Følg os

Moldova

Italiensk parlamentsmedlem: Moldovisk lov om postordreafstemning krænker afstemningens universalitet og udelukker mange moldovere i udlandet

DEL:

Udgivet

on

Medlem af det italienske parlament og vicepræsident for Italy USA Foundation Naike Gruppioni har udtrykt bekymring over den nye moldoviske lovgivning, som har udelukket moldovere, der bor i Italien og andre lande, fra at stemme ved det kommende præsidentvalg via postordre.

I et spørgsmål forelagt til den italienske udenrigsminister og europæiske anliggender, siger lovgiveren, at loven indført af den moldoviske regering "krænker afstemningens universalitet og lighed, og udelukker mange moldovere i udlandet, især de 140,000 i Italien, som er vært for 80 % af moldoviske borgere i EU."

Den 1. marts 2024 vedtog den moldoviske regering en ny lovgivning, der indfører postordreafstemning til det kommende præsidentvalg. Loven er dog begrænset til nogle få lande og udelukker mange af de omkring 1.2 millioner moldovere, der bor uden for deres hjemland.

I sin skriftlige forespørgsel påpeger Gruppioni, at denne lov har givet anledning til bekymring blandt medier, civilsamfund og opposition om forfatningen og foreneligheden med internationale valgstandarder. Hun bemærker også, at den moldoviske regering har tilbagekaldt tilladelsen til en række tv-kanaler i landet uden ordentligt tilsyn - og sætter spørgsmålstegn ved tilstanden af ​​de demokratiske institutioner i landet.

Spørgsmålet kommer i lyset af, at Moldova er blevet kandidat til EU-medlemskab. Hun skriver, at "Europa-Kommissionen anbefalede at starte formelle tiltrædelsesforhandlinger, men bemærkede, at Moldova stadig har brug for betydelige reformer, herunder inden for offentlig administration og demokratisering."

Fru Gruppionis spørgsmål til den italienske udenrigsminister:

reklame
  1. Vil regeringen samarbejde med moldoviske myndigheder og europæiske institutioner for at fremme en ikke-diskriminerende og universel afstemningsramme?
  2. Er Italien blevet konsulteret af de moldoviske myndigheder for at få råd om denne lovgivning?
  3. Hvad er Italiens holdning til Moldovas intention om at begrænse postordreafstemning til USA og Canada, undtagen europæiske indbyggere?
  4. I betragtning af, at 12 tv-kanaler i Moldova i øjeblikket er uden licens på grund af regeringsbeslutninger, som er blevet kritiseret af internationale ngo'er for manglende juridisk tilsyn, vil regeringen søge en EU-holdning til disse spørgsmål om demokratiske rettigheder i Moldova?

Der forventes et formelt svar fra ministeriet i løbet af de kommende uger.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending