Slut med os

Forenede Nationer

FN-panel: Afslut økonomiske misbrug for at redde mennesker og planet

DEL:

Udgivet

on

Regeringer kan finansiere kritisk handling mod ekstrem fattigdom, COVID-19 og klimakrisen og ved at inddrive de milliarder dollars, der er gået tabt gennem skattemisbrug, korruption og hvidvaskning af penge, siger et FN-panel.

Panelet på højt plan for international finansiel ansvarlighed, gennemsigtighed og integritet til opnåelse af 2030-dagsordenen (FACTI-panelet) opfordrer regeringerne til at acceptere en Global pagt for finansiel integritet til bæredygtig udvikling.

Panelet med tidligere verdensledere og centralbankchefer, forretnings- og civilsamfundsledere og akademikere siger, at op til 2.7% af det globale BNP hvidvaskes årligt, mens virksomheder, der handler rundt for skattefrie jurisdiktioner, koster regeringer op til $ 600 milliarder om året.

reklame

I sin rapport Finansiel integritet til bæredygtig udvikling, siger FACTI-panelet, at der er behov for stærkere love og institutioner for at forhindre korruption og hvidvaskning af penge, og at bankfolk, advokater og revisorer, der muliggør økonomisk kriminalitet, også skal udsættes for straffesanktioner.

Rapporten opfordrer også til større gennemsigtighed omkring virksomhedsejerskab og offentlige udgifter, stærkere internationalt samarbejde om retsforfølgelse af bestikkelse, international minimumsskat og beskatning af digitale giganter og global styring af skattemisbrug og hvidvaskning af penge.

”Et korrupt og svigtende finansielt system frarøver de fattige og fratager hele verden de ressourcer, der er nødvendige for at udrydde fattigdom, komme sig efter COVID og tackle klimakrisen,” siger Dalia Grybauskaitė, FACTIs medformand og tidligere præsident for Litauen.

”At lukke smuthuller, der tillader hvidvaskning af penge, korruption og skattemisbrug og standsning af forseelser fra bankfolk, revisorer og advokater, er skridt til at transformere den globale økonomi til det universelle gode,” siger Ibrahim Mayaki, FACTI-medformand og tidligere premierminister i Niger.

På et tidspunkt, hvor milliardærernes formue steg med 27.5%, mens 131 millioner mennesker blev skubbet ud i fattigdom på grund af COVID-19, siger rapporten, at en tiendedel af verdens rigdom kunne være skjult i offshore finansielle aktiver, hvilket forhindrede regeringer i at samle deres rimelige andel af skatter.

At genvinde det årlige tab for skatteunddragelse og unddragelse i Bangladesh for eksempel ville give landet mulighed for at udvide sit sociale sikkerhedsnet til 9 millioner flere ældre, i Tchad kunne det betale for 38,000 klasseværelser, og i Tyskland kunne det bygge 8,000 vindmøller.

Panelet på højt niveau for international finansiel ansvarlighed, gennemsigtighed og integritet til opnåelse af 2030-dagsordenen (FACTI-panelet) blev indkaldt af den 74. præsident for De Forenede Nationers Generalforsamling og den 75. præsident for Det Økonomiske og Sociale Råd den 2. marts 2020.

FACTI-panelet gennemgår finansiel ansvarlighed, gennemsigtighed og integritet og fremsætter evidensbaserede anbefalinger til at lukke de resterende huller i det internationale system som et middel til at nå dagsordenen for 2030 og målene for bæredygtig udvikling.

Besøg FACTI-panelet og tilmeld dig advarsler:  factipanel.org 

Følg os på Twitter: @FACTIPanel

Regionsudvalget (RU)

FN's 2030-mål for bæredygtig udvikling skal være vejledende for det europæiske opsving

Udgivet

on

Europæiske lokale og regionale ledere opfordrer FN's mål for bæredygtig udvikling til at blive sat øverst på Den Europæiske Unions dagsorden og beder EU-institutionerne og medlemslandene om at sikre deres gennemførelse inden 2030. I en mening vedtaget i dag af sin plenarforsamling, fremhæver Det Europæiske Regionsudvalg (Regionsudvalget), at COVID-19-pandemien har vist betydningen af ​​bæredygtig udvikling, og at SDG kan hjælpe med at bevæge sig hen imod en sammenhængende, helhedsorienteret vision inden for Næste generation af EU. En nylig Regionsudvalg-undersøgelse påpeger imidlertid manglen på eksplicit og gennemsigtig henvisning til FN's SDG i mange nationale genopretnings- og modstandsdygtighedsplaner.

Den igangværende pandemi og dens forventede økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser viser, at det haster med at støtte "lokaliseringen" af SDG'erne for at opbygge på en mere retfærdig måde og undgå fremtidige sundhedskriser. SDG'er skal hjælpe medlemsstaternes økonomier med at gendanne og levere de digitale og grønne overgange på stedet. Imidlertid, en nylig undersøgelse bestilt af Regionsudvalget slog alarm om manglende involvering af regioner og byer i nationale genopretningsplaner, mens der i mange tilfælde mangler klare henvisninger til SDG, hvilket reducerer muligheden for en fælles forståelse af planerne.

Ricardo Rio (PT / EPP), ordfører og borgmester i Braga, sagde: "SDG'erne forsvandt næsten fra EU-fortællingen: der er ingen overordnet strategi og ingen effektiv mainstreaming eller koordinering af SDG'er i Europa-Kommissionens interne regeringsførelse. Dette er desto mere slående som parallelt fortsatte de lokale og regionale myndigheders forpligtelse med at øge målene. De foreløbige resultater af vores OECD-Regionsudvalg viser tydeligt, at de lokale og regionale myndigheder er godt engageret i et bæredygtigt opsving baseret på målene. 40% af respondenterne har brugt dem før pandemien og nu begyndte at bruge dem til at tackle genopretningen, mens 44% planlægger at gøre det for at komme sig efter COVID-19. Dette er en stor mulighed for alle beslutningstagere at komme stærkere tilbage fra denne krise, og jeg vil sammen med OECD aktivt fortaler for det på EU-niveau. "

reklame

OECD estimerer at 65% af de 169 mål for de 17 SDG'er ikke kan nås uden involvering af eller koordinering med lokale og regionale myndigheder. I øvrigt, resultaterne af en ny CoR-OECD fælles undersøgelse viser, at 60% af de lokale og regionale regeringer mener, at COVID-19-pandemien har ført til større overbevisning om, at SDG'erne kan hjælpe med at tage en mere holistisk tilgang til genopretning. Derfor beklager Regionsudvalget, at SDG'erne gradvist har mistet terræn i EU-fortællingen med en lavere profil inden for EU-politikudvikling, der truer deres chancer for gennemførelse inden 2030.

Regionsudvalgets medlemmer opfordrer de europæiske ledere til at være ambitiøse og konsekvente i deres indenrigs- og udenrigspolitiske dagsordener og erklære med et klart formål, at EU skal være en leder og synlig forkæmper i gennemførelsen af ​​SDG'erne på alle regeringsniveauer. Udtalelsen påpeger, at mål for bæredygtig udvikling bør skabe en sammenhængende ramme for alle EU-politikker og hjælpe med at tilpasse prioriteterne for alle finansieringsprogrammer. Ikke desto mindre forekommer forbindelsen mellem FN-målene og de vigtigste europæiske initiativer som den nye industrielle strategi undertiden svag. Desuden opfordrer det Europa-Kommissionen til at bruge den næste årlige bæredygtige vækststrategi 2022 til formelt at integrere SDG'er i det europæiske semester, bedre forbinde SDG'er og Genopretnings- og modstandsdygtighedsfacilitet (hjørnestenen i næste generation af EU) og bekræfter udtrykkeligt målene for bæredygtig udvikling som en måde, hvorpå EU kan forme et bæredygtigt opsving.

Lokale og regionale ledere beder Europa-Kommissionen om at forny programmet SDG-platform med flere interessenter eller oprette en anden dialogplatform med indflydelse og struktureret opfølgning for at fremme ekspertise fra alle de forskellige interessenter fra offentlige og private institutioner vedrørende 2030-dagsordenen og rådgive Kommissionen direkte.

Ordføreren hr. Rio fremsendte indkaldelsen til fremtrædende EU-beslutningstagere allerede tirsdag, når han tog ordet på Brussels Economic Forum 2021, den europæiske årlige flagskibs økonomiske begivenhed sammen med præsident Von der Leyen og den tyske kansler Angela Merkel.

Baggrund

Regionsudvalget og OECD gennemførte sammen en undersøgelse mellem maj og midten af ​​juni 2021 om SDG'er som en ramme for COVID-19-genopretning i byer og regioner. Undersøgelsen omfattede 86 svar fra kommuner, regioner og formidlende enheder i 24 EU-lande plus et par andre OECD og ikke-OECD-lande. De foreløbige resultater blev præsenteret tirsdag under den fjerde udgave af programmet Byer og regioner til SDG'erne rundebord, en to-dages online begivenhed, der fokuserede på SDG'erne som en ramme for langsigtede COVID-19 genopretningsstrategier i byer og regioner. Dokumentet er tilgængeligt her.

Regionsudvalget vedtog en første udtalelse om 'Bæredygtige mål (SDG): et grundlag for en langsigtet EU-strategi for et bæredygtigt Europa inden 2030'i 2019 af ordfører Arnoldas Abramavičius (LT / EPP) Medlem af Zarasai District Municipal Council.

I november 2020 offentliggjorde Europa-Kommissionen arbejdsdokumentet Levering af FN's mål for bæredygtig udvikling - En omfattende tilgang.

Læs

Europa-Parlamentet

Guterres: 'Pandemien har afsløret vores fælles skrøbelighed'

Udgivet

on

Taler til MEP'er, FNs generalsekretær António Guterres (billedet) takkede Europa for dets lederskab inden for vacciner, klimaændringer og tackling af vold mod kvinder, EU-anliggender.

Åbning af sessionen lykønskede præsident David Sassoli Guterres med hans seneste udnævnelse til en anden periode som generalsekretær og udtrykte tilfredshed med hans forpligtelse "at styrke multilateralismen, reformere De Forenede Nationer og fortsætte med at reagere effektivt på de udfordringer, vi står over for".

Guterres beskrev EU-FN-partnerskabet som "mere uundværligt end nogensinde" og takkede Unionen for at forblive den største donor af humanitær bistand "i en global sammenhæng med skyhøje behov". Han udtrykte tilfredshed med EU's bestræbelser på at afslutte vold mod kvinder og piger, dets lederskab inden for den digitale transformation samt dets forpligtelse til at beskytte menneskerettighederne og retsstatsprincippet verden over.

reklame

"Pandemien har afsløret vores fælles skrøbelighed og sammenkobling," sagde han og opfordrede lande "til at bruge denne krise som en chance for at dreje til en grønnere, mere retfærdig og mere bæredygtig verden". Generalsekretæren hilste EU's indsats for netto-nul-emissioner i 2050 velkommen og sagde, at verden ser mod EU som ”en stærk brobygger i op til COP26”. Han opfordrede også til "regelmæssige, sikre og ordnede migrationsveje".

Han bemærkede, at ”vaccine equity er den største moralske test i vores tid”, hyldede han EU for sin solidaritet med Covax-faciliteten og opfordrede til en global vaccinationsplan. Han appellerede også til "dristige, dristige skridt" for at tackle de "chokerende uligheder mellem udviklingslande og udviklede lande".

Find ud af mere 

Læs

Portugal

FNs Sikkerhedsråd støtter Guterres til anden periode

Udgivet

on

By

De Forenede Nationers Sikkerhedsråd støttede generalsekretær Antonio Guterres (billedet) tirsdag (8. juni) for en anden valgperiode, der henstiller til 193-generalforsamlingen at udnævne ham til yderligere fem år fra 1. januar 2022, skriver Michelle Nichols.

Estlands FN-ambassadør, Sven Jürgenson, rådsformand for juni, sagde, at generalforsamlingen sandsynligvis mødtes for at foretage udnævnelsen den 18. juni.

”Jeg er meget taknemmelig for medlemmerne af rådet for den tillid, de har givet mig,” sagde Guterres i en erklæring. "Jeg ville være dybt ydmyg, hvis generalforsamlingen skulle overlade mig ansvaret for et andet mandat."

reklame

Guterres efterfulgte Ban Ki-moon i januar 2017, kun få uger før Donald Trump blev amerikansk præsident. En stor del af Guterres 'første periode var fokuseret på at placere Trump, der satte spørgsmålstegn ved værdien af ​​FN og multilateralisme.

USA er den største FN-bidragyder, ansvarlig for 22 procent af det almindelige budget og omkring en fjerdedel af fredsbevaringsbudgettet. Præsident Joe Biden, der tiltrådte i januar, er begyndt at genoprette finansieringsnedskæringer foretaget af Trump til nogle FN-agenturer og genforbundet med verdensorganet.

En håndfuld mennesker forsøgte at udfordre Guterres, men han var formelt uden modstand. En person blev kun betragtet som en kandidat, når den først var nomineret af et medlemsland. Portugal fremsatte Guterres for en anden periode, men ingen andre havde støtte fra en medlemsstat.

Guterres, 72, var premierminister i Portugal fra 1995 til 2002 og leder af FNs flygtningeagentur fra 2005 til 2015. Som generalsekretær har han været cheerleader for klimahandling, COVID-19-vacciner for alle og digitalt samarbejde.

Da han overtog tøjlerne som FN-chef, kæmpede verdensorganet for at afslutte krige og håndtere humanitære kriser i Syrien og Yemen. Disse konflikter er stadig ikke løst, og Guterres står også nu over for nødsituationer i Myanmar og Etiopiens Tigray.

New York-baserede Human Rights Watch opfordrede Guterres til at tage en mere offentlig holdning i sin anden periode og bemærkede, at hans "nylige vilje" til at fordømme misbrug i Myanmar og Hviderusland skulle udvides til at omfatte "magtfulde og beskyttede" regeringer, der fortjener fordømmelse.

"Guterres 'første periode blev defineret af offentlig tavshed om menneskerettighedskrænkelser fra Kina, Rusland og De Forenede Stater og deres allierede," sagde Kenneth Roth, administrerende direktør for Human Rights Watch.

FNs talsmand Stephane Dujarric sagde, at Guterres har en "stærk holdning til at forsvare menneskerettighederne og tale imod misbrug".

Læs
reklame
reklame
reklame

trending