Følg os

Forretning

A1 investeringsselskab: "Vi fører den østlige omdrejningspunkt i den russiske investeringsvirksomhed"

DEL:

Udgivet

on

Russiske A1s administrerende direktør Alexander Fayn afslører detaljerne om ledelsesopkøbet af virksomheden og taler om de nye forretningsmuligheder i øst

Russiske A1s administrerende direktør Alexander Fayn

Hr. Fayn, A1 er en af ​​de førende på investeringsmarkedet i Rusland. Lidt virksomheden af ​​vestlige sanktioner og det nye "jerntæppe" ved Ruslands vestlige grænser?

Faktisk er A1 det ældste og største investeringsselskab i Rusland, der har gjort forretninger siden 1989. Vi er stolte af en række kæmpeaftaler, herunder både de største russiske selskaber og vores talrige europæiske og amerikanske partnere. Vi blander os aldrig i politik, vi behandler altid enhver politisk situation med hensyn til vejret, og vi kender alle vejrændringer, og det er normalt. Vi er ret kede af, hvad der foregår mellem russisk og vestlig forretning i dag, men vi er sikre på, at enhver krise har sine muligheder. Så vi forsøger at køre på disse nye ændringer, som indtil videre er en succes.

Hvilken slags muligheder leder du efter?

reklame

Det østlige omdrejningspunkt i den russiske forretning bevæger sig ret hurtigt, og vi er blandt de førende på investeringsområdet. Vi forhandler med succes om nye projekter og aftaler med vores partnere fra Mellemøsten, Asien og andre nye markeder, som nu er meget interesserede i at udfylde hullerne på det russiske marked som følge af tilbagetrækningen af ​​nogle vestlige virksomheder. Vi hjælper vores nye partnere fra øst med at starte nye initiativer i Rusland og andre SNG-lande.

Hvorfor havde du brug for købet?

Sanktioner mod vores tidligere begunstigede ejere Mikhail Fridman, German Khan og Alexei Kuzmichev gjorde det meget vanskeligt for A1 at fortsætte sin investeringsvirksomhed både i Rusland og i udlandet. En række nye investeringsmuligheder opstod som følge af, at vestlige virksomheder forlod Rusland og solgte deres forretningsinteresser, og vores virksomhed kunne ikke være foran alle andre til at byde på sådanne aktiver, fordi udenlandske sælgere ikke ønskede at handle med en enhed, der havde sanktioneret ejere. . Investeringerne i udlandet, herunder finansiering af retssager, blev også hindret af lange forsinkelser i betalinger og yderligere anmodninger om overholdelse fra bankerne. Det blev meget vanskeligt at foretage nogen betalinger i udlandet. Derfor besluttede jeg at tage sagen i egen hånd og købe virksomheden i marts 2022. Derfor fortsatte A1 med at gøre, hvad den gjorde.

Nogle vestlige medier foreslog for nylig, at dit opkøb af A1 fra Alfa Groups aktionærer for omkring $1,000 var en transaktion foretaget for at undgå sanktioner. Hvad er dit syn på det?

Jeg finder det ret bizart, såvel som vores internationale team af advokater. Vores køb af A1 var til fair markedsværdi. Jeg købte en virksomhed, ikke kun med betydelige gældsforpligtelser, men også med store kontraktlige investeringsforpligtelser, som jeg personligt skulle finansiere siden da. Selskabets passiver oversteg langt dets formue. Som en del af den forbedrede due diligence-proces bad et af de advokatfirmaer, vi arbejdede med, os om at engagere en anerkendt professionel vurderingsmand til at udarbejde vurderingsrapporten om markedsværdien af ​​virksomheden fra marts 2023, da jeg købte virksomheden. Vi engagerede Baker Tilly, som gennemgik vores finansielle dokumenter og bekræftede, at markedsværdien på 100 % andel af A1 var en "symbolsk værdi på 1.0 RUB". Derfor var den pris, vi betalte, et godt stykke over markedsprisen.

Faktisk blev mange privatejede investerings- og erhvervsvirksomheder i Rusland optaget på sanktionslisten af ​​samme grund som vi. Det er en ny virkelighed, de førende russiske virksomheder opererer i disse dage - din virksomhed eller ejerne af virksomheden kan blive udsat for sanktioner uden nogen åbenbar grund og uden nogen advarsel til enhver tid. Men når først du er blevet sanktioneret, har du intet andet valg end at overholde i vestlige jurisdiktioner.

Så dette var ikke et "skema med skjulte sanktionsunddragelser", som Bloomberg engang udtrykte det som et citat fra en domstolsafgørelse?

Åh nej. Faktisk citerede Bloomberg netop vores retsmodstandere, den kriminelle eksbankmand Georgy Bedzhamov og hans kone. Du skal være opmærksom på, at hr. Bedzhamov kom under strafferetlig efterforskning tilbage i 2015, længe før sanktionerne, for at have stjålet snesevis af millioner af dollars fra kunderne i hans bank. Det blev oplyst af retten, at han flyttede de stjålne penge rundt i verden, samtidig med at hans søster underslog 1.8 milliarder dollars fra deres bank. Mens hun fik en dom på 9 år i fængsel, unddrager hendes bror sig stadig retfærdighed, efter at han først flygtede fra Rusland og derefter fra Monaco til London, og giver interviews med at sige, at han er et offer for et regime. Jeg er ret ked af, at et velrenommeret internationalt medie som Bloomberg ikke fortalte den rigtige historie. Vores internationale advokater undersøger nu, om vi skal sagsøge Bloomberg for ærekrænkelse.

Den engelske domstol har for nylig antydet, at A1 stadig ejes eller kontrolleres af dets tidligere begunstigede. Hvorfor?

Jeg forstår det, at den engelske domstol i høj grad baserer sig på den lave salgspris, som jeg betalte for A1, som grundlag for mistanken. Retten har dog ikke set den vurderingsrapport, vi indhentede, og vi valgte bevidst ikke at fremlægge dette dokument som bevis såvel som mange andre finansielle dokumenter, da de indeholder fortrolige og kommercielt følsomme oplysninger om vores investeringsprojekter. Retten havde heller ingen beviser fra de tidligere UBO'er, som slet ikke var involveret under mit køb af A1, da deres godkendelse ikke var påkrævet for denne transaktion.

A1 plejede at være en lille virksomhed inden for Alfa Group, vi genererede kun en lille procentdel af koncernens samlede nettoresultat. Det er utroligt at antyde, at så velhavende og fremtrædende forretningsmænd som vores tidligere ejere ønskede at forblive i kontrol over en virksomhed, der ikke genererede store overskud i årene før jeg købte virksomheden.

Jeg bifalder dog personligt den dom, du nævnte, som sagde, at en ren mistanke om, at en virksomhed ejes eller kontrolleres af en sanktioneret person, ikke er nok. I stedet besluttede retten, at et sådant ejerskab og kontrol skal bevises som en kendsgerning. Retten fandt reelt ikke, at A1 var ejet eller kontrolleret af nogen af ​​de tidligere ejere. Jeg kunne faktisk ikke have fundet ud af andet, fordi jeg er stolt af at være den sande og eneste ejer af virksomheden, som er inden for min eksklusive kontrol. Trods hr. Bedzhamovs indsats nægtede den engelske domstol at erklære, at A1 er sanktioneret eller kontrolleret af sanktionerede personer.

Efter opkøbet fortsatte du din virksomhed i USA?

Jo da. For det første var A1's rolle i USA altid ret begrænset, men ligetil - til at finansiere retssagen i Vneshprombank (en top-5 bank i Rusland, som i øjeblikket er under likvidation) og den tidligere præsident Larisa Markus' konkursboer. . Vi hjalp banken med at inddrive ejendomsaktiverne købt af Larisa Markus med stjålne midler. Det er en proces, der blev igangsat af Vneshprombank og administratoren af ​​Larisa Markus, før A1 blev finansierer i 2019.

Indtil september 2023 var A1 ikke sanktioneret i USA, men så måtte vi desværre stoppe vores lovlige aktiviteter i USA, fordi vi ikke længere kunne finansiere dem. Ingen amerikansk advokat ville acceptere betaling fra en finansiør, som er sanktioneret i USA; ingen amerikansk bank ville endda behandle en betaling i amerikanske dollars til en amerikansk advokat. Derfor, i det øjeblik A1 blev sanktioneret i USA, stoppede den med at finansiere sager der.

Blev nogen af ​​toplederne i A1 sanktioneret sammen med virksomheden? Jeg tror, ​​at nogle medier også spekulerede i dette.

Nej aldrig. Jeg så også påstande om, at nogle 'direktører' for A1 blev idømt sanktioner. I mange år har jeg været den eneste generaldirektør i A1, og jeg er ikke sanktioneret. Ingen direktører i A1 blev nogensinde idømt sanktioner i nogen jurisdiktion.

Overvejer du at vende tilbage til vestlige jurisdiktioner i fremtiden?

Vi er alle afhængige af udsvingene i verdenspolitikken. Men A1 føler sig nu ganske godt tilpas på udviklingsmarkeder, hvor mulighederne er meget bredere end i Vesten i øjeblikket. Så, som et russisk ordsprog siger, "uheld hjælper nogle gange held". Det er, hvad der er sket med A1, som nu vokser støt.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending