I en formel erklæring, der blev udsendt i denne uge, bifaldt Den Europæiske Union meddelelsen om normalisering af forbindelserne mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater, og anerkendte også den konstruktive rolle, De Forenede Stater spiller i denne henseende, skriver

'' En normalisering af deres bilaterale forbindelser vil være til gavn for begge lande og et grundlæggende skridt til stabilisering af regionen som helhed, '' hedder det i erklæringen.

'' EU har i mange år fremmet udviklingen af ​​forbindelserne mellem Israel og landene i regionen. Israel og De Forenede Arabiske Emirater er begge vigtige partnere i Den Europæiske Union, '' sagde det.

EU '' forbliver forpligtet til en omfattende og varig fred for hele regionen og er parat til at arbejde med henblik herpå sammen med vores regionale og internationale partnere. ''

EU understregede også, at '' Israels forpligtelse til at suspendere planer for ensidig at annektere områder af det besatte palæstinensiske område er et positivt skridt. ''

Erklæringen konkluderer, at '' enhver ensidig beslutning, der undergraver en varig, aftalt løsning, bør undgås. ''

'' EU forbliver fast i sit tilsagn om en forhandlet og levedygtig tostatsløsning, der bygger på de internationalt aftalte parametre og international lov - og bekræfter på ny sin beredskab til at arbejde hen imod genoptagelse af meningsfulde forhandlinger mellem israelere og palæstinensere og bygger også på forpligtelsen af parterne i den fælles erklæring om at engagere sig diplomatisk og fortsætte bestræbelserne på at opnå en retfærdig, omfattende og varig fred. ''

I et tweet bifalder EU's udenrigspolitiske chef Josep Borrell også Israel-UAE-normaliseringen.

”Jeg glæder mig over Israel-UAE-normalisering; gavner begge dele og er vigtigt for regional stabilitet, ”skrev han.

Borrell henviste også til løftet under normaliseringsaftalen om, at Israel skulle suspendere sin plan om at udvide suveræniteten til dele af Judea og Samaria (Vestbredden).

Borrell skrev: ”At afbryde annekteringen er et positivt skridt, planerne skal nu helt opgives. EU håber på genoptaget israelsk-palæstinensisk forhandling om 2-statsløsning baseret på de 'aftalte parametre'.

Normaliseringen mellem Israel og UAE stod oprindeligt på dagsordenen for videokonferencen for EU's udenrigsministre, men punktet blev oprindeligt ikke inkluderet i det endelige hovedresultat af forhandlingerne offentliggjort på EU's websted for eksterne tjenester. Der var ingen pressekonference efter mødet.

USAs præsident Donald Trump, den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og kronprins af Abu Dhabi Mohammed bin Zayed frigav en fælles erklæring hvor Israel og De Forenede Arabiske Emirater annoncerede "fuld normalisering af forbindelserne."

Israel og UAE-embedsmænd skal mødes i de kommende uger for at underskrive bilaterale aftaler inden for investeringer, turisme, direkte fly, sikkerhed, telekommunikation, teknologi, energi, sundhedsydelser, kultur, miljø samt etablering af ambassader og udveksling af ambassadører.

Trump hyldede aftalen som "et betydningsfuldt skridt hen imod opbygning af en mere fredelig, sikker og velstående Mellemøsten".

Premierminister Benjamin Netanyahu kaldte aftalen "fuld, formel fred" med "et af de stærkeste lande i verden".

”Sammen kan vi bringe en vidunderlig fremtid. Det er et uforligneligt spændende øjeblik, ”sagde Netanyahu. ”Jeg har det store privilegium at indgå den tredje fredsaftale mellem Israel og et arabisk land, UAE.”

Netanyahu takkede lederne af den arabiske verden for at have støttet aftalen på fredag ​​og skrev på sin Twitter-konto: ”Jeg takker den egyptiske præsident al-Sisi og regeringerne i Oman og Bahrain for deres støtte til den historiske fredsaftale mellem Israel og De Forenede Stater Arabiske Emirater. ”

"Aftalen udvider fredskredsen og gavner hele regionen," skrev Netanyahu.

Netanyahu: 'Ingen ændring i planen for at erklære suverænitet på dele af Vestbredden'

I sin erklæring bemærkede den israelske premierminister, at der ikke var sket nogen ændring i hans plan om at pålægge israelsk suverænitet på Vestbredden i fuld koordinering med USA, men at den amerikanske præsident Donald Trump havde bedt ham om at vente et stykke tid med dens gennemførelse .

Under en pressekonference syntes præsident Trump imidlertid at være i modstrid med Netanyahu ved at sige, at Israel havde accepteret ikke at annektere dele af Vestbredden, og at dette var "mere end bare ved bordet". Han tilføjede, at dette var en meget vigtig og smart indrømmelse fra Israel.

De Forenede Arabiske Emirater er det tredje land, der slutter fred med Israel efter Egypten i 1979 og Jordan i 1994.