Følg os

Moldova

SHOR-partiet tager Moldovas regering for EU-domstolen for politisk forbud

DEL:

Udgivet

on

I et modigt træk mod, hvad de kalder en udemokratisk nedkæmpelse, har Moldovas SHOR-parti henvendt sig til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) for at søge en hurtig intervention. Den 17. maj 2024 indgav repræsentanter for SHOR-partiet en ansøgning i henhold til artikel 39 i domstolens regler med det formål at standse det forbud, som den moldoviske regering pålagde dem sidste år - skriver Pavel Verejanu.

SHOR-partiets ansøgning i henhold til artikel 39 i den europæiske menneskerettighedskonvention søger foreløbige forholdsregler for at omstøde forbuddet med henvisning til krænkelser af grundlæggende frihedsrettigheder, der er nedfældet i artikel 10 og 11. Disse artikler, der beskytter ytrings- og forsamlingsfriheden, er rygraden i demokratiske samfund .

Det er ikke første gang, SHOR-partiet henvender sig til EMRK for at få hjælp. Sidste september indsendte de en realitetsansøgning, der anfægtede forbuddets lovlighed i henhold til artikel 34. Domstolens beslutning om at behandle sagen og betegnede den som en "sag med virkning", understreger situationens alvor.

Med Moldova klar til præsidentvalg senere i år, kunne tidspunktet for SHORs appel ikke være mere kritisk. Partiet står over for et kapløb med tiden for at registrere sin kandidat i begyndelsen af ​​juli, en deadline, der er umulig at overholde under det nuværende forbud. Midlertidig nødhjælp er bydende nødvendigt for at sikre SHORs deltagelse og opretholde den demokratiske proces.

Forbuddet mod SHOR er blot en facet af et bredere undertrykkelse af oppositionens stemmer i Moldova. Under lokalvalget i november sidste år blev SHOR-kandidater udelukket fra at stille op sammen med tilknyttede medlemmer fra Chancepartiet, hvilket tegner et bekymrende billede af politisk undertrykkelse.

"Disse handlinger er et åbenlyst forsøg fra de moldoviske myndigheder på at bringe dissens til tavshed og ophæve demokratisk opposition," bemærkede Pavel Verejanu, en fremtrædende figur inden for SHOR-partiet. "Det er en mørk dag for demokratiet, når politiske stemmer er kvalt og valgmuligheder begrænset."

reklame

Trods nylige juridiske sejre, herunder en afgørelse fra Moldovas forfatningsdomstol, der anser diskvalifikationslovgivningen for forfatningsstridig, truer truslerne store. Parlamentets formand har antydet yderligere foranstaltninger for at udelukke SHOR fra fremtidige valg, hvilket vækker bekymring over udhulingen af ​​demokratiske normer.

Midt i disse udfordringer stiger opbakningen til SHOR-partiet fortsat, hvilket afspejler udbredt desillusion med det regerende etablissement. Tilliden til præsident Sandu og statslige institutioner er styrtdykket, og mange moldovere frygter et skred i retning af autoritarisme.

"Medmindre vi står op imod disse udemokratiske praksisser, risikerer vi at miste selve essensen af ​​demokrati," advarede Verejanu. "Vores kamp er ikke kun for SHOR, men for Moldovas fremtid og de principper, det står for."

Mens SHOR-partiet afventer EMRK's afgørelse om midlertidige foranstaltninger, er nationens og det internationale samfunds øjne rettet mod denne David-og-Goliat-kamp. Resultatet vil ikke kun forme det kommende valg, men kan også skabe præcedens for demokrati i hele regionen.

I en verden, hvor politiske friheder er truet, ser SHOR-partiet sin kamp som et fyrtårn af håb for dem, der kæmper mod undertrykkelse og for demokratiets principper. Mens de tager imod giganterne, søger de at minde os om, at selv de mindste stemmer kan gøre en stor indflydelse.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending