Følg os

Polen

Polen advarer mod konsekvenser, hvis Bruxelles bliver ved med at blokere midler

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Polen kan slå tilbage på EU, hvis det ikke udbetaler sin andel af pandemisk genopretningsmidler, har regerende partipolitikere sagt, efter at Bruxelles signalerede, at de ikke var tilfredse med Warszawas seneste retsreformer.

Mere end 35 milliarder euro ($36 mia.) af tilskud og lån til genopretning af COVID-19 var blevet sat i bero på grund af en strid om reformerne af retsvæsenet i Polen, som EU's ledelse siger, undergraver demokratiske standarder.

I juni godkendte Europa-Kommissionen (EF) midler til Polen, men dens leder Ursula von der Leyen sagde, at der skulle arbejdes mere med retsstatsprincippet under et besøg, da hun mødtes med den polske premierminister Mateusz Morawiecki.

Det regerende parti Lov og Retfærdighed (PiS) sagde imidlertid, at dets flagskibsreformer sigter mod at gøre systemet mere effektivt og nægtede at blande sig i domstolene for politisk vinding.

"Hvis der er et forsøg på at blokere betalingen ... og Europa-Kommissionen forsøger at presse os, så har vi intet andet valg end at trække alle kanonerne ud i vores arsenal og svare med spærreild," Krzysztof Sobolewski, PiS generalsekretær fortalte polsk offentlig radio.

PiS har dog ikke sagt, hvilke handlinger det kan overveje.

Polen vedtog i maj en lov, der erstattede et kontroversielt disciplinærkammer for dommere med et nyt organ, og tirsdag trak Højesteret kandidater til det nye kammer blandt sine dommere.

Men von der Leyen sagde i et interview i slutningen af ​​juli, at den nye lov ikke gav dommere ret til at stille spørgsmålstegn ved dommerudnævnelser uden at stå over for en disciplinærsag, et problem, der burde løses for at opnå EU-midler.

reklame

Kommissionens talsmand Arianna Podesta sagde, at den nye lov var et vigtigt skridt, men EU's foreløbige vurdering var, at den ikke tillader dommere at stille spørgsmålstegn ved en anden dommers status uden at risikere en disciplinærsag.

"Dette problem ... skal løses for at opfylde forpligtelserne i genopretnings- og modstandsdygtighedsplanen ... Der er ikke foretaget nogen officiel vurdering, fordi der ikke er nogen betalingsanmodning fra Polen indtil videre," sagde Podesta under en briefing.

Warszawas afvisning af at efterkomme EU's krav om retsstatsprincippet har affødt kritik blandt oppositionspolitikere om, at PiS i sidste ende kunne søge at tage Polen ud af blokken, noget regeringen afviser.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending