Følg os

Rumænien

Den regerende koalition fastsætter datoen for vigtige valg i Rumænien

DEL:

Udgivet

on

Det meget omstridte spørgsmål, efter ugers politisk skænderi mellem Rumæniens to regerende partier, kom til en konklusion torsdag den 4. julith. De liberale og socialdemokraterne blev enige om at afholde første runde af præsidentvalget den 24. novemberth, med anden runde at følge den 8. december.

Efter ugers debat og måneders usikkerhed om valgkalenderen markerer de nye datoer en tilbagevenden til den oprindelige valgkalender, efter at den regerende koalition i foråret besluttede at flytte præsidentvalget til september. Oprindeligt vedtog Deputeretkammeret et lovforslag om at fremrykke valgdatoen til september. Men de to regerende koalitionspartier kunne ikke se øje til øje med at skubbe valgkalenderen frem. 

Den socialdemokratiske premierminister Marcel Ciolacu sagde, at de havde en forståelse i koalitionen om at skubbe kalenderen tilbage og få afholdt valg i september. "De forsøger nu at ændre spillereglerne, de holder ikke deres løfte," sagde han. 

På den anden side fastholdt de liberale, at valg skulle afholdes på den forventede dato, tæt på årets udgang. Rareş Bogdan, vicepræsident for det regerende National Liberal Party (PNL) sagde, at "vi liberale forbliver konsekvente, vi mener, at valget skal respektere kalenderen præcist, så der er tid nok til at have en ordentlig præsidentdebat og til præsidentkandidaterne at præsentere deres projekter. Der skal være tid nok til, at vælgerne kan beslutte sig."

Der var også rygter om, at socialdemokraterne og liberale ville støtte den samme kandidat til præsidentvalget. Det har PNL-partipræsidenten afvist. "Hvert parti vil have sin egen kandidat", sagde Nicolae Ciucă.

Indtil videre har kun George Simion fra det højrenationalistiske AUR-parti, MEP Diana Șoșoacă, leder af et ekstremistisk pro-russisk parti, og Elena Lasconi, den nye leder af USR (Renew), annonceret deres kandidaturer til præsidentposten. En nylig meningsmåling placerer nuværende NATOs vicegeneralsekretær Mircea Geoanăas som frontløber ved det kommende valg, men han har endnu ikke offentliggjort sit kandidatur.

reklame

Præsidentkonkurrencen om at erstatte den siddende Klaus Iohannis foregår via et to-runder afstemningssystem for en femårig periode. Kandidater, der opnår et flertal på 50%+1 af alle registrerede vælgere i første valgrunde, erklæres som vinder. Hvis ingen af ​​kandidaterne opnår dette, afholdes en run-off mellem de to kandidater med topscore i første runde. Den kandidat, der opnår et flertal af stemmerne i omløbet, erklæres som vinder. Præsidentens periode er fem år. 

Mellem de to runder af præsidentvalget vil der også blive afholdt parlamentsvalg på Rumæniens nationaldag den 1. december. Det valgsystem, der anvendes til folketingsvalget, indebærer, at Deputeretkammeret og Senatet vælges i valgkredse, på baggrund af et listesystem og selvstændige kandidaturer, efter princippet om lukkede partilisters forholdstalsvalg. 

De to kamre har forskelligt antal medlemmer: Deputeretkammeret består af 330 deputerede og senatet af 136 senatorer. Ved valget af Deputeretkammeret er repræsentationsnormen således en deputeret til 73,000 indbyggere og for valget af Senatet af en senator til 168,000 indbyggere. Antallet af suppleanter og senatorer, der skal vælges i hver kreds, fastlægges ud fra repræsentationsnormen ved at relatere antallet af indbyggere i hver kreds til repræsentationsnormen.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending