Følg os

Moldova

Moldova’s Democratic Dilemma: Balancing EU Aspirations with Political Suppression

DEL:

Udgivet

on


Dette år skal tjene som en rettidig påmindelse om, at frie og retfærdige valg er grundlaget for ethvert demokrati. Midt i de vanvittige valgcyklusser, der finder sted i USA og Indien, vil præsidentvalget i mit hjemland Moldova også blive afholdt i oktober. Mit land er imidlertid bygget på et svagt grundlag. Etniske og politiske forskelle er dybt rodfæstede i hele denne nation, hvor demokrati er det eneste middel, hvormed vores land kan forene sig, skriver Stanislav Pavlovschi, tidligere justitsminister i Moldova.

Virkelig repræsentativt demokrati tilbyder et skinnende lys for Moldova til at fremstå som en moderne, progressiv nation, hvor både majoritets- og minoritetsgrupper kan få deres stemme hørt.
Desværre ser den nuværende regering under præsident Maia Sandu ud til at være indstillet på at konsolidere kontrollen gennem undertrykkelse af politiske partier.
This will take Moldova backwards – not forwards – redolent of the chaos that ensued after Communist rule. As Moldova now looks to start negotiations to eventually join the EU and embrace a brighter future, there must be recognition of the dangers that denying Moldovans an equal stake in society will bring not just for our country, but for all of Europe.
For at være ærlig har Moldova aldrig været, hvad man ville kalde et "åbent samfund". Korruption har været udbredt gennem moldovisk politik siden dens uafhængighed, med det første præsidentvalg, der blev afholdt i 1991, som blev vundet af den tidligere sovjetiske formand i Moldova. Landet har nu imidlertid været uafhængigt i over 30 år og kan ikke længere undskyldes for sin mangel på retfærdig og demokratisk praksis.

Præsident Sandu blev valgt i 2020 på løftet om at tackle korruption og forene landet, og det er en skam, at hendes regering, siden hun overtog magten, gang på gang har vist deres foragt for et frit og retfærdigt politisk miljø. På trods af hendes løfter er niveauet af valgsvindel steget under Sandus premierskab, med dobbelt så mange valgovertrædelser i 2023's lokalvalg end i 2019, ifølge OSCE. Vi har også været vidne til åbenlyse eksempler på politisk undertrykkelse.

The banning of the Chance Party last year, in particular, was an egregious example of voter suppression and was even condemned by the Venice Commission of the OSCE who expressed that: “the blanket exclusion of candidates without a possibility for effective legal remedy is contrary to OSCE commitments and international standards”.
At the close of last year, Sandu brazenly proposed the simultaneous scheduling of a referendum on EU membership alongside the presidential election, disregarding the established norms and compromising the integrity of the electoral process. Moldovan legislation had previously barred the amalgamation of national elections with a referendum, yet, under Sandu’s leadership, the Government has opted to amend this rule. Sandu has sought to justify this unprecedented move by asserting that the outcome of the referendum would profoundly shape the country’s trajectory for years to come.

However, the reality exposes Sandu’s ulterior motive: this manoeuvre serves as a calculated strategy to bolster her own political fortunes. By aligning her presidential bid with an EU referendum, Sandu stands to gain additional support on election day, in a cynical bid for re-election at the detriment of the Moldovan electorate and all modern electoral principles.

Som tidligere dommer i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og selv EU-borger har jeg længe troet på det europæiske projekt, og det er endda en drøm for mig at se Moldova i EU. Der vil dog ikke være nogen fejring fra min side, hvis Moldova skal komme ind med disse underhåndsmidler.
Set i et længere perspektiv vil denne overtramp af den demokratiske proces kun udgøre en fare for EU. Hvis Sandus regering skal fortsætte med deres magtmisbrug, mens de med succes forfølger integration i EU, vil blokkens demokratiske akkreditiver blive svækket. Vi har set, hvordan stærke mænd har bevæbnet og svækket EU's status som en legitim modvægt til Putins autoritarisme.
Vi må ikke tillade et andet regime, som ikke respekterer de grundlæggende principper for demokrati, ind i den blok, der er designet til at forsvare og opretholde disse værdier. Som advokat af erhverv har jeg en dyb respekt for loven, og det gør mig ondt at se mit hjemland glide videre mod den autoritarisme, som allerede er blevet set at ødelægge Europa og dets institutioner.
Stanislav Pavlovschi er Moldovas tidligere justitsminister og var dommer på Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2001-08.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending