Følg os

Ukraine

Fra podiet til humanitært kraftcenter: Julia Gershuns kamp for Ukraines børn

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den tidligere ukrainske Miss Universe Julia Gershun har brugt de sidste tre måneder i utrættelige humanitære bestræbelser på at evakuere kvinder og børn fra Ukraine. UNICEFs Goodwill-ambassadør og grundlægger af Ukraines Fredskomité talte med James Wilson om de presserende prioriteter forude.

Før det russiske angreb på Ukraine i de tidlige timer den 24. februar 2022 havde Julia Gershun allerede flere roller. Hun var oplægsholder på tv-showet Cultural Diplomacy og var også kendt af mange for sin tidligere succes som Miss Ukraine, Top Model of the World 2017 og Mrs Universe 2018. Hun grundlagde en velgørende fond i Ukraine, der havde hjulpet børn og lav indkomst familier i syv år, med fokus på at udvikle unge talenter. Hendes parlamentsvalgkamp i 2019 var på en platform for "fred, udvikling og beskyttelse af enhver person". Da den russiske invasion begyndte tidligere i år, følte hun, at hun skulle gøre alt for at bruge sine kontakter og erfaringer til at reagere på den nationale humanitære nødsituation.

Julia taler rørende om krigens begyndelse. "I de tidlige dage boede jeg i Kiev. Selvfølgelig tilbragte vi vores nætter under jorden under vanskelige omstændigheder. Vi sad der hele natten og var bekymrede for, at en af ​​vores kære et sted i byen eller på landet ville blive dræbt natten over. Om morgenen, efter at raketterne og sirenerne var stille, dukkede vi op over jorden og forsøgte at ringe til hver af de elskede, ivrige efter at vide, at de havde overlevet natten. Blev jeg bange? I de tidlige dage var der ikke tid til at være bange. Du gjorde bare, hvad du skulle under de omstændigheder. En uge efter, så har du et valg – bliv grædende og deprimeret, eller kast dig ud i handling.”

Handling var, hvad Julia valgte, og det blev klart for hende, at hun kunne være en effektiv kraft til at hjælpe med at mobilisere frivillige omkring udfordringen med at evakuere dem i den værste fare. Hun havde opbygget mange internationale kontakter gennem årene, ikke kun som Ukraines Miss Universe, men også i sin rolle som Goodwill-ambassadør for UNICEF og gennem sine Røde Kors-forbindelser. Disse internationale kontakter, fra ambassader til virksomhedsledere og velgørende organisationer, ville hjælpe hende og hendes team med at evakuere kvinder og børn ud af krigens værste brændpunkter.

Julia og hendes team har allerede evakueret nogle tusinde kvinder og børn, herunder unge mennesker med handicap, nedsat hørelse og autisme. Mange af dem er blevet bragt til europæiske lande. Derudover arbejder hun og hendes team med et israelsk felthospital nær Lviv, hvor de tager sig af de sårede og yder psykologisk støtte til dem, der har mistet deres hjem og deres kære. Hun har også arbejdet for at støtte kvinder og børn, der er blevet voldtaget. Og nu organiserer hun det største internationale forum «Post-trauma of war», hvor læger fra forskellige lande kan give hinanden erfaringer og finde den mest effektive løsning på dette problem.

Efter krigens udbrud i Ukraine skabte hun den største internationale humanitære platform, Ukraines Fredskomité, og etablerer nu samarbejde med mere end 40 lande i verden, herunder Storbritannien, Frankrig, Østrig, Tyskland, Israel, Schweiz, Italien, Danmark, Sverige, Norge, Spanien, Polen, Tjekkiet, Belgien, USA og De Forenede Arabiske Emirater. En aktuel prioritet er at hjælpe mødre, herunder dem, der er gravide og har brug for psykologisk, medicinsk eller fysisk assistance, fra håndtering af graviditet til fødslen i europæiske klinikker. Børn er også målrettet, fra et program til at evakuere børnehjem, forældreløse børn og store familier, for at hjælpe med at få uddannelse i udlandet. Velgørenheden er støttet af dens repræsentanter i de vigtigste ukrainske byer, et team på mere end 50 personer, der hjælper med at udvælge og identificere de sager, der skal behandles. Den europæiske arm af Julias humanitære platform, Fredskomitéen, er for nylig blevet lanceret i Frankrig.

Alene antallet af mennesker, der har brug for hjælp, og alvoren af ​​deres problemer kan virke overvældende. Julia forklarer: "Ved at evakuere børn og kvinder fra hot spots hver dag, har vi at gøre med tusindvis af ødelagte liv hver gang. En person, der har mistet deres hjem, deres mand, deres bror, deres søn eller datter, de kvinder, der er blevet voldtaget, som ikke har nogen vilje til at leve, psykisk og fysisk traumatiseret... det er fuldstændig umuligt at tælle antallet af sager."

reklame

På spørgsmålet om svarene fra forskellige lande bemærker Julia, at Israel har været meget effektiv med medicinsk hjælp, ikke kun med felthospitalet, men også til at modtage børn, som hun bragte til Tel Aviv for akut lægehjælp og rehabilitering for at hjælpe dem med at gå igen . Hun kommenterer også den imponerende varme, som polske borgere har vist i deres velkomst til ukrainere, der flygter fra konflikten, og den måde, lande som Frankrig har taget imod ukrainere med nødforanstaltninger for at finde bolig og arbejde, samt skolegang til børn, for at hjælpe dem med at integrere sig, indtil freden vender tilbage.

Hun er ikke bange for at blive ved med at presse det internationale samfund til at gøre mere. Mens hun roste Storbritanniens militære støtte til Ukraine, ville hun også gerne se et mere pragmatisk visumsystem, der forklarer, at børn i så presserende situationer ikke kan vente gennem lange processer. Hun besøgte for nylig London, hvor hun havde et meget produktivt møde om emnet med Lord Harrington, Storbritanniens minister for flygtninge. "Jeg har en stemme, og jeg vil helt sikkert bruge den til at hjælpe mine med-ukrainere, der er i hård nød, og nu kan vi se et første resultat, den britiske regering vil lukke uledsagede ukrainske børn ind." hun sagde.

Et område, hvor hun gerne vil have en hurtig europæisk intervention, er mere end 3000 ukrainske børn, der menes at være blevet kidnappet og ført til russisk uden deres forældre. »Vi er simpelthen nødt til at få dem tilbage. Det er sådan en forfærdelig situation, og der er ingen tvivl om, at vi har brug for hjælp til at få disse børn hjem til Ukraine."

Hun reflekterer over, at dette sandsynligvis vil blive en lang krig, og at behov vil udvikle sig. ”Vi ved, at der virkelig bliver brug for arbejdspladser og boliger. Ukrainere er meget hårdtarbejdende og har mange kompetencer at tilbyde, lige fra it-sektoren til skønhedsindustrien. De er i stand til at yde et stort bidrag til de lande, hvor de midlertidigt opholder sig. Men de har brug for platforme til at hjælpe dem med at få adgang til arbejde."

Hvad angår hendes velgørende fond, forestiller hun sig en tostrenget tilgang i fremtiden. "Vi skal fortsætte med at reagere på det presserende humanitære behov. Men selvfølgelig skal vi også have øje for diplomatiet, på at bringe denne krig til ophør. Den humanitære katastrofe er symptomet, men grundårsagen er russisk aggression, og det skal stoppes."

Hvad mener hun om Europa-kommissionens beslutning om at tillade, at Ukraines kandidatstatus bliver medlem af EU? "Jeg hilser det selvfølgelig velkommen, og jeg vil gerne sige tak til alle EU-medlemsstater, der er blevet enige om at give Ukraine kandidatstatus til EU. Fordi det er et vigtigt skridt at tilhøre den europæiske familie, og det vil beskytte os mod den russiske invasion. Men det egentlige spørgsmål er, hvor lang tid vil det tage at gå fra kandidatstatus til medlemsstatus? Den information kan have en enorm indflydelse i form af diplomati. Men mest tænker jeg på den hjælp, vi har brug for for at bringe denne krig til ophør og redde vores territoriale integritet. Vi ønsker virkelig ikke at miste vores territorium. Ukraine ønsker ikke at blive opslugt af Rusland. Og vi ved, at vores europæiske venner sætter pris på, at selv om vi kan være frontlinjen, påvirker behovet for at stoppe russisk aggression alle europæiske lande. Ingen tror på, at den russiske regering vil stoppe ved Ukraine. Hvis de fik en chance, ville de gå længere."

Da vores samtale er ved at være slut, diskuterer vi den sørgelige ironi, at mens hun har evakueret mere end 1500 mennesker fra Ukraine, er Julias egen familie stadig i Dnipro. Hans bror på 30 og far på 59 er i militæralderen og tjener derfor i Ukraine. Hendes mor, 53, nægter at forlade Ukraine, mens hendes søn og mand er tilbage, hun er læge og helbreder sårede mennesker på hospitaler. Julia forklarer: "Det er meget svært, når du evakuerer folk og hjælper alle undtagen din familie med at blive i Ukraine, jeg beder for dem hver dag."

Julia slutter med en rørende og håbefuld tone. "Den yngste person, jeg evakuerede, var en ti dage gammel dreng ved navn Mark. Han blev evakueret til Sverige, og vi blev inviteret til et møde i det svenske parlament. Jeg kunne ikke lade være med at spekulere på, hvad livet vil byde på denne lille dreng – forestil dig at være inde i et parlament, når du bare er ti dage gammel! Det lader til, at hans liv bliver interessant og meningsfuldt. Uanset hvilke rædsler disse ukrainske børn bliver født ind i, har jeg en stærk tro på dem, at de vil fortsætte med at gøre ekstraordinære ting. De har allerede vist deres heltemod.”

Du kan støtte humanitær indsats for Ukraine ved at besøge Julias fond:  peacecommittee.org.ua

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending