Følg os

Kosovo

Serbien ønsker at normalisere båndene til Kosovo

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Serbien ønsker normale forbindelser med Kosovo, men vil stadig ikke underskrive nogen aftale med det, sagde præsident Aleksandar Vucic søndag (19. marts), en dag efter at han mundtligt indvilligede i at implementere en vestlig-støttet plan for normalisering af båndene.

Serbien ønsker at blive medlem af Den Europæiske Union, og en betingelse for medlemskab er, at det normaliserer forholdet til Kosovo med etnisk albansk flertal, som erklærede uafhængighed i 2008, men som Beograd stadig betragter som en serbisk provins.

Vucic og Kosovos premierminister, Albin Kurti, blev enige om at gennemføre normaliseringstrin på et møde med EU-embedsmænd i en nordmakedonsk sø-resort lørdag, selvom intet dokument blev underskrevet, og EU sagde, at det havde ønsket at gå længere.

"Serbien ønsker at have normale forhold til Kosovo. Vi ønsker at rejse, vi vil gøre forretninger, du kan ikke leve isoleret bag 100 meters mure," sagde Vucic til journalister søndag.

"Jeg ønskede ikke at underskrive aftalen om gennemførelsesbilaget i aftes eller den EU-støttede aftale (i Bruxelles i sidste måned)," sagde Vucic til journalister. "Jeg ønsker ikke at underskrive nogen internationale juridisk bindende dokumenter med Kosovo, fordi Serbien ikke anerkender landets uafhængighed."

Sent lørdag aften sagde Kurti, at aftalen repræsenterede "de facto anerkendelse".

I henhold til deres mundtlige aftale forpligtede Kosovo sig til at give større autonomi til serbiske flertalsområder, mens Serbien indvilligede i ikke at blokere Kosovos medlemskab i internationale organisationer. EU lovede at organisere en donorkonference for begge lande, hvor udbetaling af finansiel bistand afhænger af skridt til at forbedre båndene.

reklame

EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, sagde lørdag efter det 12 timer lange møde, at den indgåede aftale ikke var nået til et "mere ambitiøst og detaljeret" EU-forslag, som parterne ikke var i stand til at blive enige om.

Han sagde, at Kosovo havde manglet fleksibilitet med hensyn til indholdet af forslagene, mens Serbien havde nægtet at underskrive dokumentet, selvom Beograd var "fuldt klar til at implementere" det.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending