Følg os

Ukraine

Et skridt mod fred i Ukraine

DEL:

Udgivet

on

Af Josep Borrell, EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Topmødet om fred arrangeret af Schweiz vil samle næsten 100 nationer fra alle dele af kloden for at diskutere, hvordan man kan indlede en proces for at afslutte krigen mod Ukraine. EU støtter fuldt ud disse bestræbelser. Ingen ønsker fred mere end det ukrainske folk, men varig fred kan kun opnås, hvis den er funderet i kerneprincipperne i FN-pagten.

I denne weekend deltager jeg i Topmøde om fred i Ukraine i Schweiz. Det er ikke en platform for direkte forhandlinger mellem Ukraine og Rusland. Dette topmøde har snarere til formål at udvikle fælles parametre for fred blandt de deltagende lande, baseret på international ret og FN-pagten. 

Topmødet vil også fokusere på udvalgte praktiske spørgsmål, som Rusland kan engagere sig i: hvordan man kan forbedre nuklear sikkerhed, lette udvekslingen af ​​fanger og sikre tilbagevenden af ​​de mange tusinde ukrainske børn, der er bortført til Rusland, en praksis, der går tilbage til mørkere perioder med europæisk historie. Det vil også fokusere på at sikre fri navigation og beskytte Sortehavets havneinfrastruktur. Virkningen af ​​angrebskrigen mod Ukraine strækker sig langt ud over landets grænser. En langvarig eller fastfrosset konflikt ville fastholde ustabilitet og true den globale fødevaresikkerhed og økonomisk stabilitet. Fremskridt på disse områder kan med tiden åbne muligheder for samarbejde med Rusland på andre områder.

Denne krig og dens udfald er eksistentiel for Ukraine, men også for europæisk sikkerhed. Enhver våbenhvile, der ville tillade Rusland at beholde sit undertrykkende regime i besatte områder, ville belønne denne aggression, underminere international lov og tilskynde Rusland til yderligere territorial ekspansion. Hver FN-rapport siden 2022 giver rigeligt bevis på den brutale undertrykkelse af ukrainere og de systematiske menneskerettighedskrænkelser i det besatte Ukraine.  

Ingen ønsker fred mere end ukrainerne. Men de rette betingelser for fred betyder noget for Ukraine og for verden. Rusland kæmper en uprovokeret valgkrig, drevet af imperialistisk ambition, mens Ukraine kæmper en krig af nødvendighed og forsvarer selve sin ret til at eksistere. Som Vladimir Putin sagde igen i Sankt Petersborg for et par dage siden, stræber han efter fuld sejr på slagmarken og ser ikke, at det haster med at afslutte krigen. For kun få uger siden indledte han en ny offensiv mod Kharkiv. Hans missiler har stort set ødelagt Ukraines energiinfrastruktur og fortsætter med at dræbe ukrainske civile hver dag. 

reklame

I mellemtiden rejser hans udsendinge verden rundt for at afskrække lande fra at deltage i topmødet for fred. Rusland er åbenbart ikke klar til at deltage i forhandlinger i god tro og vil bruge enhver våbenhvile til at opruste og angribe igen. Ruslands fortællinger om fred er blot skjulte forsøg på at legitimere landets krig om territorial erobring. 

Derfor kom Ruslands erklæring om, at det ikke ville deltage i det schweiziske topmøde, selv om det blev inviteret, ikke som en overraskelse. Deltagelsen af ​​tæt på 100 lande og organisationer, fra Asien, Mellemøsten, Afrika og Latinamerika, indikerer dog robust international støtte til at afslutte krigen på grundlag af FN-pagten. Dette er afgørende for at berolige Ukraine, offeret for Ruslands angrebskrig, forud for ethvert samarbejde med Rusland. 

Andre forslag vil også blive drøftet på topmødet, men vi mener, at Ukraines 10-punkts fredsformel fortsat er det mest troværdige grundlag for fremtidige fredsforhandlinger. Forslag, der ikke refererer til FN-pagten og ignorerer Ukraines politiske suverænitet, territoriale integritet og ret til selvforsvar, ville svare til at belønne angriberen og legitimere Ruslands forsøg på at trække grænser igen med magt. Sådanne forslag kan ikke skabe varig fred. I denne henseende styrker fraværet af Kina i Schweiz og dets udspil for at modvirke deltagelse ikke Kinas påstande om neutralitet.

EU ønsker fred i Ukraine. En diplomatisk løsning, der respekterer internationale normer, ville have opbakning fra alle EU-medlemsstater. Samtidig skal vi fortsætte med at matche vores diplomatiske indsats med militær støtte i overensstemmelse med Ukraines iboende ret til selvforsvar i henhold til artikel 51 i FN-pagten. I betragtning af at Putin ikke viser nogen hensigt om at forhandle i god tro, er Europas fortsatte militære støtte til Ukraine fortsat lige så afgørende for freden i Ukraine som vores støtte til et diplomatisk spor. 

Ja, krige har generelt en tendens til at ende med en fredsaftale, men indholdet af denne fredsaftale er afgørende for europæisk og global sikkerhed og den internationale regelbaserede orden. Lad os gøre topmødet om fred i Schweiz til et første skridt til en retfærdig, FN-pagtbaseret fred i Ukraine.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending