Følg os

Moldova

Moldova er Ruslands næste mål

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Meget afhænger af at stoppe russiske tropper, der rykker ind i den ukrainske byhavn Odessa, mest af alt den territoriale integritet i nabolandet Moldova, skriver Cristian Gherasim.

"Vi er nødt til at se den virkelighed i øjnene, at hvis tingene tager en drejning til det værre, og Odessa falder for russerne, så bliver situationen ekstremt farlig for Republikken Moldova. Hvis det sker, er Moldova det næste, sagde Mihai Popșoi, vicepræsident for Republikken Moldovas parlament. EU Reporter.

"Vi kan ikke udelukke, at Moldova er det næste mål i Putins trådkors", tilføjede Galia Sajin, et andet moldovisk parlamentsmedlem og medlem af den parlamentariske udenrigskomité for EU-reporter.

Mellem Ukraine og EU befinder Moldova sig i en knibe situation, ikke kun på grund af sin nærhed til krigszonen, men også på grund af den ustabile situation i sin udbryderregion Transnistrien, hvor 1500 russiske tropper er stationeret.

Transnistrien skabte for nylig overskrifter, både fordi russiske militærembedsmænd kommenterede en mulig intervention på jorden og på grund af en række uforklarlige eksplosioner, der fandt sted omkring Tiraspol, som Kreml kunne bruge til at retfærdiggøre at åbne en ny front for at beskytte den russisktalende befolkning der.

Der er ingen klare garantier for at udelukke, at det sker, og for at beskytte Republikken Moldova.

"Desværre må jeg sige, at vi ikke har nogen sikkerhedsgarantier, og vores neutralitetsstatus er måske ikke nok til at afværge enhver eventuel aggression. Problemet er russisk militær tilstedeværelse i Transnistrien”, kommenterede vicepræsidenten for Republikken Moldovas parlament.

reklame

Moldovas skrøbelighed er blevet yderligere forklaret af Armand Gosu, en førende ekspert i regionen. Da han talte til EU-reporter, sagde han, at Putin ville ønske at besætte Transnistrien og indsætte en venlig regering i Chisinau, Moldovas hovedstad, selvom det måske ikke er så let at opnå.

"Hvis Odessa virkelig skulle falde, er risikoen enorm for Moldova, da Transnistrien højst sandsynligt ville blive oversvømmet af russisk militær og forvandlet til en ny Donbas," sagde han.

Et skår af håb om, at regionen og Moldova måske ikke bliver trukket ind i krigen ved siden af ​​kommer fra det faktum, at Transnistrien ikke ønsker en konflikt og i stedet ønsker at gøre forretninger med EU og Rumænien, en vision deles af det moldoviske parlaments næstformand. -formand.

Den moldoviske embedsmand mener, at de aktuelle begivenheder har bragt hans land og EU tættere på hinanden.

"At opnå denne status som kandidatland vil hjælpe med at stabilisere situationen og fredeligt løse konflikten i Transnistrien", forklarede Mihai Popșoi.

På den anden side mener eksperter, at Moldova måske aldrig bliver en del af EU uden at få styr på Transnistriens status.

På trods af den høje entusiasme med flertallet af befolkningen bakker op om EU-medlemskab og Europa-Parlamentet afstemning for at give Moldova kandidatstatus er Transnistrien ikke det eneste, der forhindrer Moldova i at blive et EU-medlemsland.

Europa-Kommissionen har slået alarm over Moldovas udbredte korruption i temmelig lang tid og for behovet for at tackle den. Ud over revisionen af ​​sin regeringsførelse har Moldova brug for et drastisk brud med oligarkens praksis - hvilket den nuværende regering har sagt, at den vil påtage sig.

»Oligarkproblemet i Moldova kan kun løses gennem en retsreform. Med sådanne oligarkiske strukturer ville det være meget svært for Moldova at blive et EU-medlemsland”, forklarede Armand Gosu.

Om og hvornår Moldova udrydder korruption er stadig uklart, men landets pro-europæiske præsident, Maia Sandu og parlamentariske flertal lovede nultolerance over for forseelser, kort efter at have vundet sidste års valg.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending