Følg os

Serbien

Demonstranter marcherer i Beograd mod planlagt gay Pride-begivenhed

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

En mand iført en T-shirt med bogstavet Z holder et ikon under en protest mod den internationale LGBT-begivenhed Euro Pride i Beograd, Serbien, 28. august 2022.

Tusindvis af religiøse og højreorienterede modstandere af en europæisk homoseksuel Pride-begivenhed, som Beograd skal være vært for, protesterede gennem den serbiske hovedstad søndag (28. august), selv om regeringen har sagt, at den ville skrotte eller forsinke Pride-begivenheden.

Beograd skal være vært for EuroPride-marchen den 17. september, en begivenhed, der afholdes i en anden europæisk by hvert år. Men præsident Aleksandar Vucic sagde lørdag, at det ville blive aflyst eller udsat, med henvisning til grunde som trusler fra højrefløjsaktivister.

Søndagens protest mod EuroPride-begivenheden, der blev afholdt under et optog for at markere en religiøs helligdag, blev ledet af præster fra den serbisk-ortodokse kirke, hvis biskopper siger, at Pride-begivenheden truer traditionelle familieværdier og bør forbydes.

"Red vores børn og familie," stod der på et af bannerne holdt op af demonstranter søndag, hvoraf nogle også bar kors.

Andre, der deltog i søndagens march, råbte slogans til støtte for højreekstremistiske eller nationalistiske sager.

Nogle viftede med russiske flag, et udtryk for støtte til Moskva, Serbiens traditionelle allierede, mens Beograd-regeringen forsøger at balancere sin ambition om at blive medlem af EU med sine mangeårige bånd til Rusland og Kina.

Præsidenten sagde lørdag, at EuroPride ville blive skrottet eller afholdt senere af sikkerhedsmæssige årsager. Udover trusler fra, hvad han sagde, var højreorienterede "hooligans", citerede han emner som en igangværende strid med Kosovo og energikrisen.

reklame

"Det vil ske, men i en anden og lykkeligere tid," sagde han om EuroPride-begivenheden.

En FN-repræsentant i Serbien kritiserede Beograds forbud mod EuroPride. "Det ville stride imod Serbiens internationale menneskerettighedsforpligtelser," sagde Francoise Jacob, FN's bosiddende koordinator i Serbien, i en erklæring.

Tidligere serbiske regeringer har tidligere forbudt Pride-parader og trukket kritik fra menneskerettighedsgrupper og andre. Nogle Pride-marcher i begyndelsen af ​​2000'erne mødte også hård modstand og var præget af vold.

Men de seneste Pride-marcher i Serbien er forløbet fredeligt, en ændring nævnt af EuroPride-arrangørerne som en af ​​grundene til, at Beograd blev valgt som vært i 2022. København var vært i 2021.

Serbien er en kandidat til at blive medlem af EU. Men for at blive medlem skal det først opfylde krav om at forbedre retsstatsprincippet og dets menneske- og minoritetsrettigheder, og det skal udrydde organiseret kriminalitet og korruption og rette båndene til Kosovo.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending