Følg os

Ukraine

Østrigs sjetteplads i strukturen for investeringer i Ukraine er et godt eksempel på, hvordan vores virksomhed kan samarbejde efter krigen er slut

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Interview med Vitaly Kropachov, ukrainsk forretningsmand og ejer af Ukrdoninvest-koncernen.

Journalist: Jeg takker dig, fordi du tog dig tid til dette interview. Emnet for vores samtale er efterkrigstidens genopbygning af Ukraine. Hvordan føles ukrainsk virksomhed i dag? Især virksomhed, der ikke er begrænset til én virksomhed eller ét aktivitetsområde.

Vitaliy Kropachov: På grund af krigen og de processer, der ledsager den, ser vi tydeligt et fald i tempoet i den økonomiske udvikling. Det er blevet stort set umuligt at lave planer for udvikling, som normalt laves af enhver virksomhed. En lang række store industrivirksomheder er stoppet. Virksomheder har ikke nok el, gas eller vand. Hertil kommer problemet med udstrømningen af ​​mennesker, som er særligt akut i områder, hvor der er aktive kampoperationer, eller som grænser op til sådanne territorier. Mange ukrainske virksomheder er bange for at investere i genopbygning og udvikling af deres virksomheder. Men hvor længe denne tendens vil vare afhænger udelukkende af krigens varighed. Når krigen er forbi, vil virksomheder have en chance for at genoverveje deres udviklingsplaner, og økonomisk vækst vil begynde.

- Hvad sker der med jeres virksomheder i dag? Forbliver de ledige?

Nogle virksomheder står, nogle er på besat område. For eksempel i Kreminna udviklede vi en gasproduktionsvirksomhed, men i dag er Kreminna i en aktiv kampzone.

- I hvor høj grad kan du i dag som iværksætter planlægge driften af ​​dine virksomheder efter krigen?

Teoretisk er det muligt. Når vi kender vores aktiver, graden af ​​ødelæggelse af vores virksomheder og generelle tendenser i vores industri, forstår vi, hvor meget yderligere investeringer vi skal foretage for at bringe dem til førkrigsniveauet. Jeg ser stadig et mere alvorligt problem, som mange virksomheder står over for i dag, ikke i investeringer, men i arbejdskraftudstrømningen. Mange mennesker har forladt Ukraine, og regeringen vil have en seriøs opgave at stimulere deres tilbagevenden. Og generelt er vi investeringsmæssigt ikke stoppet et minut, for de brancher, vi arbejder i, kræver konstant udvikling – stopper vi i dag, så starter vi ikke om et år.

reklame

- Taler du om kulminedrift nu?

Kulindustrien er en af ​​dem. Vi har projekter, som vi teknisk ikke kan stoppe. Selvom de er tæt på den aktive kampzone. Men under alle omstændigheder er investering en lang proces.

- Hvis vi taler om den ukrainske økonomi som helhed, hvor skal vi så starte dens opsving?

Hvis vi taler om økonomien som helhed, er det første, der vil være nødvendigt, at starte med en billig økonomisk ressource. En billig europæisk ressource. Med dette mener jeg de regler, diskonteringssatserne, renterne på lån, der findes i europæiske lande i dag. Så er der behov for at genoprette infrastrukturen. Startende med energiinfrastruktur, som er under truslen om ødelæggelse hver dag. Selv lige nu, mens vi taler, er der blevet erklæret luftalarm i hele Ukraine. Og målene for angrebet kunne igen være infrastruktur. Der er stor mangel på energiressourcer i dag. Og det vil være nødvendigt at skabe en ny form, et nyt system for distribution og energiproduktion i Ukraine. Det er utvetydigt. Og næste skridt er at øge den indenlandske produktion af gas og olie. Det er behovet for en ny regeringstilgang til at ændre takstsatserne, reglerne for kreditfaciliteterne. I Ukraine er der store beviste reserver af gas, og den ukrainske økonomi kan forsyne sig med dem fuldt ud. Der er også store uudviklede eller, skal vi sige, ikke helt korrekt udviklede oliereserver.

 Med andre ord er en af ​​opgaverne med økonomisk genopretning uafhængigheden af ​​energiimport, især på gasmarkedet, hvor Rusland hidtil har været en vigtig leverandør?

Ja, du har ret, og vi ser den samme situation på markedet for olieprodukter. Sidste år havde vi mangel på benzin og diesel. Der var store køer. Men så lykkedes det at øge udbuddet af olieprodukter fra andre lande, og situationen blev noget normaliseret. Vi modtog endda olieprodukter fra Østrig, hvilket aldrig var sket før. Og mange andre lande i Europa gav os deres transitkapacitet og begyndte at levere olieprodukter til Ukraine for første gang.

Hvilke sektorer af Ukraines økonomi har de bedste muligheder for modernisering? Og jeg taler ikke om restaurering eller identisk genskabelse af det, der var før, men om muligheden for modernisering.

Når vi taler om modernisering, bør vi starte med at ændre selve tilgangen til investeringer fra udenlandske virksomheder. Historisk har der været en situation, hvor de prioriterede sektorer for investeringer i Ukraine har været råvareindustrier. Med andre ord industrier med lav merværdi og mangel på dyb forarbejdning. Ukraine har store reserver af råmaterialer, men udviklingen af ​​sådanne industrier vil ikke gøre meget for at styrke landets konkurrenceevne. Husk for eksempel, hvor store mængder træ der blev eksporteret fra Ukraine, og det var i form af råvarer, tømmer og ikke det endelige produkt. Vi skal udvikle eksporten af ​​ikke-råvarer. Etableringen af ​​teknologiske parker kan blive en ordning for udvikling af industrier, som kan give et produkt med høj merværdi. Som et eksempel overvejede vi for nogen tid siden sammen med vores italienske partnere en mulighed for at modernisere aluminiumsværket i Zaporozhye. Og det mest effektive projekt for dets modernisering viste sig at være en variant, da anlægget blev suppleret med en teknologipark. I dette tilfælde ville anlægget producere primæraluminium, og inden for technoparken ville det blive brugt til at producere dele med høj merværdi. I vores tilfælde ville det være bildele. Der er mange sådanne eksempler i Østrig. Man producerer for eksempel gearkasser til hele verden.

- Hvilken rolle kan udenlandske iværksættere, der investerer i Ukraines økonomi, spille i genopretningen?

Under alle omstændigheder har Ukraine historisk set altid tiltrukket udenlandske investeringer stabilt. Efter krigens begyndelse var der et forståeligt fald i deres volumen, men ifølge Finansministeriet blev det fald allerede i andet kvartal sidste år afløst af vækst. Og ved årets udgang havde vi en positiv investeringsbalance. Jeg vil i øvrigt påpege, at Østrig er det sjettestørste land målt på investeringsprojekter. Det er interessant, at selv sådanne lande som Polen, der har ydet Ukraine enorm hjælp siden krigens begyndelse, ligger lavere (10. plads). Vores forhold til østrigske virksomheder er et godt eksempel på, hvordan erhvervslivet kan samarbejde efter krigen er slut.

- Har Ukraine brug for yderligere udenlandske investeringer for at genoprette økonomisk vækst hurtigere efter krigen? Eksemplet med Grækenland viser, at der er fordele og ulemper ved udenlandske investeringer. Eksperter har bemærket, at en stor del af den lokale økonomi efter finanskrisen i Grækenland endte i hænderne på udenlandske investorer. Hvis de får for meget kontrol over landets økonomi, kan det bremse dets økonomiske vækst.

Situationen i Ukraine er noget anderledes. Ankomsten af ​​europæiske investorer betyder absolut stabilitet i landet. Hvis der er europæiske penge i Ukraine, er det allerede en garanti for støtte, herunder krigs- og fredsspørgsmål. Modellen "vi giver dig vores penge, håndter dine problemer selv" passer ikke til os. Ukraine søger medlemskab i EU, det ønsker at integrere sig i det. EU er en stor familie, hvor alle er forenet og forbundet. Det er derfor, vi har brug for jeres teknologier, vi har brug for joint ventures med europæiske virksomheder. At nå et helt andet økonomisk niveau og sikre både Ukraines sikkerhed fra et militært synspunkt og dets konkurrenceevne på niveau med Europa og hele verden. Jeg er imponeret over europæiske virksomheders tilgang. Det er et partnerforhold, og mange europæiske og østrigske virksomheder har partnervirksomheder over hele verden. Vi har også denne erfaring. Vi etablerede et joint venture med Sany Group of China, og jeg ved, at dette firma også arbejder med Palfinger fra Østrig.

- Du nævnte et kinesisk firma ved navn Sany Group. På hvilke områder samarbejder I?

Samarbejde med Sany Group er samarbejde inden for produktion af mineudstyr. Denne virksomhed producerer også udstyr til byggeri og vindkraftproduktion.

- Du nævnte vindproduktion. Er du interesseret i investeringer i alternative energikilder?

Ja, vi er interesserede i sådanne investeringer, og over tid vil dette område i Ukraine aktivt udvikle sig. Men desværre er det i dag faktisk umuligt at engagere sig i alternativ energi i Ukraine. De fleste producenter overvejer ikke engang ansøgninger om produktion af sådant udstyr, især til brug af vindenergi og dets levering til vores land. Plus den negative virkning er manglende evne til fuldt ud at udnytte mulighederne i Sortehavshavnene. Det samme kan siges om solenergi på grund af skader på elledninger. Vind og sol kan helt sikkert blive et 100 % alternativ til traditionelle energikilder, men at bygge sådan et anlæg i Ukraine i dag er problematisk. Og selvom det lykkes os at bygge en, bliver det også et problem at levere energi til forbrugerne. Også selvom der er mangel på energi i det ukrainske energisystem.

- Men har du planer om at investere i dem i fremtiden?

Der er flere vindmølleprojekter i Ukraine i dag, der kunne bygges. I øjeblikket arbejdes der i mere rolige vestlige egne med at indsamle information, analysere muligheder, udvikle projekter. Men du skal forstå, at selv i de mest udviklede lande i Europa tager det mindst to år at bygge vindmølleparker. Jeg er sikker på, at denne sektor aktivt vil udvikle sig efter krigen er forbi, men for øjeblikket er en sådan konstruktion usandsynlig på grund af den enkle leveringslogistik. Vanskelig levering betyder en betydelig stigning i omkostningerne ved produceret energi, især i forhold til hvad der kan bygges i EU. Hvis vi samtidig taler om vores gruppe af virksomheder, har vi et vindmølleprojekt, som vi går i gang med at bygge lige efter krigen. Vi købte også et netværk af elektriske ladestationer. De vil blive udstyret med de mest kraftfulde 350-kilowatt køretøjsopladningsenheder i Europa. Vi planlægger at installere de første stationer allerede i denne måned. Dette projekt starter i Kiev.

- Lad os vende tilbage til spørgsmål om politik. Hvis man sammenligner statspolitikken før og efter krigen, hvad skal så ændres på statsniveau for at økonomien kan udvikle sig?

Vi kan parafrasere Churchills gyldne ord: "I et land i krig vil jeg aldrig kommentere min regering. Der er nogle ting, der ikke er til diskussion. Uanset om nogen kan lide det eller ej. Zelensky er præsident for et land i krig. Som gør alt, hvad der står i hans magt for at bringe sejren tættere på. Jeg ved ikke, hvornår krigen er slut, men vi vil alle støtte den politik, regeringen fører i dag.

- Og hvis vi taler om den ukrainske økonomi i mere generelle vendinger? Bare sammenligne Ukraines økonomi før krigen og efter den startede? Ukraine har trods alt allerede gennemgået en masse reformer relateret til ønsket om at komme ind i EU. Hvad er nødvendigt for dens videre udvikling?

Først og fremmest, for at økonomien kan udvikle sig, skal krigen slutte; uden det vil Ukraines økonomi ikke begynde at fungere. For det andet skal Ukraine opfylde kravene i EU-associeringsaftalen så hurtigt som muligt. Det handler om de syv punkter, som vi alle kender og taler så meget om. Og endelig, efter eller på vej til EU, skal Ukraine have fair adgang til det europæiske marked. Dette er især vigtigt, fordi alle på globalt plan allerede har set Ukraines afgørende rolle i at levere korn og fødevarer. I den forbindelse er eksemplet med Østrig, som forsyner sig med 91 % af sin egen mad, meget interessant. Og alligevel var der selv i førkrigstiden forsyninger af landbrugsprodukter fra Ukraine til et sådant land.

- Hvordan til at kontrollere de midler, der vil blive afsat til Ukraine? Er traditionelle kontrolmetoder tilstrækkelige til dette formål? Flere muligheder er blevet overvejet i EU, herunder Ukraines oprettelse af et nyt agentur, forstærket af et tilsynsråd, som vil omfatte repræsentanter for EU.

Dette spørgsmål har en vis baggrund. Er Ukraine i dag medlem af NATO? De jure nej, de facto ja. Ifølge antallet af våben, vi får, ifølge de standarder, vores hær skifter til, er vi faktisk allerede medlem af NATO. Og vi kan ikke forestille os yderligere udvikling af Ukraine uden NATO. Men der er strenge procedurer for en sådan tiltrædelse. Der er regler, og de skal overholdes. Er Ukraine medlem af EU nu? Ikke endnu, men vi vil være der alligevel, det er kun et spørgsmål om tid. Kan Ukraine komme sig af sig selv i dag? Absolut ikke. Den har brug for bistand, også fra EU. Så hvorfor skulle vi være bange for EU-kontrol, hvis vi selv vil være en del af den? Kontrol over brugen af ​​midler er lige så meget hjælp fra din side som militær, finansiel eller humanitær bistand. Og hvad angår de tekniske aspekter, bør en sådan kontrol efter min mening udøves inden for et enkelt organ. I denne sag bør EU-landene gå som en blok, ikke hver for sig. Ligesom de hjælper os med at kæmpe, hjælper os med våben, på samme måde som de bør træffe beslutninger om økonomi og kontrol.

- Traditionelt set kræver det, når EU afsætter midler, samtidig opfyldelse af reformer. Er denne mulighed egnet til Ukraine?

I alle de sidste år har Ukraine erklæret sit ønske om at blive en del af EU. Det er grunden til, at oprettelsen af ​​et statsligt organ, som vil kontrollere brugen af ​​midler, fortælle, hvilke mekanismer der er nødvendige i retssystemet, retshåndhævelse, medier - det er en stor fordel for Ukraine. Vi vil komme væk fra interne korruptionsskandaler. Vi får en model, hvor vi hurtigere bliver Europa. Og Europa, ikke i geografisk forstand, men i mental forstand. Det vil helt sikkert fremskynde vores integrationsproces. Desuden vil oprettelsen af ​​et enkelt organ gøre os i stand til at udøve kontrol mere effektivt og ikke at blive hængende i detaljer. Når alle er ansvarlige for noget, vil der ikke være nogen orden. Vi ønsker at overvinde vejen til EU så hurtigt som muligt, og mentalitet er den vigtigste faktor for at fremskynde denne proces.

- Du nævnte, at problemet for økonomisk vækst er det store antal mennesker, der har forladt Ukraine. Hvad skal der gøres for at tilskynde folk til at vende hjem?

De sociologiske data om, hvor stor en procentdel af de mennesker, der har forladt Ukraine, er villige til at vende hjem, er ret upålidelige. Disse mennesker kan inddeles i mange forskellige grupper – folk fra områder, hvor der kæmpes aktivt. Folk fra mere rolige områder, der ønskede at beskytte deres børn og familier. Mennesker, der har mistet deres hjem og ikke har noget sted at bo. Hvad kan man gøre for at bringe dem tilbage? For det første skaffe sådanne mennesker bolig. For det andet, skaffe dem job. For vores vedkommende er vi for eksempel allerede begyndt at udvikle sådanne løsninger. Vores idé er at skabe boligkomplekser med produktionscyklusser. Ikke bare for at bringe folk tilbage, men for at skaffe dem job. Vores pilotprojekt vil blive lanceret i Kiev-regionen, men sådanne komplekser kan lanceres over hele landet. Landet kan ikke vente, og dets økonomi skal udvikle sig. Så det er tid til at gøre noget i dag i områder, hvor der ikke er aktive militære operationer.

- Og et særskilt spørgsmål om din tv-kanal. Hvornår begynder den at sende?

Kanalen begynder at sende den 1. februar. Mens vores ansøgning er under overvejelse af National Television and Radio Broadcasting Council, vil kanalen kun udsende det ukrainske nyhedsmaraton "United News" i digitalt format. Og efter genudstedelsen af ​​licensen vil kanalen starte under Ukraine World News' logo og udvide sin udsendelse til satellit.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending