Følg os

EU

EU og Tyrkiet opfordrede til at indgå en aftale om "moderniseret" toldunion

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Foto: Aris Setya
Handelsforbindelserne mellem EU og Tyrkiet har et presserende behov for en "omfattende" rystelse, ifølge en erhvervsdelegation på højt niveau, der besøger Bruxelles i denne uge.

En gennemgang bør dække en række områder, lige fra tjenesteydelser, landbrug og e-handel til statsstøtte, tvistbilæggelse og offentlige indkøb.

Det haster med en sådan modernisering er blevet mere tydelig, da de indledende samtaler om spørgsmålet startede helt tilbage i 2014. Siden da har der været ringe eller ingen fremskridt, siger virksomhedslederne.

I øjeblikket er den generelle databeskyttelsesforordning eller GDPR, digital handel og Green Deal ikke en del af toldunionens opgraderingsdagsorden, men hver især bør tages i betragtning, blev det sagt.

På en pressebriefing tirsdag talte erhvervsledere fra Tyrkiet og EU-lande om de potentielle økonomiske gevinster for begge sider, hvis en sådan gennemgang bliver foretaget.

Europa-Kommissionens skøn peger på en forventet gevinst for EU på omkring 5.4 milliarder euro, eller omkring 0.01 % af EU's BNP. Tyrkiet vil også vinde på en sådan revision, op til 1.9 % af landets BNP.

Besøget omfattede en delegation fra europæiske handelskamre, som præsenterede en stor rapport om forbedring af handelsforbindelserne mellem EU og Tyrkiet. Senere mødte de højtstående EU-embedsmænd og medlemmer af civilsamfundet. Blandt deltagerne var præsidenterne for de bilaterale europæiske handels- og industrikamre i Tyrkiet.

reklame

Det endelige mål med besøget er at understrege de økonomiske fordele ved yderligere samarbejde mellem Tyrkiet og EU.

En af hovedtalerne ved briefingen, Dr. Markus Slevogt, formand for det tysk-tyrkiske industri- og handelskammer, fortalte konferencen, at moderniseringen af ​​den nuværende Tyrkiet-EU-toldunion (CU) kunne være en "katalysator for et stærkere forhold ” mellem EU og Tyrkiet.

Det ville også, mener han, styrke Tyrkiets "integration" i globale værdikæder og derved "berige begge parters økonomiske velfærd."

Men de aftaler, der er på plads, er "forældede og trænger til modernisering og reformer," sagde han.

For nylig er Tyrkiet og EU begge blevet enige om, at deres toldunion, som har spillet en nøglerolle i at styrke deres forbindelser, kræver en omfattende modernisering. I kølvandet på globale begivenheder er der enorme udfordringer for det europæiske erhvervsliv:. de umiddelbare økonomiske konsekvenser af den russiske invasion i Ukraine; genopretning fra nedlukningerne som følge af coronavirus-pandemien og de fortsatte geopolitiske og konkurrencemæssige trusler fra Kina, sagde repræsentanterne.

Europæiske virksomheder og deres repræsentationer er nu mere end nogensinde nødt til at holde et vågent øje med europæisk lovgivning og markedstendenser, især inden for big data, boomet i e-handel, fjernarbejdere og overgangen til grønnere, mere bæredygtig fremstilling og forsyningskædeprocesser. Der er a nyt momentum ind i a Europæisk erhvervssektor, der konstant omformer, med innovative praksisser, øget digitalisering samt innovative og bedste praksisser. Derfor, blev briefingen fortalt, leder EU, nationale regeringer, internationale organisationer og beslutningstagere efter måder at lette og forbedre handelsstrømmene mellem lande for at skabe modstandsdygtighed i forsyningskæden og overholde de ambitiøse bæredygtighedsmål. På grund af sådanne "mega- tendenser,” opfordres virksomheder i EU til at kanalisere mulighederne i Tyrkiet, især med hensyn til moderniseringen af ​​toldunionsaftalen mellem EU og Tyrkiet.

Dr. Slevogt sagde, at tyske virksomheder startede i Tyrkiet for 160 år siden og havde overlevet osmanniske sultaner, to verdenskrige og en økonomisk krise. "De overlevede, fordi landets økonomi hvert år vokser med 4.5%," sagde han.

"Det billede, vi har i dag, burde være et bredere, fordi Europa mere og mere er klemt mellem USA og Asien, Rusland og Kina. Så Europa er nødt til at fremme forbindelserne med lande, der er længere mod øst, og Tyrkiet har en god geopolitisk position.

"Vi mener, at dette land, som det er, er væsentligt undervurderet, men det kan værdsættes.

"Europa var i århundreder den blodigste slagmark, verden har set. Så EU blev skabt, baseret på handel, for at bevare freden. Min far fortalte mig, at der ikke er noget vigtigere end den fred, vi har i Europa, fordi fred er en anomali. Den eneste anden forlængede periode med fred i Europa var for 2,000 år siden. Fred er nu et bredere begreb, herunder handelsforbindelser, som EU har med USA og Kina. Skal vi også inkludere Tyrkiet i dette koncept?”

Han tilføjede: "Fra et økonomisk synspunkt bør investorer og enhver, der ønsker en fremtid i Europa, se til Tyrkiet. Toldunionen var som en velfungerende 4-cylindret dieselmotor, men handelen er siden da steget med over 400 %

"Væsentlige udenlandske investorer er kommet til Tyrkiet meget mere end nogensinde før, og geostrategiske behov viser os, at værdikæden bygget op omkring asiatiske lande, det være sig Kina eller Vietnam, skal bringes tættere på Europa."

Han sagde, at tysk handel med Tyrkiet beløb sig til omkring €41 mia. i 2021, hvilket gør det til Tysklands største handelspartner.

"Men der er så mange toldbarrierer sat til venstre og højre for CU, at motoren ikke længere er oppe at køre for de nuværende handelsniveauer mellem Tyrkiet og EU. Vi havde ikke engang internettet, da CU blev implementeret, og nu er der e-handel, told og landbrug.”

Han fortsatte: "Tyrkiet kunne være et alternativ til Ukraine og Rusland, når det kommer til landbrugsprodukter. Der er en omvendt sammenhæng mellem krig og konflikt og investeringer og handel. Jo mere handel, jo mindre krig."

Livio Manzini, præsident for det italienske handelskammer i Istanbul, talte også ved briefingen og sagde: "Handelskammeret Italien-Tyrkiet blev grundlagt for over 137 år siden. Det er fortsat med at ekspandere gennem gode tider og dårlige tider. Forholdet er fortsat, er udvidet og uddybet."

Veronique Johanna Maria van Haaften, sekretær for de bilaterale europæiske handels- og industrikamre i Tyrkiet, var endnu et medlem af den 6 stærke delegation.

Hun sagde: "Alle institutioner her arbejder med det samme mål, som er at styrke de diplomatiske forbindelser mellem Tyrkiet og EU. Vi arbejder sammen for at stimulere handel og for at facilitere netværk. Vi håber, at dette besøg vil skabe et solidt grundlag for fremtidig dialog.”

I en Q&A-session blev begivenheden fortalt af Dr. Slevogt, at Tyrkiet er undervurderet, og at enhver, der ønsker at drage fordel af et undervurderet aktiv, bør positionere sig tidligt.

Franck Mereyde, præsident for det franske handelskammer i Istanbul, sagde, at aktiver, der kommer fra Kina og USA, tager 2, 3 eller 4 måneder, og Tyrkiet kan være en "tættere" leverandør.

Fordelen ved dette fremhæves, sagde han, i sammenhæng med, hvordan pandemien udgjorde alvorlige forsyningsproblemer for Europa.

Ud af 40 virksomheder i Frankrig har 35 forretninger i Tyrkiet, påpegede han.

Manzini sagde, at Tyrkiet aldrig havde misligholdt, siden det blev oprettet, "så det har vist sig at være en pålidelig partner."

Det har deltaget i alle NATO-møder, "så ikke kun vist sig økonomisk pålideligt, men også strategisk."

I geostrategiske termer, sagde han, "har mange ting ændret sig i løbet af de sidste par år. En er pandemien og en anden er ønsket om at afkoble Kina.

"Tyrkiet har holdt sig til højere standarder end andre lande," tilføjede Manzini.

Sessionen hørte, at det ikke vil være muligt at komme til en ny CU, uden at Cypern har underskrevet den, og at dette potentielt aldrig kunne ske.

Det blev sagt, at de fælles kamre på dette område lobbyede "med alt, hvad vi har", og lige før pandemien havde diskuteret vigtigheden af ​​CU med den tidligere tyske kansler Angela Merkel.

Dr. Slevogt sagde: "Vi prøver meget hårdt på at tage fat på emnet. Alle individuelle virksomheder er også repræsenteret i Berlin og forsøger at lobbye, men nogle gange stikker problemet meget, meget dybere, end EU-bureaukrater ønsker at erkende."

Om det "uløste spørgsmål om Cypern" tilføjede Manzini, at EU ønsker, at Tyrkiet anerkender Cypern som en handelspartner.

Han tilføjede: "Men der er et fravær af dialog og løftestang fra EU. Hvis der var en dialog, og CU er et godt værktøj til at åbne dialogen, så kunne EU genvinde en vis magt over Tyrkiet. Men vi ved alle, at indtil andre problemer er løst, vil vi ikke begynde at tale. Så EU kunne have en vis indflydelse på andre problemer, såsom retsstaten og Cypern. Hvis begge sider får 70 % af det, de ønsker, er det et godt resultat.”

Yderligere kommentar kom fra Mereyde, der sagde: "At forbedre CU er ikke et værktøj til EU-tilslutning. Vores mål er kun at forbedre forretningen. Forretning er ikke kun penge, det handler også om mennesker. Hvis vi har en bedre CU, har vi flere mennesker, der arbejder for EU og tyrkiske virksomheder. Disse virksomheder skal bringe de samme værdier mellem EU og Tyrkiet, og det er en blød balance. Igen, vi er her for CU, ikke EU-medlemskab. CU vil skabe en bedre forståelse mellem EU og Tyrkiet."

Deltagerne blev også spurgt, hvordan religion påvirker økonomien i Tyrkiet.

Om dette sagde Manzini: "Der er altid udkantsbevægelser i ethvert land, men jeg ser det ikke som et problem i Tyrkiet. Det har en høj udbredelse af sociale fremskridt og sociale medier, og der er alle regnbuens farver i Tyrkiet. Desværre spiller religion en stor rolle i andre lande og kan hæmme avancement, men jeg ser det ikke som et problem i Tyrkiet. ”

Dr. Slevogt sagde: "CU er også en informationsudvekslingsmekanisme, der bringer forandring til landet. Jo mere du handler, jo mere information udveksles der mellem landene, og det er den gavnlige afsmitning af CU."

Adspurgt om at inkorporere EU's høje standarder i en opgraderet CU. Dr. Slevogt sagde: "Når man ser på tyske investeringer, og jeg er sikker på, at det er det samme med andre lande, anvender de visse bæredygtighedsstandarder. De skal følge disse regler. Virksomheder anvender alle moderselskabernes standarder. Spillover tror jeg er den bedste betegnelse for dette, når man skal ind på bestemte produktionssteder i Tyrkiet. Udenlandske investorer presser også meget hårdt på digitaliseringen.”

Nevzat Seremet, formand for det belgiske/luxembourgske handelskammer i Istanbul, tilføjede: "Tyrkiet er klar til at træde op til sine investorers standarder med samarbejdet fra EU. Jeg tror, ​​at Tyrkiet kan overvinde alle disse udfordringer."

Talerne blev også spurgt om de realistiske udsigter for Tyrkiet-EU dagsordenen, for eksempel om et år.

Som svar sagde Manzini: "Ingen står stille. Lige efter Brexit var den første handelsaftale, Storbritannien underskrev, med Tyrkiet. Det tog uger at forhandle, ikke år. Vi mangler toget! USA tager det, Storbritannien tager det, EU går glip af noget."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending