Følg os

Brexit

Storbritannien vil true med at skrotte nogle Brexit -vilkår i Nordirland

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Storbritannien truede mandag (4. oktober) med at afstå fra nogle af betingelserne i sin aftale om tilsyn med post-Brexit-handel med Nordirland og sagde, at de er blevet for skadelige til at beholde, skrive Kylie MacLellan og Elizabeth Piper, Reuters.

I en tale til det regerende konservative partis konference i den nordengelske by Manchester sagde Brexit -minister David Frost (afbilledet) vil opfordre EU til at hjælpe med at finde en aftalt løsning på problemerne med aftalen, ifølge en partserklæring.

"Han vil advare om, at 'pjat ved kanterne' ikke vil løse de grundlæggende problemer med protokollen," hedder det i erklæringen.

Den britiske regering har i månedsvis opfordret blokken til at genforhandle vilkårene i den såkaldte Nordirlands protokol, der styrer handelen mellem Storbritannien og dens provins, der grænser op til EU-medlem Irland.

reklame

EU har sagt, at det ikke vil genforhandle vilkårene.

Nordirlands protokol var en del af Brexit -skilsmisseforliget, som den britiske premierminister Boris Johnson forhandlede med EU. Det har skabt en de facto toldgrænse mellem Storbritannien og Nordirland for at sikre den frie handelsstrøm mellem Nordirland og Irland.

Storbritannien har truet med at udløse aftalens artikel 16, som giver begge parter mulighed for ensidigt at undvære nogle af vilkårene, hvis de viser sig uventet skadelige.

reklame

Ifølge uddrag fra sin tale vil Frost sige, at tærsklen for brugen af ​​artikel 16 Safeguards er opfyldt.

Bruxelles skal snart svare fuldt ud på et "kommandopapir", som London fremsatte i juli og opfordrede til grundlæggende ændringer af protokollen.

Del denne artikel:

Brexit

Šefčovič siger, at ny tone fra Storbritannien skal føre til håndgribelige løsninger

Udgivet

on

I en erklæring efter dagens (19. november) møde gentog Europa-Kommissionens næstformand Maroš Šefčovič behovet for "at skifte til en resultatorienteret måde og levere resultater på de spørgsmål, som nordirske interessenter har rejst".

Šefčovič sagde, at det var essentielt, at ændringen af ​​tone fra britisk side, som blev hilst velkommen i sidste uge, "nu fører til fælles håndgribelige løsninger inden for rammerne af protokollen". Han understregede, at der var behov for fremskridt, og at det var en test af politisk velvilje fra Storbritanniens side. 

Vicepræsidenten sagde, at der havde været "først nyttigt engagement på et teknisk niveau" i toldvæsenet, men "opfordrer indtrængende" den britiske regering til at tage et klart skridt mod EU inden for sundheds- og plantesundhedskontrol for at gengælde det store skridt, EU. 

Den britiske minister Lord Frost sagde, at der stadig var betydelige huller, og selvom det ikke lykkedes at imødekomme EU's bestræbelser på at lette praktiske problemer, fortsatte han med at true med at udløse artikel 16 i protokollen om Irland/Nordirland, "for at leve op til dets ansvar over for befolkningen i det nordlige Irland."

reklame

Tidligere på dagen talte Šefčovič til Dublin City University's Brexit Institute, i sin tale sagde han, at tilbagetrækningsaftalen, som omfatter Nordirland-protokollen, var en forudsætning for handels- og samarbejdsaftalen indgået i 2020: "De to aftaler er uløseligt forbundet - det ene kan ikke eksistere uden det andet."

Med undtagelse af Det Demokratiske Unionistparti (DUP), er der ikke noget væsentligt nordirsk politisk parti, der søger den nordirske forsamlings sammenbrud i dette spørgsmål. Lederen af ​​det andet store unionistparti, Ulster Unionist Party (UUP) Doug Beattie har sagt, at de spørgsmål, der er knyttet til protokollen, skal behandles gennem forhandlinger.

reklame

Europa-Kommissionens indsats er også blevet hilst velkommen af ​​det alliancefrie Allianceparti og nationalistiske partier (Sinn Fein og SDLP), i går mødtes parlamentsmedlemmer fra Storbritanniens Northern Ireland Select Committee med MEP'erne i Europa-Parlamentets EU-UK koordinationsgruppe.

Del denne artikel:

Læs

Brexit

Šefčovič glæder sig over ændring af tone fra britisk side

Udgivet

on

Efter yderligere en uges diskussioner hilste Europa-Kommissionens vicepræsident Maroš Šefčovič ændringen i tonefald fra Storbritanniens side velkommen efter hans møde med Storbritanniens minister med ansvar for forbindelserne med EU, Lord Frost. 

Šefčovič sagde, at der i næste uge vil blive givet et laserlignende fokus på spørgsmålet om medicin og de andre praktiske spørgsmål, som er blevet fremhævet af nordirske interessenter. 

Han sagde: "Mit budskab har været klart og konsekvent - Den Europæiske Union er forpligtet til at finde praktiske løsninger for befolkningen og interessenterne i Nordirland; vores pakke er et direkte svar på de bekymringer, de rejste og gør en håndgribelig forskel."

Šefčovič siger, at EU nu forventer at gengælde EU's indsats for at bevare stabilitet og forudsigelighed for Nordirland, "en nøgleingrediens for, at den lokale økonomi kan blomstre". Så de øgede muligheder, som protokollen og EU's pakke giver, realiseres.

reklame

Lord Frost udsendte en erklæring efter mødet, hvori han sagde, at det var Storbritanniens præference at finde en konsensuel vej frem. Ikke desto mindre fastholdt Frost sin trussel om at bruge artikel 16-sikkerhedsforanstaltninger, uanset om det er afbødet som "en legitim del af protokollens bestemmelser".

Del denne artikel:

Læs

Brexit

EU og USA er enige om, at Storbritannien skal holde sig til Northern Ireland Protocol

Udgivet

on

I dag (10. november) mødtes formanden for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen med USA's præsident Joe Biden i Det Hvide Hus, hvor en række presserende spørgsmål blev diskuteret fra situationen med Hviderusland til Ukraine, men lederne talte også om aktuelle problemer med, at Det Forenede Kongerige giver afkald på sine forpligtelser i Nordirland-protokollen.  

Efter mødet sagde von der Leyen: "Vi er villige som en europæisk union til at udvise den største fleksibilitet, og vi har vist den største fleksibilitet inden for protokollen, men det er vigtigt at holde fast i det, vi har aftalt og underskrevet sammen om at arbejde med. at. 

"Præsident Biden og jeg deler vurderingen af, at det er vigtigt for fred og stabilitet på øen Irland at holde tilbagetrækningsaftalen og holde sig til protokollen."

Mødet finder sted en dag efter, at højtstående amerikanske repræsentanter fra indflydelsesrige udvalg udsendte en erklæring om "UK's trussel om at påberåbe sig artikel 16 i Nordirland-protokollen. 

reklame

Repræsentanterne Gregory W. Meeks, formand for Parlamentets udenrigsudvalg, William R. Keating, formand for underudvalget for Europa, energi, miljø og cyber, Earl Blumenauer, formand for handelsudvalget for veje og midler, og Brendan Boyle, udtalte. :

"Nordirlandsprotokollen var en betydelig bedrift under den flygtige Brexit-proces, og dens fulde implementering er afgørende for at sikre, at Brexit ikke underminerer årtiers fremskridt hen imod fred på øen Irland. 

"Langfredagsaftalen og den bredere fredsproces tog tålmodighed og tid at opbygge, med gode trosbidrag fra samfundene i Nordirland, USA, Storbritannien, Irland og andre. Fred kan dog hurtigt løse sig.  

reklame

"Ved at true med at påberåbe sig artikel 16 i Nordirland-protokollen truer Det Forenede Kongerige med ikke kun at destabilisere handelsforbindelserne, men også den hårdt tjente fred. Vi opfordrer Storbritannien til at opgive denne farlige vej og forpligte sig til at implementere Nordirland-protokollen fuldt ud."

Da han talte i House of Lords i dag, sagde Lord Frost, at Kommissionens pakke af forslag til at løse nogle forretnings- og interessenters bekymringer var "værd at diskutere". 

Frost sagde, at forhandlinger var i gang for at diskutere andre vigtige spørgsmål "såsom de indbyrdes forbundne spørgsmål om indførelse af EU-lovgivning og Domstolen, statsstøtte, moms, varestandarder og så videre."

Regeringen har ifølge Frost endnu ikke opgivet processen, men vil med tiden kunne bruge beskyttelsesforanstaltninger, der er tilladt i henhold til protokollens artikel 16. Frost forsikrede jævnaldrende om, at hvis artikel 16 skulle bruges, ville regeringen fremlægge sin sag "med tillid og præcisere, hvorfor den var helt i overensstemmelse med vores juridiske forpligtelser." Frost sagde også, at EU "foreslår, at vi kun kan tage den handling til prisen for massiv og uforholdsmæssig gengældelse."

Som svar på Frosts udtalelse sagde baronesse Chapman af Darlington: "Centralt i dette er befolkningen og samfundene i Nordirland. Beviserne viser i stigende grad, at de ønsker en aftale mellem EU og Storbritannien, ikke endnu en stand-off, med al den usikkerhed, det medfører. Det respekterede Liverpool Institute for Irish Studies fandt, at folk i Nordirland modsætter sig brugen af ​​artikel 16 og i stedet ønsker løsninger [...].

»Det er på tide, at ministeren viser noget ansvar. Han bør arbejde konstruktivt sammen med EU for at finde løsninger, og så, hvis han stadig kan, givet alt, hvad der er sket, må han spille en aktiv rolle i at genopbygge støtte og tillid blandt alle samfund i Nordirland."

Europa-Kommissionens vicepræsident Maroš Šefčovič vil mødes med nordirske virksomheder og interessenter igen i morgen.

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending