Følg os

Moldova

Skiftende energidynamik: Moldovas stræben mod uafhængighed midt i Ruslands indflydelse

DEL:

Udgivet

on

Moldova ses som særligt sårbart over for konsekvenserne af Ruslands krig i nabolandet Ukraine. Tidligere var Republikken Moldova næsten udelukkende afhængig af russisk naturgas, baseret på en aftale med Gazprom-gruppen, men efter krigens udbrud i Ukraine accelererede den sine bestræbelser på at diversificere sine forsyningskilder og importerer i øjeblikket naturgas via Rumænien - skriver Irene Max.

For nylig underskrev Norge og Moldova et aftalememorandum om at stramme samarbejdet i energisektoren med det formål at sikre forsyningen i det østeuropæiske land, der forsøger at afslutte sin langvarige afhængighed af Rusland. Aftalen har til formål at fremme og styrke samarbejdet på energiområdet, herunder, men ikke begrænset til, energiomstilling og energisikkerhed, samt at tilskynde til nye investeringer i energisektoren.

EBRD låner 30.8 millioner euro til Moldova og dets statsejede elektricitetsselskab for at forbinde landets netværk med dets EU-nabo, Rumænien, ved at bygge en højspændingstransmissionsledning mellem den moldoviske by Balti og den rumænske grænse.

Projektets mål er at øge Moldovas energisikkerhed ved at accelerere landets integration med det europæiske net, ENTSO-E, samt at styrke landets integration med dets europæiske naboer.

Energocom-MoldovaGaz-tvist

Fra den 1. maj vil MoldovaGaz vende tilbage til den normale måde at købe gas på, fra aktiemarkedet, ved at vælge den leverandør, der tilbød den laveste pris. Tidligere var Moldovagaz forpligtet til at købe gas fra Energocom i overensstemmelse med beslutningen fra Kommissionen for Ekstraordinære Situationer baseret på energisikkerhedsargumenter.

Så på bundlinjen var MoldovaGaz på en måde tvunget til at købe gas fra Energocom, i modstrid med alle love og økonomisk logik, og kunne ikke købe blåt brændstof fra markedet til lavere priser. Energocom købte gas for 300 euro for 1,000 kubikmeter og solgte den til MoldovaGaz for 550 euro. I april oplyste de moldaviske myndigheder, at de er klar til at sælge for MoldovaGaz for 450 euro, mens prisen på markedet er 300 euro.

reklame

MoldovaGaz administrerende direktør Vadim Ceban udtalte i et brev til Moldovas nationale energiagentur, at "fra maj til september 2024 kunne Moldovagaz dække en del af den gas, der er nødvendig til forbrug [med gas købt] fra Gazprom og en anden del med gas købt på et konkurrencegrundlag ved at vælge leverandør med henblik på at få den laveste indkøbspris for gas og forsyne forbrugerne med gas."

Victor Binzari købte en testvolumen af ​​LNG via Grækenland, men i øjeblikket ser det ud til, at forsyningen er sat på standby på grund af nogle tekniske problemer under opstartsprocessen. Beslutningen, som Victor Binzari har truffet, ser ud til at have været i betydningen at give afkald på afhængigheden af ​​russisk gas, men i det mindste for øjeblikket ser det ud til, at tingene er udskudt.

Victor Bînzari udtalte, at "vi (Energocom) forstår udmærket, at der er konkurrence på markedet, der er priser fra Gazprom, som nogle gange er meget lavere end det, der findes på markedet, og vi vil have en ret interessant konkurrence, som vi ikke har haft indtil nu i 30 år."

Da myndighederne i Kiev ikke har til hensigt at forlænge en aftale om transport af russisk gas til Europa via Ukraine, som udløber ved udgangen af ​​dette år, betyder det, at leverancerne til Transnistrien også kan ophøre. Republikken Moldovas beslutninger på energiområdet synes i det mindste at kunne fortolkes.

Mens energiminister Victor Parlicov udtalte, at "Vi vil ikke forhindre levering af russisk gas til regionen. Vi mener, at vi sammen med Ukraine kan finde en måde at bevare roen i Transnistrien-regionen", Victor Binzari, direktør for Energocom, ser ud til at gå i samme retning og opretholde energiafhængighed produceret med russisk gas. En procentdel på 78 % af elektriciteten leveres af MGRES (et kraftværk er afhængigt af gratis russisk gas, som passerer Ukraine for at nå Transnistrien-regionen).

Victor Bînzari ser ikke ud til at være i stand til at identificere løsninger, hvorigennem Moldova, der nyder godt af EU's støtte, vil opnå sin energiuafhængighed. Vi noterer os det faktum, at det, herunder Det Europæiske Råd, gennem slutdokumentet SWD (2024) 114 advarede om Moldovas sårbarhed over for økonomiske chok relateret til Ruslands angrebskrig i Ukraine og klimaændringer.

Og i denne sammenhæng opstår spørgsmålet, om strategien og beslutningerne vedtaget af Victor Binzari, administrerende direktør for Energocom, tilskynder til indkøb af russisk gas og finansiering af krigen i Ukraine. Binzaris ledervalg har betydelig indflydelse på Energocoms retning, som har betydning på det bredere energimarked.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending