet.

Samtidig har de centralasiatiske stater allerede i de senere år lykkedes at give adgang til havne i Iran, Georgien, Tyrkiet, Aserbajdsjan og Rusland ved at udnytte potentialet i forskellige transportkorridorer (Baku-Tbilisi-Kars, Kasakhstan-Turkmenistan-Iran , Usbekistan-Turkmenistan-Iran, Usbekistan-Kasakhstan-Rusland).

Blandt disse transitruter skiller Nord-Syd International Transport Corridor sig ud, som i øjeblikket giver adgang til centralasiatiske varer gennem iranske havne til verdensmarkederne. Samtidig er dette projekt et eksempel på vellykket forbindelse mellem centralasiatiske stater med Indien, som er den største økonomi i Sydasien.

I denne sammenhæng vil gennemførelsen af ​​jernbaneprojektet Mazar-e-Sharif - Kabul - Peshawar bidrage til fremkomsten af ​​en yderligere korridor og dannelsen af ​​et omfattende netværk af jernbanelinjer designet til fysisk at bringe landene i Central- og Sydasien tættere på sammen. Dette er relevansen af ​​den idé, der fremmes af Usbekistan om transregional sammenkobling, hvis praktiske gennemførelse vil gavne alle staterne i de to regioner.

Modtagerne af ovennævnte planer vil også være hovedaktørerne for international handel, såsom Kina, Rusland og Den Europæiske Union, der er interesseret i at give pålidelig landadgang til det sydasiatiske marked som et levedygtigt alternativ til maritime handelsruter.

Med dette i tankerne er der stor sandsynlighed for internationalisering af Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar jernbaneprojektet, dvs. udvidelse af kredsen af ​​parter, der er interesseret i finansiering og yderligere udnyttelse af transitpotentialet i denne korridor.

Af denne grund er det klart, at Usbekistans planer går langt ud over den transregionale dagsorden, da opførelsen af ​​den nævnte jernbane vil blive en vigtig del af internationale transportkorridorer, der forbinder Den Europæiske Union, Kina, Rusland, Syd- og Sydøstasien gennem territoriet i Centralasien.

Som et resultat vil transportvigtigheden af ​​de centralasiatiske stater øges betydeligt, hvilket i fremtiden vil have mulighed for at sikre deres aktive deltagelse i international transit af varer. Dette vil give dem yderligere indtægtskilder, såsom transitgebyrer.

En anden vigtig bedrift vil være reduktionen af ​​transportomkostningerne. Ifølge økonomernes beregninger vil det koste omkring $ 1,400 til $ 1,600 at transportere en container fra byen Tasjkent til den pakistanske havn Karachi. Det er omkring halvdelen så billigt som transport fra Tasjkent til den iranske havn - Bandar Abbas (2,600 $ - 3,000 $).

Derudover vil de centralasiatiske stater takket være gennemførelsen af ​​det transafghanske korridorprojekt kunne udnytte transitpotentialet på to ruter, der fører til det sydlige hav på én gang.

På den ene side er der allerede eksisterende korridorer til de iranske havne i Chabahar og Bandar Abbas, på den anden side - "Mazar-e-Sharif - Kabul - Peshawar" med yderligere adgang til de pakistanske havne i Karachi og Gwadar. En sådan ordning vil bidrage til dannelsen af ​​en mere fleksibel prispolitik mellem Iran og Pakistan, som vil reducere eksport-importomkostningerne betydeligt.

Vigtigst er det, at diversificering af handelsruter vil have en meget gunstig effekt på den makroøkonomiske situation i Centralasien. Ifølge eksperter fra Verdensbanken kan yderligere fjernelse af geografiske barrierer for handel med omverdenen øge det samlede BNP i de centralasiatiske stater med mindst 15%.

Et kollektivt svar på fælles udfordringer

Formatet for den kommende konference giver en enestående mulighed for højtstående embedsmænd, eksperter og politikere fra de to regioner til at samles for første gang på ét sted for at lægge grundstenen til en ny transregional sikkerhedsarkitektur med visionen om at bygge et rum af lige muligheder, der tager hensyn til alle involverede parters interesser.

Denne udvikling af samarbejde kan være en model for inklusivitet, der skaber et mulig miljø, hvor hvert land kan realisere sit kreative potentiale og arbejde sammen om at løse sikkerhedsproblemer.

Dette er nødvendigt på grund af uadskillelighed mellem sikkerhed og bæredygtig udvikling - de central- og sydasiatiske staters interesse i at komme sammen over for fælles udfordringer og trusler, der har en negativ indvirkning på at sikre de to regioners fortsatte velstand.

Blandt disse udfordringer udpeger eksperter problemer som narkotikahandel, terrorisme, den epidemiologiske krise, klimaændringer og vandknaphed, som staterne i de to regioner kunne møde ved fælles indsats - ved at identificere fælles problemer og tage koordinerede foranstaltninger for at overvinde dem .

Især russiske, europæiske og pakistanske eksperter peger på behovet for at bruge platformen til den kommende konference til at opbygge et system med kollektiv kamp mod narkotikahandel. Relevansen af ​​dette argumenteres af Afghanistans fortsatte omdømme som verdens største narkotikahub.

Dette bekræftes af data fra FN's kontor for narkotika og kriminalitet, ifølge hvilke de sidste fem år kommer 84% af den globale opiumproduktion fra Afghanistan.

Under disse forhold ifølge den pakistanske ekspert - administrerende direktør for Center for Globale og Strategiske Studier i Pakistan, Khalid Taimur Akram, "indtil der er kontrol på begge sider og forbedring af narkotikasituationen i regionen, fortsætter denne situation at tjene som et materielt brændstof for destruktive kræfter - terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet. "

Udenlandske eksperter lægger også særlig vægt på problemerne med klimaændringer, som har en direkte negativ indvirkning på økonomien i de to regioner. Året 2020 var et af de tre varmeste år, der blev registreret.

Sådanne ekstreme vejrhændelser kombineret med COVID-19-pandemien har en dobbelt chokeffekt på de fleste lande i verden, herunder Central- og Sydasien.

Desuden er Central- og Sydasien et eksempel på en vandmangel makroregion. En sådan situation gør dem sårbare over for den globale klimaændringsproces.

I det nye miljø bliver begge regioner opmærksomme på klimakrisen, som bør ledsages af dannelsen af ​​en fælles forståelse af behovet for fælles indsats.

I betragtning af disse faktorer opfordrer eksperter staterne i de to regioner til at drage fordel af det internationale forum, der tilbydes af Tasjkent, til at identificere konkrete planer til fælles bekæmpelse af klimaudfordringer. Navnlig anses det for nødvendigt at vedtage staternes koordinerede skridt mod aktiv brug af naturbesparende teknologier og øge energieffektiviteten i de nationale økonomier for at minimere den negative indvirkning af ekstreme vejrforhold.

En ny model for transregional forbindelse til inklusiv økonomisk vækst

Med oprettelsen af ​​en ny arkitektur med gensidigt fordelagtigt samarbejde mellem regionerne, som den kommende konference skal bidrage til, vil de mest gunstige betingelser blive dannet for en betydelig stigning i niveauet for transregional handel og økonomisk udveksling.

Flertallet af internationale eksperter er af denne opfattelse. Ifølge deres skøn vil implementeringen af ​​interconnectivity-initiativet forbinde det isolerede centralasiatiske marked rig på kulbrinte og agroindustrielle ressourcer med det voksende forbrugermarked i Sydasien og yderligere med verdensmarkedet.

Dette er især nødvendigt i betragtning af det betydelige urealiserede potentiale for samarbejde inden for handel og økonomi, hvis fulde udnyttelse hindres af manglen på et pålideligt transportnet og institutionelle mekanismer for samarbejde.

Især har mængden af ​​gensidig handel mellem centralasiatiske og sydasiatiske lande endnu ikke nået 6 milliarder dollars. Disse tal er betydeligt lavere sammenlignet med den sydasiatiske regions handel med omverdenen, som overstiger 1.4 billioner dollars.

Samtidig er Sydasiens samlede import vokset støt siden 2009 og nåede 791 mia. $ I 2020. En sådan situation gør det sydasiatiske marked til et af de vigtigste for de centralasiatiske lande. Derudover er Sydasien den hurtigst voksende region i verden med en samlet befolkning på 1.9 mia. (24% af verdens befolkning) og et BNP på $ 3.5 mia. Dollar (økonomisk vækst på 7.5% om året).

I denne sammenhæng er en nylig rapport fra Verdensbanken interessant. Det bemærker, at på trods af de udfordrende virkninger af pandemien forbedres Sydasiens udsigter til økonomisk opsving. Den økonomiske vækst forventes at nå op på 7.2% i 2021 og 4.4% i 2022. Dette er et comeback fra det historiske lavpunkt i 2020 og betyder, at regionen er på en genopretningsbane. Sydasien kunne således gradvis genvinde sin status som verdens hurtigst voksende region.

På baggrund af alle disse faktorer bemærker eksperter, at de centralasiatiske producenter har enhver chance for at besætte deres niche på det sydasiatiske marked - for fuldt ud at realisere deres eksportpotentiale.

Eksempelvis anslår en nylig særberetning fra ESCAP (De Forenede Nationers Økonomiske og Sociale Kommission for Asien og Stillehavet), at den regionale eksportvækst i de centralasiatiske stater som et resultat af øget interregional forbindelse vil være 187% sammenlignet med 2010, og at eksporten af ​​de sydasiatiske lande vil være 133% højere end i 2010.

I denne henseende er det nødvendigt at fremhæve en række områder, hvor udvikling af samarbejde er i alle central- og sydasiatiske staters interesse.

For det første investeringssfæren. Behovet for at øge samarbejdet på dette område dikteres af den faldende tendens i direkte udenlandske investeringer i udviklingslande. Ifølge eksperter på FN's konference om handel og udvikling (UNCTAD) faldt mængden af ​​direkte udenlandske direkte investeringer i udviklingslande med 12% kun i 2020. Men selv en sådan lille reduktion kan ifølge eksperter bringe deres bedring fra pandemien i fare.

Eksperter hævder, at denne antagelse er baseret på det fortsatte behov for asiatiske lande for at tiltrække store investeringer for at opretholde økonomisk vækst.

Ifølge ADB er udviklingsasiatiske lande nødt til at investere hele 1.7 milliarder dollars om året mellem 2016 og 2030 bare for at imødekomme deres infrastrukturbehov. I mellemtiden investerer de asiatiske lande i øjeblikket omkring 881 mia. Dollar om året i infrastruktur.

Under disse forhold øges presset med aktivt investeringssamarbejde mellem staterne i Central- og Sydasien samt vedtagelsen af ​​kollektive foranstaltninger til gradvis forbedring af makroregionens investeringsklima. Sådanne fælles aktioner kunne bidrage til omdannelsen af ​​Central- og Sydasien til et sted for koncentration af internationale finansielle strømme.

For det andet landbrugssektoren. Landbrugssektoren betragtes som et af de mest lovende områder for handel og økonomisk samarbejde på grund af den store efterspørgsel i Sydasien efter centralasiatiske fødevarer.

For eksempel oplever de sydasiatiske lande stadig et underskud på visse kategorier af fødevarer og importerer årligt fødevarer til en værdi af ca. $ 30 mia. (Indien - $ 23 mia., Pakistan - $ 5 mia., Afghanistan - $ 900 mio., Nepal - $ 250 mio.). Specifikt importerer Nepal i øjeblikket 80% af det korn, det bruger, og importimportomkostningerne for fødevarer er steget med 62% i de sidste fem år. Pakistans udgifter til import af fødevarer er også steget og steg kun 52.16% i de første seks måneder af 2020. 

For det tredje energisektoren. De fleste sydasiatiske stater er nettoimportører af kulbrinter. Regionen oplever også periodisk alvorlig elektricitetsmangel. Især er den økonomiske drivkraft i Sydasien - Indien - den tredjestørste olieimportør i verden og den tredjestørste forbruger af elektricitet (årligt forbrug - 1.54 billioner kWh). Hvert år importerer landet energiressourcer til en værdi af $ 250 mia.

Under disse forhold anses implementeringen af ​​store multilaterale projekter i energisektoren for at være i høj efterspørgsel. Således vil fremskridtene med udviklingen af ​​det interregionale energiprojekt CASA-1000 ikke kun øge mulighederne for handel med elektricitet mellem regionerne, men vil også være det første skridt mod at skabe et regionalt elmarked i Central- og Sydasien.

Gennemførelsen af ​​TAPI-gasrørledningsprojektet (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-Indien), designet til at blive et symbol på fred og god naboskab, vil styrke de centralasiatiske staters rolle i energisikkerhedsarkitekturen i den sydasiatiske region .

For det fjerde turisme. Kravet om samarbejde i turistsektoren skyldes det enorme uudnyttede potentiale mellem de to regioner. Dette kan ses i eksemplet med Usbekistans turismesamarbejde med sydasiatiske lande.

Især besøgte kun 2019 tusind mennesker i 2020-125 Usbekistan fra sydasiatiske lande. (1.5% af det samlede antal turister), og den samlede eksport af turisttjenester til landene i regionen beløb sig til $ 89m (5.5%).

Derudover forventes den udgående turisme fra sydasiatiske lande at vokse. FNs verdens turismeorganisation forudsiger, at antallet af indiske turister i verden vil stige 122% til 50 millioner i 2022 fra 23 millioner i 2019, og deres gennemsnitlige udgifter til 45 mia. Dollars i 2022 fra 23 mia. Dollar. Antallet af turister fra Bangladesh vil stige med 2.6 millioner i perioden og fra Sri Lanka med 2 millioner.

For det femte videnskabs- og uddannelsessektoren. Centralasiatiske universiteter, især medicinske skoler, bliver attraktive for unge mennesker fra sydasiatiske lande. Det stigende antal studerende, der studerer ved centralasiatiske universiteter, er en slående bekræftelse på dette. I 2020 når deres antal op på 20,000. En sådan øget interesse for sydasiatiske unge for uddannelsestjenesterne i centralasiatiske stater kan forklares med den høje kvalitet af uddannelsen og de relativt lave uddannelsesomkostninger.

I denne henseende er begge regioners stater interesseret i yderligere at styrke samarbejdet inden for uddannelse. Dette vil forbedre systemet med uddannelse af højt kvalificeret personale i begge regioner betydeligt, hvilket er nødvendigt for at overvinde social ulighed og skabe en konkurrencedygtig videnbaseret økonomi. Vigtigst er det at styrke samarbejdet inden for videnskab og uddannelse kan give en stærk drivkraft til videnskabelige og innovative gennembrud. Det er trods alt intellektuelle ressourcer sammen med de nyeste teknologier, der er den afgørende motor for økonomisk udvikling.

I denne sammenhæng er det bemærkelsesværdigt, at volumenet af det globale marked for højteknologi i dag anslås til $ 3.5 t, hvilket allerede overstiger markedet for råvarer og energiressourcer. I denne henseende betragtes et lovende område for udvikling af samarbejde mellem Central- og Sydasien som innovation.

For det sjette, den kulturelle og humanitære sfære. Implementeringen af ​​ethvert integrationsprojekt er umulig uden dannelsen af ​​et fælles kulturelt og humanitært rum, der kan samle folk i de to regioner, øge den gensidige tillid og styrke de venlige relationer.

Samarbejde på dette område bidrager trods alt til gensidig berigelse og interpenetration af kulturer, hvilket er en nøglebetingelse for opbygning og udvikling af bæredygtige og langsigtede forbindelser mellem de to regioner inden for økonomi, politik og sikkerhed.

Disse mål kræver betydelige skridt mod interkulturel tilnærmelse. Der er alle de nødvendige historiske forudsætninger for dette. De kulturelle bånd mellem det store underområde i Central- og Sydasien er dybt forankret i historien. De dateres tilbage til perioden med sådanne gamle imperier som Kushan, Bactria og Achaemenid-staten.

Alle disse stater var placeret på enorme territorier, der omfattede delvist eller helt moderne territorier i Central- og Sydasien. Det var dengang - i III-II årtusinder f.Kr. blev grundlaget for handelsruter lagt, et omfattende netværk af landruter opstod, som omfattede adgang til Indien gennem Afghanistan. Til gengæld var de gamle byer i Centralasien skæringspunktet for handelsruter fra Kina, Europa og Indien.

I denne sammenhæng er det klart, at lederen af ​​Usbekistan Sh. Mirziyoyev har en klar strategisk vision: "Den tredje renæssance", der finder sted i Usbekistan, skal ledsages af genoplivning af historiske bånd med nabolandene, restaurering af gamle campingvognruter, herunder Den Store Silkevej, som længe har spillet rollen som en leder af viden, innovation og velstand. En sådan udvikling er i tråd med Usbekistans regionale strategi. Historisk set har Centralasien historisk nået sit højdepunkt af velstand, der fungerer som et korsvej mellem verdenscivilisationer og et af de vigtigste centre for international handel.

Generelt kan den praktiske gennemførelse af Usbekistans planer for sammenkobling skabe en ny økonomisk virkelighed i to regioner på én gang og danne den mest gunstige grund og alle nødvendige betingelser for den inklusiv økonomiske udvikling i de central- og sydasiatiske stater samt den gradvise forbedring af velbefindende og velstand for folk, der bor i disse regioner.

Dette perspektiv viser, at vores lands planer for sammenkobling er af global betydning, da forbedring af den makroøkonomiske situation og styrkelse af stabiliteten i de to tætbefolkede regioner i verden ville have en meget positiv indvirkning på den internationale sikkerhed. I denne henseende kan dette initiativ betragtes som en anden afspejling af Usbekistans ambitioner om at yde dets værdige bidrag til at sikre og opretholde international fred og bæredygtig udvikling.

Usbekistan

Usbekistans bestræbelser på at støtte unge og fremme folkesundheden

Udgivet

on

På initiativ af præsidenten for Republikken Usbekistan Shavkat Mirziyoyev er år 2021 blevet erklæret i landet som 'året for støtte til unge og styrkelse af folkesundheden' med omfattende reformer og ædle gerninger, der gennemføres på tværs af Land.

Det er værd at nævne, at forskellige ministerier og agenturer i Usbekistan deltager aktivt i sådanne initiativer sammen med offentligheden i landet.

Et af sådanne ædle projekter er for nylig blevet implementeret af forsvarsministeriet i Republikken Usbekistan. For at støtte initiativet fra præsidenten for Republikken Usbekistan-den øverste øverstkommanderende for de væbnede styrker Shavkat Mirziyoyev, har den usbekiske regering givet praktisk bistand til fru Maftuna Usarova, en usbekisk statsborger, der fik diagnosen en ekstremt sjælden sygdom - Takayasu syndromet for flere år siden.

reklame
Maftuna Usarova

Siden 2018 har Maftuna gennemgået flere behandlingskurser på en række hospitaler i Usbekistan, herunder Central Military Clinical Hospital i Forsvarsministeriet, og hendes tilstand er forbedret betydeligt. For at fortsætte behandlingsprocessen uden afbrydelse og konsolidere de opnåede fremskridt havde Maftuna imidlertid brug for behandling med brug af topmoderne teknologier, som kun er tilgængelige i få lande i verden.

Med henblik på effektivt at udføre de opgaver, der er defineret af øverstkommanderende, sikrede MoD, at Maftuna blev indlagt på Asklepios Klinik Altona Hospital i Tyskland for at modtage den behandling, hun havde brug for.

Asklepios Klinik Altona er Europas største medicinske problem, der dækker alle områder inden for medicinske specialer og råder over mere end 100 medicinske institutioner. Alene i Hamborg er der seks klinikker med næsten 13,000 læger, herunder 1,800 læger.

reklame

Takket være indsatsen fra Usbekistans forsvarsministerium gennemgik Maftuna Usarova et to ugers behandlingskursus i august 2021 i Asklepios Klinik Altona og kunne forbedre hendes tilstand betydeligt. Samtidig gav de behandlende læger udtryk for, at de var rede til at give passende medicinske anbefalinger efter behov, selv efter Maftunas udskrivelse og hjemkomst til Usbekistan.

Personalet ved ambassaderne i Republikken Usbekistan i Belgien og Tyskland var tæt involveret i dette ædle projekt. Især diplomatiske missioner gav støtte til at sikre, at patienten nød tjenester af højeste kvalitet.

Afslutningsvis kan man sige, at store reformer igangsat af præsident Shavkat Mirziyoyev giver deres resultater med tusinder af mennesker, der nu nyder lægehjælp af høj kvalitet.  

Læs

Usbekistan

Usbekistans præsidentvalg vil sandsynligvis være en syretest for landets fremtidige forløb

Udgivet

on

Da Usbekistan er på nippet til det kommende præsidentvalg, der er sat til 24. oktober, er det internationale samfund bekymret over landets videre politiske kurs. Og med god grund, skriver Olga Malik.

Ændringerne fra den nuværende præsident Shavkat Mirziyoyev viser et reelt brud med landets fortid. Udgivet i 2017 havde Mirziyoyev's udviklingsstrategi for 2017-2021 til formål at "modernisere og liberalisere alle livssfærer" f.eks. Stat og samfund; retsstatsprincippet og retssystemet; økonomisk udvikling; socialpolitik og sikkerhed; udenrigspolitik, nationaliteter og religionspolitik. De foreslåede trin omfattede ophævelse af valutakontrol, toldnedsættelser, liberalisering af visumordningen og mange flere.

Sådanne hurtige ændringer stod i stor kontrast til konservatismen af ​​Islam Karimov, landets tidligere præsident og blev hurtigt et interessepunkt for europæiske lande og USA. Tidligere i sidste måned, udenrigsminister Antony Blinken under mødet med Usbekistans udenrigsminister Abdulaziz Kamilov understregede "Usbekistans fremskridt på sin reformdagsorden, herunder når det kommer til bekæmpelse af menneskehandel, beskyttelse af religionsfrihed og udvidelse af rummet for civilsamfundet". Men han også krævet "Vigtigheden af ​​at fremme beskyttelsen af ​​de grundlæggende frihedsrettigheder, herunder behovet for at have en fri og konkurrencedygtig valgproces", hvilket hentyder til landets autoritære politiske regime. Landets myndigheder såvel som ministerierne bekræfter, at de hvert år får masser af anbefalinger fra vestlige partnere om, hvordan de kan sikre og opretholde et mere autonomt civilsamfundssystem.

reklame

Alligevel kan en sådan "overomsorg" for Usbekistans demokrati og frihed, der kommer udefra, fremkalde en omvendt effekt i betragtning af national stolthed og uafhængig ånd. For eksempel kan presset på integration af sådanne sociale værdier som støtte til seksuelle minoriteter og homoseksuelle ægteskaber, der er fælles for europæiske og vestlige lande, føre til splittelse i samfundet, da sådanne standarder stadig er afsides til den usbekiske mentalitet. Usbekistans vej til liberalisering er i høj grad afhængig af den nationale leders synspunkter, mens de ydre bløde magtmetoder kun fungerer, når lokalbefolkningen stadig får nok frihed til at tegne landets yderligere kompas. Det kommende valg vil sandsynligvis være en syretest for landets fremtid.

Af Olga Malik

Til EU Reporter

reklame

Læs

Usbekistan

Valgprocesomdannelse i Usbekistan: Præstationer og udfordringer i løbet af 30 års uafhængighed

Udgivet

on

"Usbekistan er et land med en rig historie og dynamisk udviklende nutid, med sin prioritet at bevæge sig mod et åbent demokratisk samfund. Menneskerettigheder og borgerrettigheder og friheder, hvor hver enkelt borgers stemme høres, er prioriteterne for et demokratisk samfund. Der eksisterer et demokratisk samfund når magten dannes lovligt gennem almindelig stemmeret og frie valg. Det demokratiske samfund og demokrati udøves oftere som et politisk og socialt fænomen; dets juridiske grundlag er nedfældet i normative retsakter, " skriver Dr. Gulnoza Ismailova, medlem af Usbekistans centrale valgkommission.

"Indledningen til Republikken Usbekistans forfatning bekræfter sit engagement i idealerne om demokrati og social retfærdighed. Artikel 7 i Republikken Usbekistans forfatning siger:" Folket er den eneste kilde til statsmagt. Denne norm afspejler essensen af ​​at opbygge statsskab i Republikken Usbekistan. Folket og deres vilje er kernen i demokratiet.

"Anerkendelse af prioriteringen af ​​de generelt accepterede folkeretlige normer Usbekistan har implementeret internationale standarder i sin lovgivning. Vores lands forfatning har implementeret denne bestemmelse, hvilket afspejler i artikel 32: Alle borgere i Republikken Usbekistan skal have ret til at deltage i forvaltning og administration af offentlige og statslige anliggender, både direkte og gennem repræsentation.De kan udøve denne ret ved selvstyre, folkeafstemninger og demokratisk dannelse af statslige organer samt udvikling og forbedring af den offentlige kontrol med statslige organers aktiviteter .

reklame

"I moderne demokratier er valg grundlaget for demokratiets princip, det er den vigtigste udtryksform for borgernes vilje og en form for realisering af folkelig suverænitet. Deltagelse i valg gør det muligt at udøve retten til at deltage i forvaltning af samfundets og statens anliggender samt at kontrollere dannelsen og aktiviteterne for organer med både repræsentativ og udøvende magt. 1990 OSCE Københavns Dokument fastslår, at folks vilje, frit og retfærdigt udtrykt ved periodiske og ægte valg, er grundlaget for regeringens autoritet og legitimitet. Deltagerstaterne vil derfor respektere deres borgeres ret til at deltage i styringen af ​​deres land, enten direkte eller gennem repræsentanter frit valgt af dem gennem fair valgprocesser. Artikel 117 i forfatningen i Republikken Usbekistan garanterer stemmeret, lighed og ytringsfrihed.

"På tærsklen til at fejre 30 -årsdagen for Republikken Usbekistans uafhængighed, når vi ser tilbage, kan vi notere dets lyse gennembrud inden for gennemsigtighed og åbenhed i løbet af de sidste fem år. Usbekistan har fået et nyt image på den internationale arena . Ved valget i 2019 under sloganet 'Ny Usbekistan - Nye valg' er reelt bevis for det.

"Først og fremmest skal det bemærkes, at valget-2019 var af historisk betydning, hvilket vidnede om, at stien til vedtagne reformer var irreversibel. For første gang blev valget afholdt under vejledning af valgloven, vedtaget den 25. juni 2019, som regulerer forholdet i forbindelse med forberedelse og afvikling af valg og fastsætter garantier, der sikrer fri udfoldelse af viljen for borgere i Republikken Usbekistan. Vedtagelsen af ​​valgkodeksen bidrog til at forene 5 love og mange reguleringsdokumenter Valgloven er fuldt ud tilpasset internationale standarder.

reklame

"For det andet blev valgene i 2019 afholdt i forbindelse med styrkelse af demokratiske principper i samfundslivet, åbenhed og gennemsigtighed, betydelig liberalisering af det socialpolitiske miljø og mediers øgede rolle og status. Princippet om gennemsigtighed og åbenhed er et af de grundlæggende principper for valg.Dette princip er nedfældet i mange internationale aftaler og dokumenter.Dets hovedtræk er bekendtgørelse af beslutninger i forbindelse med valgforløb, valgorganets (valgkommission) pligt til at offentliggøre sine afgørelser vedr. valgresultaterne samt evnen til at foretage offentlig og international observation af valget.

"Efter statistikken deltog omkring 60,000 observatører af politiske partier, mere end 10,000 observatører af borgernes selvstyreorganer (Mahalla), 1,155 repræsentanter for lokale og udenlandske medier i overvågningsprocessen. Desuden, sammen med lokale observatører, deltog først -tidsakkreditering blev givet til en fuldgyldig OSCE / ODIHR-observatørmission, og der blev registreret i alt 825 internationale observatører.

"For en objektiv vurdering kan vi henvise til et eksempel til slutrapporten fra OSCE / ODIHR -missionen, der siger, at valget blev afholdt på baggrund af forbedret lovgivning og øget tolerance for uafhængige udtalelser. Rapporten vurderede arbejdet i CEC i Republikken Usbekistan positivt og sagde, at det "gjorde en stor indsats for bedre forberedelse til parlamentsvalget." Det er fantastisk at se resultaterne af arbejdet udført.

"I året for fejringen af ​​30 -årsdagen for statsuafhængighed fortsætter vores land kardinalomdannelser med det formål at skabe et nyt Usbekistan, hvor menneskerettigheder, friheder og legitime interesser er af højeste værdi. Blandt de vigtigste retninger i landet er demokratiske transformationer, der sigter mod at liberalisere det sociale og politiske liv og mediernes frihed.

"I disse dage er det forberedende arbejde i fuld gang med en vigtig politisk begivenhed - valget af Republikken Usbekistans præsident. Alle processer udføres åbent, gennemsigtigt og baseret på den nationale valglovgivning og de tidsrammer, der er angivet deri. tid til valghandlinger er både politisk og juridisk tid. Følgende ændringer og tilføjelser er foretaget i valgloven for nylig i år:

"Primært i år vil der for første gang blive afholdt præsidentvalg den første søndag i det tredje årti af oktober i henhold til ændringerne af forfatningen i Republikken Usbekistan, der blev indført ved lov dateret den 8. februar i år. Dette stor politisk kampagne blev lanceret den 23. juli i år.

"For det andet er der indført en procedure for optagelse på vælgerlisten af ​​borgere i Usbekistan, der bor i udlandet. De kan stemme, uanset om de er registreret i det konsulære register over diplomatiske missioner eller ej, og et retsgrundlag for vælgere i udlandet, når de bruger der er oprettet bærbare valgkasser på bopælen eller arbejdet. Denne praksis blev først implementeret ved parlamentsvalget i 2019.

"For det tredje fungerer denne valgkampagne og er dannet på grundlag af publicity -principperne. For første gang blev et overslag over udgifter til forberedelse og afholdelse af valg til Republikken Usbekistans præsident åbent præsenteret. Den nøjagtige procedure for betaling løn og kompensation til medlemmer af valgkommissioner, beregning af deres løn er fastlagt.For at sikre gennemsigtighed i brugen af ​​midler afsat til valgkamp før valg i henhold til lov om finansiering af politiske partier, indføres der en procedure for udmelding af en delårsrapport og en endelig finansiel rapport efter valget samt offentliggørelse af resultaterne af en revision af parternes aktiviteter foretaget af Regnskabskammeret.

"For det fjerde, for at forhindre modtagelse af gentagne klager over valgkommissionerne og deres vedtagelse af modstridende beslutninger, er der indført praksis om, at kun domstole behandler klager over valgkommissioners handlinger og beslutninger.

"I 2019, under valget, blev valgstyringsinformationssystemet (EMIS) og den forenede elektroniske vælgerliste (EECI) med succes indført i det nationale valgsystem. Reguleringen af ​​dette system baseret på valgkodeksen garanterer implementeringen af ​​en samlet vælger registrering og princippet "en vælger - en stemme". Hidtil er mere end 21 millioner vælgere blevet inkluderet i EESI.

"Organiseringen af ​​præsidentvalget i New Usbekistan er en logisk fortsættelse af de igangværende store demokratiske reformer i landet. Og de vil blive en levende bekræftelse på gennemførelsen af ​​de opgaver, der er defineret i handlingsstrategien for de fem prioriterede udviklingsområder. i Republikken Usbekistan.

"Deltagelse af repræsentanter for internationale organisationer og udenlandske observatører ved afholdelsen af ​​præsidentvalget er vigtig, da kampagnen er baseret på demokratiske principper om åbenhed og omtale. I de senere år er deres antal og deltagelse steget betydeligt i Usbekistan i forhold til tidligere valg.

"Tusinder af repræsentanter for politiske partier, borgernes selvstyreorganer og hundredvis af internationale observatører, journalister, herunder internationale, vil følge processen med forberedelse og gennemførelse af præsidentvalget, herunder afstemning af vælgere.

"I maj besøgte eksperter fra Needs Assessment Mission fra OSCE's kontor for demokratiske institutioner og menneskerettigheder (ODIHR) Usbekistan, som positivt vurderede situationen før valget og processen med at forberede valgene, de foranstaltninger, der blev truffet for at sikre afholdelsen af frie og demokratiske valg i landet. Som et resultat udtrykte de en mening om at sende en fuldgyldig mission for at observere præsidentvalget.

"Jeg mener, at disse valg er af historisk betydning, hvilket vil vidne om den irreversible vej til vedtagne reformer, der havde til formål at styrke vores demokrati."

Læs
reklame
reklame
reklame

trending