Slut med os

Polen

Europa-Kommissionen forsvarer den retlige uafhængighed og tager sigte på Polens 'mundingslov'

Udgivet

on

I dag (31. marts) tog Europa-Kommissionen yderligere skridt til at dæmme op for erosionen af ​​den retlige uafhængighed i Polen. Frustration er steget i Europa-Parlamentet og blandt polske civilsamfundsorganisationer ved det stigende kvælningshold, som PiS-partiet (lov og retfærdighed) har over retssystemet.

"Loven om domstolsbeføjelser er uforenelig med grundlæggende bestemmelser i EU-traktaterne," sagde justiskommissær Didier Reynders. "Kommissionen mener, at loven krænker retsvæsenets uafhængighed i Polen og er uforenelig med forrang for EU-lovgivningen."

'Muzzle Law'

Kommissionen hævder, at lovgivningen om domstolene fra 2019 forhindrer polske domstole i at anvende visse bestemmelser i EU-lovgivningen, der beskytter domstolens uafhængighed, direkte og forelægge Domstolen henvisninger til præjudicielle afgørelser om sådanne spørgsmål. Dette stiller et eksistentielt spørgsmål til EU, der er baseret på lovgivning.

Forny Europas præsident Dacian Cioloş, der lykønskede kommissærerne Reynders og Jourová for deres handling, sagde: "Den polske regerings gentagne angreb på retsstatsprincippet og retsvæsenets uafhængighed er uacceptable. På trods af adskillige afgørelser truffet af EF-Domstolen og den polske Højesteret, 'Højesterets' disciplinære afdeling 'truer fortsat polske dommers uafhængighed. Den polske regering ved, at den handler imod vores grundlæggende love, vores traktater, men den fortsætter med at gøre det. Overtrædelsesproceduren, der blev annonceret af Europa-Kommissionen mod 'næsepartaloven' er derfor nødvendigt. ”

Midlertidige forholdsregler for at forhindre 'uoprettelig skade'

Kommissionen har anmodet om, at EU-Domstolen (EU-Domstolen) beordrer foreløbige forholdsregler med det formål at forhindre uoprettelig skade, der påføres retslig uafhængighed og EU-retsorden. Dette inkluderer suspension af enhver afgørelse truffet af disciplinærsalen om anmodninger om ophævelse af domstolens immunitet samt om anliggender, social sikring og pensionering af højesteretsdommere; suspension af afgørelser, der allerede er truffet om retlig immunitet, og alle foranstaltninger, der forhindrer polske dommere i at udføre deres forpligtelser til at anvende EU-lovgivning og anmode om vejledning fra EU-Domstolen

'Længe forsinket'

De Grønne / EFA-gruppens skyggeordfører for Polen med borgerlige frihedsrettigheder, Terry Reintke MEP, hilste beslutningen velkommen, men udtrykte bekymring over den indflydelse, den allerede har haft, og den tid det har taget at handle: "Vi glæder os over, at Kommissionen endelig tager skridt til handling om retsvæsenets uafhængighed i Polen. Men denne henvisning til Domstolen er længe forsinket og er ikke nok til at reparere den skade, som den polske regering har gjort demokratiet og retsstatsprincippet. Loven, som Kommissionen har henvist til Domstolen er blot en af ​​de mange regninger, der er designet til systematisk at fjerne retsvæsenet for enhver uafhængighed. Angreb på retsvæsenet er i strid med europæiske værdier som beskrevet i traktaterne. Der er ikke tid til at vente og henvise den ulige sag til Domstolen, Kommissionen skal være proaktiv og opmærksom på at forsvare retsstatsprincippet. ” 

'Køleeffekt' 

Europa-Kommissionen finder, at højesterets disciplinærafdeling har haft en 'kølende virkning' på dommere. Der er nu en række tilfælde af, at dommere straffes direkte eller indirekte for at udføre deres opgaver, som de er forpligtet til og respektere deres forpligtelser i henhold til europæisk lov såvel som under den polske forfatning. 

Reynders sagde: ”Polske dommere risikerer at blive suspenderet fra embetet og se deres immunitet ophæves for at tillade straffesager mod dem eller tilbageholde dem. Mens det er op til medlemslandene at beslutte, om de vil have et system med retlig immunitet. Disse beslutninger skal træffes af et uafhængigt organ. I Polen garanteres ikke uafhængigheden og upartiskheden for højesterets disciplinærafdeling. ”

Europa-Kommissionens næstformand for værdier og gennemsigtighed Věra Jourová sagde:

Europa-Kommissionen

EU opregner retsstatens bekymringer for Ungarn, Polen, der er afgørende for frigivelse af COVID-midler

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har anført alvorlige bekymringer over retsstatsprincippet i Polen og Ungarn i en rapport, der kan hjælpe med at afgøre, om de modtager milliarder euro i EU-midler for at hjælpe med at komme sig efter koronaviruspandemien. skriver jan Strupczewski.

Den Europæiske Unions udøvende arm gav også Polen indtil 16. august til at overholde en afgørelse truffet af EU-øverste domstol i sidste uge, ignoreret af Warszawa, om at Polens system til disciplinering af dommere overtrådte EU-lovgivningen og skulle suspenderes. Læs mere.

Hvis Polen ikke overholder det, vil Kommissionen bede EU-domstolen om at indføre økonomiske sanktioner over for Warszawa, sagde kommissions vicepræsident Vera Jourova til en pressekonference.

Kommissionen havde allerede rejst mange af bekymringerne i en rapport sidste år, men de kan nu få reelle konsekvenser, da Bruxelles har gjort adgang til sin inddrivelsesfond af tilskud og lån til en værdi af i alt 800 milliarder euro betinget af overholdelse af retsstatsprincippet.

Kommissionen sagde, at Polen og Ungarn underminerer mediepluralisme og domstols uafhængighed. De er de eneste to lande i 27-medlemsblokken under formel EU-efterforskning for at bringe retsstaten i fare.

"Kommissionen kan tage hensyn til retsstatsrapporten ... når den identificerer og vurderer overtrædelser af retsstatsprincipperne, der påvirker Unionens økonomiske interesser," sagde Kommissionen i en erklæring.

Den polske talsmand Piotr Muller sagde på Twitter, at regeringen ville analysere dokumenter fra Kommissionen om behovet for overholdelse af EU-domstolsafgørelser.

Den ungarske justitsminister Judit Varga sagde på Facebook, at Kommissionen afpresser Ungarn på grund af en lov om beskyttelse af børn, der ikke tillader "LGBTQ-aktivister og enhver seksuel propaganda i ungarske børnehaver og skoler".

EU-direktøren har allerede forsinket sin godkendelse af 7.2 milliarder euro til Ungarn i et forsøg på at vinde indrømmelser af retsstatsprincippet fra premierminister Viktor Orbans regering og har endnu ikke givet klarsignal for 23 milliarder euro i tilskud og 34 milliarder i billige lån for Polen.

Jourova sagde, at hun ikke kunne forudsige, hvornår penge til Polen kunne godkendes, og bemærkede, at Warszawa først måtte overbevise Kommissionen om, at den havde et troværdigt system til kontrol og revision for at bruge EU-penge.

Rapporten sagde, at Ungarn ikke havde fulgt kommissionens anmodning om at styrke den retlige uafhængighed, og at dets antikorruptionsstrategi var for begrænset.

I et årti ved magten har Orban delvist brugt milliarder af stats- og EU-midler til at opbygge en loyal forretningselite, der inkluderer nogle familiemedlemmer og nære venner.

Kommissionen citerede vedvarende mangler i ungarsk politisk partifinansiering og risici for klientisme og nepotisme i offentlig forvaltning på højt niveau.

Betydelige mængder statsreklame går til medier, der støtter regeringen, mens uafhængige forretninger og journalister står over for hindringer og trusler, sagde det.

Rapporten udtrykte også bekymring over indflydelsen fra Polens nationalistiske regeringsparti (PiS) over retssystemet.

Den opførte, hvad den sagde, blev ulovligt udnævnt og ændret af PiS til forfatningsdomstolen og andre organer, og Warszawas afvisning af EU-domstolsafgørelser bindende for alle medlemslande.

Kommissionen bemærkede, at anklagemyndigheden, der var ansvarlig for at spore statskorruption, samtidig var Polens justitsminister og en aktiv PiS-politiker.

Siden sidste år er det professionelle miljø for journalister i Polen blevet forværret på grund af "skræmmende retssager, voksende manglende beskyttelse af journalister og voldelige handlinger under protester, herunder fra politistyrker", sagde det.

Læs

EF-Domstolen

Strid med retsstatsprincippet uddybes, når afgørelser truffet af polske domstole og EU-domstole

Udgivet

on

By

Midlertidige foranstaltninger pålagt det polske retssystem af den øverste europæiske domstol er imod den polske forfatning, sagde Polens forfatningsdomstol onsdag og fremskyndede kollisionskurset mellem Warszawa og Bruxelles, skriver Gabriela Baczynska i Bruxelles og Alan Charlish, Anna Koper og Pawel Florkiewicz i Warszawa, Reuters.

For anden gang i denne uge behandlede voldgiftsretten sager, der sætter spørgsmålstegn ved EU-lovgivningens forrang. Nogle observatører siger, at dette kan bringe Polens fortsatte medlemskab af 27-nationens blok i fare.

"Med den bedste vilje til at fortolke forfatningen er det umuligt at finde den (EU) Domstols beføjelser til at suspendere polske love vedrørende systemet med polske domstole," sagde forfatningsdomstolens dommer Bartlomiej Sochanski.

Onsdagens afgørelse i Warszawa kom som et resultat af en procedure indledt af Bruxelles mod Polen, som en del af hvilken EU-Domstolen (EU-Domstolen) fortalte Warszawa sidste år at suspendere et panel, det havde oprettet for at disciplinere dommere.

Panelet - den polske højesterets disciplinære afdeling - spurgte domstolen, om en sådan suspension var forfatningsmæssig.

Kort før kendelsen onsdag fortalte vicechef for EU-Domstolen igen Polen om øjeblikkeligt at standse alle kammerets aktiviteter - kommentarer gentaget af EU-retskommissær Didier Reynders. EU-Domstolen afsiger endnu en afgørelse om disciplinærsalen i dag (15. juli).

Polens regerende nationalistiske lov og retfærdighedsparti (PiS) siger, at EU blander sig i sin ret til at lave sine egne love ved at anfægte sine retsreformer, som de mener er nødvendige for at få domstole til at fungere mere effektivt og fjerne en rest af kommunistisk indflydelse.

"Heldigvis har forfatningen og normaliteten forrang over et forsøg ... at blande sig i en medlemsstats interne anliggender, i dette tilfælde Polen," sagde justitsminister Zbigniew Ziobro på en pressekonference.

Oppositionspartier og menneskerettighedsgrupper siger, at reformerne sigter mod at øge den politiske kontrol over domstolene, og at tvivl om forrang ved EU-lovgivning kan resultere i Polens eventuelle udgang fra blokken.

"Vi er i gang med en lovlig 'Polexit', der sker trin for trin, og vi vil se, hvor det vil føre os," sagde menneskerettighedsombudsmand Adam Bodnar, en højtstående kritiker af regeringen.

Tirsdag udsatte forfatningsdomstolen en afgørelse om, hvorvidt den polske forfatning har forrang over EU-traktater. Læs mere.

Oplysninger, der blev offentliggjort på Constitutional Tribunal-webstedet onsdag den 14. juli, viste, at dette møde, der oprindeligt var planlagt til at genoptages i dag, i stedet ville starte igen den 3. august.

Læs

Polen

Polsk regering på vej til 'Polexit'

Udgivet

on

”Nægtelsen af ​​at gennemføre EF-domstolens kendelser i Polen er et klart skridt i retning af at tage Polen ud af Den Europæiske Union. Vi frygter, at den polske regering er på vej mod Polexit. Det kan ikke ses på anden måde end en politisk afgørelse truffet af domstolen med ulovligt bemandede personer, herunder tidligere politikere fra den regerende regerings koalition, ”sagde Jeroen Lenaers MEP, PPE-gruppens talsmand for retlige og indre anliggender, og Andrzej Halicki MEP, næstformand -Formand for Europa-Parlamentets udvalg om borgerlige frihedsrettigheder, retlige og indre anliggender.

De to MEP'er henviste til dagens afgørelse truffet af den polske forfatningsdomstol, der besluttede, at afgørelser fra EF-Domstolen (EF-Domstolen) med hensyn til retsstatsprincippet i Polen ikke er i overensstemmelse med den polske forfatning og derfor skal ignoreres. Disse afgørelser fra EF-Domstolen inkluderer blandt andet en foreløbig kendelse om at suspendere funktionen af ​​den polske højesterets disciplinærafdeling, som nu tjener til at undertrykke dommere og anklagere, der er kendt for at stå til forsvar for retsstatsprincippet.

”Dagens såkaldte afgørelse blev udtalt af en tidligere anklager for det kommunistiske Polen og en person, der som aktiv politiker for den nuværende regerende koalition i Polen var medforfatter til kontroversiel reform af retsvæsenet. Dette i et lovlydigt land burde diskvalificere ham fra dommerbænken, "understregede Lenaers.

Domstolens afgørelser, som den polske forfatningsdomstol har til hensigt at se bort fra nu, har været grunden til, at Den Europæiske Union for første gang i EUs historie har indledt artikel 7-proceduren for overtrædelse af retsstatsprincippet.

"Det er indlysende, at denne afgørelse ikke kan ses på anden måde end politisk motiveret. Den foregiver ikke engang at opfylde betingelserne for retsvæsenets uafhængighed," understregede Lenaers.

”Dagens beslutning er en smæk for polakkerne og hele den demokratiske orden. Det er som et showforsøg, der praktiseres af udemokratiske stater. Polen sluttede sig til Den Europæiske Union for at sikre sin fred, stabilitet, demokrati og retsstatsprincippet. Denne tiltrædelse blev og er stadig understøttet af et overvældende flertal af polakker. Enhver afgørelse truffet af den såkaldte tribunal, der sætter spørgsmålstegn ved den europæiske lovgivnings prioritet frem for polsk lov, sætter Polen på vej mod Polexit, ”konkluderede Halicki.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending