Følg os

UK

Starmer sætter sig for at helbrede Storbritanniens splittelser efter Labour-skred

DEL:

Udgivet

on

Det Forenede Kongeriges nye premierminister fejede ind på Downing Street 10 med et massivt Labour-flertal i Westminster. Men med kun lidt over en tredjedel af de afgivne stemmer ved parlamentsvalget ved Sir Keir Starmer, at det bag de vilde fordrejninger af først-fortiden-post-valgsystemet også var et gennembrud for ekstremerne i britisk politik.

Nigel Farages Reform UK nød godt af det post-Brexit-traume, han gjorde så meget for at forårsage, hvilket bidrog til det værste resultat for de konservative i Storbritanniens demokratiske historie. I mellemtiden påførte pro-palæstina-kandidater også Labour nederlag.

I sin tale, da han ankom til Downing Street efter at være blevet udnævnt til premierminister af kong Charles, lovede Sir Keir at regere ved at sætte "landet først, partiet næst". Det er et land med stor ulighed; Før Brexit var indre London langt det rigeste sted i EU, men Storbritannien var den eneste del af Nordvesteuropa, der stadig havde regioner, der kvalificerede sig til det mest generøse niveau af europæisk bistand.

Nogle gange beskrevet som værende "ikke så meget et velhavende land, som et fattigt land, hvor der tilfældigvis bor en masse velhavende mennesker", blev Storbritannien lovet af sin nye premierminister, at "vi vil genopbygge Storbritannien med rigdom skabt i alle samfund". Han forpligtede sig til "en genopdagelse af, hvem vi er", og at England, Skotland, Wales og Nordirland ville være "fire nationer, der står sammen igen".

Men i Nordirland blev splittelsen i unionismen dybere, og den irske republikanske Sinn Féin er nu det største parti, så fjendtlig over for selve konceptet om Det Forenede Kongerige, at dets parlamentsmedlemmer ikke engang vil tage plads i Westminster. I Wales er Labour fortsat det største parti, men så faktisk deres stemmeandel falde. med nationalisten Plaid Cymru og de centristiske liberale demokrater, der delte byttet, da de konservative blev udslettet.

Labour havde et meget godt valg i Skotland, og besejrede snesevis af Scottish National Party-parlamentsmedlemmer. Labours leder i Skotland, Anas Sarwar, hævdede, at "vi har vendt udviklingen i Storbritannien mod fremkomsten af ​​ekstremisme". Han tænkte formentlig på skotske nationalister, der ønsker at bryde ud, og de konservative, der tog Storbritannien ud af EU.

reklame

Men mange af hans medmuslimer i England afviste Labour, rasende over Sir Keir Starmers stærke støtte til Israels invasion af Gaza. Fire pro-palæstina uafhængige vandt pladser fra Labour. Yderligere fire parlamentsmedlemmer fra det yderste af politik er den fremtrædende Brexiter Nigel Farage og hans Reform UK-kolleger (med én af partiets målsæder, der stadig mangler at blive erklæret). Han lovede, at "det er noget, der kommer til at forbløffe jer alle sammen", og lovede at målrette Labour-stemmer efter at have modtaget fire millioner stemmer for det meste fra de konservative.

Hans parti udkonkurrerede komfortabelt de stærkt pro-EU Grønne, selvom de mere eller mindre matchede Reform i mandater. Han klarede sig også bedre i afstemninger end de også pro-europæiske liberale demokrater, som alligevel kom ud af flokken af ​​mindre partier for at genvinde status som den tredje styrke i Westminster.

Det var uden tvivl en historisk triumf for Labour, men enhver, der bekymrer sig om forholdet mellem Storbritannien og EU eller er foruroliget over fremkomsten af ​​det populistiske højre i så mange lande, vil bekymre sig om, hvorvidt det var Reform UK's gennembrud, der var det sande vendepunkt i britisk politiske historie.

Men da Rishi Sunak stoppede som premierminister og forlod Downing Street til hån fra en folkemængde, der ventede på Sir Keir Starmers ankomst, var de europæiske lederes fokus fast på de umiddelbare konsekvenser af valget.

Otte år siden Brexit-afstemningen sagde formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, at Storbritannien og Europa er "afgørende partnere", da han lykønskede Labour-lederen. Michel erklærede, at Sir Keirs valg ville markere en "ny cyklus" for Storbritannien, da han så frem til at arbejde sammen om "fælles udfordringer".

Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen sagde, at hun ønsker et "konstruktivt partnerskab" for at løse fælles udfordringer og styrke europæisk sikkerhed. En af de første store begivenheder i Sir Keirs premierskab vil være, når han er vært for et møde i Det Europæiske Politiske Fællesskab senere på måneden.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending