Følg os

Rumænien

Hvorfor er det franske valg så vigtigt for Østeuropa?

DEL:

Udgivet

on

Franskmændene stemte i søndags i anden runde af det hurtige parlamentsvalg, som præsident Macron havde udskrevet, en historisk afstemning, hvor det yderste højre forventedes at vinde. Afstemningen gik den anden vej til den genforenede venstrefløjsalliance i form af New Popular Front (NFP), som kom på førstepladsen i anden runde af snap-lovgivningsperioder, foran præsident Emmanuel Macrons Ensemble-alliance og Rassemblement National (RN). ). Ingen koalition opnåede absolut flertal ved dette valg.

Nu mener politiske eksperter, at givet valgresultaterne vil landet være på vej mod et politisk dødvande. Offentlige meningsmålingsbureauer forudsiger, at venstrefløjen vil få 184-198 pladser i Deputeretkammeret, Macrons centrumalliance - 160-169 og RN (National Union) og dens allierede - 135-143.

Hr. Attal, Frankrigs premierminister, havde tilbudt sin afgang i kølvandet på resultatet, men hr. Macron har sagt, at han er nødt til at blive ved indtil nu "for at sikre stabiliteten i landet", når aftaleindgåelsen begynder.

Men hvad betyder det hele for Østeuropa?

Frankrig leder NATO's kampgruppe i Rumænien, den sydøsteuropæiske nation på grænsen til Ukraine. Enhver ændring i Frankrigs forsvarspolitik vil direkte påvirke ikke kun Østeuropa, men hele NATO-alliancen. Frankrig er det eneste nukleare land i EU og har påtaget sig rollen som militær leder af EU. Frankrig har også flere luftforsvarssystemer på NATO's østlige flanke i Rumænien. 

Et rumænsk medlem af Europa-Parlamentet sagde, at valget i Frankrig har stor betydning for Østeuropa og EU. "Frankrigs problemer og Europas problemer er reelle. Green Deal kom ikke med et brag, men et klynken, post-COVID opsving er gået i stå, og landmænd i hele Europa står over for vanskeligheder, der skal løses. Vi i European's People Party mener, at ulovlig migration, job og intern sikkerhed er EU's topprioriteter i de kommende år”, sagde Rareş Bogdan. Bogdan sagde også, at præsident Macron udmærket vidste, hvad han gjorde, da han udskrev hurtigvalg i håb om, at enhver politisk randgruppe hurtigt ville mislykkes, hvis den ender i regeringen.

reklame

Et andet medlem af Europa-Parlamentet, tyskeren Anna Cavazzini, medlem af Den Grønne Gruppe, sagde, at "Bruxelles og Berlin kan ånde lettet op".

“De højrenationalisters og højreekstremisters march er blevet stoppet. Dette er til stor ære for franskmændene,” Michael Roth, tysk udenrigspolitisk ekspert og national lovgiver hos Scholz' socialdemokrater. "Men det er stadig alt for tidligt at give det hele klart, for de nationalistiske populister til højre og venstre er stærkere end nogensinde," tilføjede han.

Den polske premierminister, hvis land også grænser op til Ukraine, lød begejstret for valgresultatet. "I Paris entusiasme, i Moskva skuffelse, i Kiev lettelse. Nok til at være glad i Warszawa,” skrev han på X sent søndag.

For Østeuropa og for EU er Frankrigs potentielle politiske krise ingen grund til at fejre. For kontinentets forsvar og velvære er et stærkt, forenet Frankrig afgørende, især i lyset af så mange udfordringer forude.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending