Følg os

NATO

Er Vesten klar til at forsvare det euroatlantiske rum? 

DEL:

Udgivet

on

NATO bør invitere Ukraine til en klar vej til medlemskab ved Washington-topmødet, skriver Lesia Ogryzko og Maurizio Geri.

Det kommende NATO-topmøde i Washington i juli er ikke kun en fejring af NATO's 75-års jubilæum, men også en afgørende mulighed for at reflektere over alliancens fortid og revurdere dens rolle og effektivitet i at beskytte det euro-atlantiske område i disse udfordrende tider. Siden 2022 har NATO ikke kun støttet Ukraine, det første europæiske land, der er blevet invaderet siden Anden Verdenskrig, men også afsløret et nyt strategisk koncept, der for første gang erkendte, at det euro-atlantiske område ikke er i fred. Dette nye koncept identificerede Den Russiske Føderation som den væsentligste direkte trussel, hvor Kina udgør bredere systemiske udfordringer.

Under Vilnius-topmødet i 2023 bekræftede NATO, at "Ukraines fremtid er i NATO", men lagde ikke en klar vej for Ukraines medlemskab. Mens topmødet etablerede et fælles NATO-Ukraine Råd, gav det ikke de sikkerhedsgarantier, Ukraine havde anmodet om, og det satte heller ikke en tidslinje for Ukraines potentielle medlemskab. Det kommende topmøde bør derfor behandle disse to kritiske elementer: fastsættelse af klare sikkerhedsgarantier for Ukraine og skitsering af en konkret køreplan for dets medlemskab.

I teorien er der ingen formelle restriktioner for at invitere stater i krig til at tilslutte sig NATO. Alliancen forventer ikke en medlemskabshandlingsplan, så den kunne bruge en hurtig tiltrædelsesprocedure for Ukraine, men der er en praktisk barriere: mangel på politisk vilje blandt nogle NATO-medlemmer. 

Som vi skrev for et år siden ville et minimalt tilfredsstillende resultat for Ukraine være en klart defineret tidslinje og skridt for dets tiltrædelse, ikke betinget af ophør af fjendtlighederne. 

Ingen NATO-regler eller -bestemmelser forbyder et land i krig fra at tilslutte sig Alliancen. Tanken om, at en stat ikke kan tilslutte sig NATO under krigstid, er mere en politisk konstruktion eller en bekvem undskyldning end en juridisk realitet. Denne misforståelse stammer sandsynligvis fra 1995 NATO Udvidelsesundersøgelse, som foreslår, at lande, der søger NATO-medlemskab, bør sigte mod at løse etniske eller territoriale konflikter på fredelig vis, før de inviteres. Ukraine gjorde en fælles indsats for at gøre dette ved at deltage i Minsk-processen og Normandiet-formatet for at finde en fredelig løsning på konflikten. Men på trods af over 200 samtalerunder og adskillige våbenhvileaftaler med Rusland fra 2014 til 2022, overtrådte Rusland disse aftaler og invaderede Ukraine i 2022, hvilket beviste, at det kun forstår magt, ikke fredsforhandlinger.

Alligevel, givet det nuværende politiske klima i Tyskland og USA, er det muligt, at Ukraine ikke vil modtage en invitation til NATO, hverken på det kommende topmøde i Washington. Denne beslutning sender et risikabelt budskab til Rusland og underminerer alliancens styrke på to væsentlige måder.

reklame

For det første udgør følelsen af ​​uenighed og frygt blandt NATOs medlemslande en trussel mod sikkerheden i hele den transatlantiske region. Tyskland og USA virker tøvende på grund af frygt for eskalering, krigsinvolvering og potentialet for en tredje verdenskrig. Denne frygt formidler svaghed, som Rusland kunne udnytte.

For det andet identificerer NATO's strategiske koncept Rusland som den mest betydningsfulde og direkte trussel mod dets medlemmers sikkerhed. Hvis NATO ikke formår at invitere og tilstrækkeligt støtte landet – Ukraine – der er på forkant med at imødegå denne trussel, signalerer det, at Alliancen ikke er fuldt ud forpligtet til sine egne strategiske mål.

For at sende et stærkt signal til Rusland og demonstrere en klar forpligtelse til at forsvare Ukraine, skal NATO-landene tage to handlinger. For det første skal de erkende, at dette ikke kun er en krig mod Ukraine, men mod det bredere Vesten. At behandle denne konflikt som en eksistentiel krise i Vesten vil automatisk sætte skub i mere afgørende foranstaltninger. For det andet skal NATO og dets medlemslande se Ukraine som en integreret del af den vestlige alliance, der hjælper Vesten med at forsvare sig selv. Når først disse perspektiver er accepteret, vil NATO's reaktion sandsynligvis være stærkere og mere samlet.

Hvad angår det første punkt, forstår mange politiske kredse i Vesten stadig, at Ruslands aggression er rettet mod Vesten som helhed. På trods af adskillige hybride angreb, herunder cyberangreb, militære provokationer, politisk bestikkelse, maritim spionage og sabotage, undervurderer mange i Vesten stadig truslen. Den fuldskala invasion af Ukraine blev forudgået af år med hybrid krigsførelse. Vestlige lande, der føler sig sikre, kan være naive til ikke at anerkende disse hybride angreb som forløbere for en bredere militær konflikt.

Med hensyn til det andet punkt ser nogle lande, især Tyskland, fejlagtigt støtte til Ukraine som en afveje med deres egen sikkerhed. Denne tankegang er mangelfuld. Ved at hjælpe Ukraine med at forsvare sig selv forstår lande som Frankrig, at de også beskytter deres egen sikkerhed. Frankrig har skiftet mod en lederrolle i den såkaldte koalition af villige, hvilket viser en bredere geopolitisk forståelse. Andre europæiske lande er nødt til at anlægge dette perspektiv og handle i overensstemmelse hermed.

Faktisk kunne NATO og dets medlemslande gøre mere for at støtte Ukraine og i sidste ende sig selv ved at give sikkerhedsgarantier, mens Ukraine venter på fuldt medlemskab. Udover at øge militærproduktionen og hjælpen til Ukraine, kunne mere direkte involvering overvejes, især i lyset af den seneste vestlige reaktion på Irans angreb på Israel. International lov giver mulighed for selvforsvar og giver lande mekanismer til at anmode om militær bistand fra andre. Denne bistand kunne gives som hjælp til et land under angreb, hvilket afspejler Ruslands taktik i Syrien, Abkhasien, Sydossetien og den såkaldte "Folkerepublikken Donetsk" og "Folkerepublikken Luhansk".

Polen og Rumænien kunne lukke himlen over henholdsvis det vestlige og det sydvestlige Ukraine, mens Frankrig som førende i koalitionen af ​​villige f.eks. kunne patruljere ukrainsk luftrum med sine Mirage-jetfly. Sådanne handlinger ville demonstrere ægte lederskab og engagement i NATO's værdier. Disse skridt er afgørende for at støtte Ukraines sejr og bekræfte præmissen om, at krigen er mod det kollektive Vesten.

Bortset fra disse sikkerhedsgarantier er det første skridt dog at demonstrere Alliancens forpligtelse til åbne døre "til ethvert europæisk land, der er i stand til at påtage sig forpligtelser og forpligtelser i forbindelse med medlemskab og bidrage til sikkerheden i det euro-atlantiske område", hvilket inviterer Ukraine til NATO-medlemskab med en klar tidslinje. Vil de nuværende ledere i Vesten klare opgaven?

Forfattere:

Lesia Ogryzko, ECFR Visiting Fellow/Center for Defense Strategies Fellow, Ukraine

Maurizio Geri, EU Marie Curie Fellow/GMU postdoc-forsker, USA

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending