Slut med os

Moldova

Coronavirus: EU sender personligt beskyttelsesudstyr til Moldova

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Efter Moldovas anmodning om hjælp gennem EU-civilbeskyttelsesordning, Rumænien har tilbudt forskellige personlige værnemidler til at hjælpe landet i kampen mod koronaviruspandemien. Forsendelsen består af 1,500,000 kirurgiske masker, 100,000 FFP3-masker, 100,000 beskyttelsesdragter og 100,000 handsker. Krisestyringskommissær Janez Lenarčič sagde: ”Pandemien kender ingen grænser. Derfor er EU og medlemslandene forpligtet til at hjælpe deres naboer i kampen mod pandemien. Jeg er Rumænien taknemmelig for deres solidaritet med Moldova og afsendelse af meget tiltrængt beskyttelsesudstyr. ” Dette kommer ud over tidligere leveringer af personligt beskyttelsesudstyr og ventilatorer fra Tjekkiet tidligere på denne måned og personligt beskyttelsesudstyr og desinfektionsmiddel fra Østrig og Polen i 2020. EU koordinerer og samfinansierer transportomkostningerne ved disse leverancer via EU Civil Beskyttelsesmekanisme. Siden pandemiens begyndelse har 30 lande modtaget hjælp i form af medicinsk eller personligt beskyttelsesudstyr gennem EUs civilbeskyttelsesmekanisme. 

coronavirus

EU koordinerer den hastende levering af COVID-19-vacciner til Moldova

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

En sending på 21,600 doser COVID-19-vacciner er leveret til Moldova fra Rumænien for at støtte landets reaktion på pandemien. Denne levering følger Moldovas anmodning om vacciner gennem EU's civilbeskyttelsesmekanisme, som Rumænien har reageret hurtigt på med dette tilbud.

Krisestyringskommissær Janez Lenarčič sagde: ”Jeg takker Rumænien for dets generøse og hurtige tilbud til Moldova. EU's civilbeskyttelsesmekanisme fremmer fortsat solidaritet under den nuværende pandemi. Det er kun gennem samarbejde og gensidig støtte inden for EU og også uden for, at vi kan få et effektivt svar på COVID-19. At støtte vaccination globalt er afgørende for at indeholde COVID-19-pandemien: intet land i verden vil være sikkert, før alle er i sikkerhed. ”

Siden pandemiens begyndelse har Moldova allerede modtaget en række andre tilbud, der er koordineret gennem mekanismen:

  • 8 millioner genstande inklusive kirurgiske masker, FFP3-masker, beskyttelsesdragter og handsker, der tilbydes af Rumænien;
  • 55 ventilatorer og 405,000 genstande med kirurgiske masker, beskyttelseshandsker og beskyttelsesdragter sendt af Tjekkiet;
  • næsten 57,000 genstande beskyttende ansigtsskærme og desinfektionsvæske stillet til rådighed af Polen, og
  • mere end 6,000 genstande af undersøgelseshandsker, hånddesinfektionsmiddel og tæpper, der tilbydes af Østrig.

EU's civilbeskyttelsesmekanisme har koordineret og medfinansieret levering af over 15 millioner hjælpemidler til 30 lande til støtte for deres COVID-19-respons, det være sig personligt beskyttelsesudstyr, ventilatorer, forstærkning af medicinsk personale eller mere for nylig vacciner. Den første vaccineleverance under mekanismen blev lettet i sidste uge, da Holland sendte 38,610 doser COVID-19-vacciner sammen med andre vaccinationsværktøjer, såsom sprøjter og nåle, til de tre caribiske øer Aruba, Curaçao og Sint-Maarten i svar på deres anmodning om støtte.

Ud over koordineringen af ​​anmodninger og tilbud fra mekanismen finansierer EU også op til 75% af omkostningerne til transport af bistanden.

Baggrund

EU-civilbeskyttelsesordning er et af de værktøjer, der har været med til at yde støtte til lande, der anmoder om hjælp under coronaviruspandemien. Gennem mekanismen, EU hjælper med at koordinere og finansiere levering af medicinsk og beskyttelsesudstyr og materiale i hele Europa og verden til lande, der søger hjælp.

Hertil kommer, at EU rescEU medicinsk reserve og Nødstøtteinstrument (ESI) har ydet yderligere nøglestøtte til medlemsstaternes sundhedsrespons på pandemien.

Continue Reading

coronavirus

Kun staten i Europa, hvor ikke en enkelt person er blevet vaccineret for COVID

Cristian Gherasim

Udgivet

on

Republikken Moldova er den eneste stat i Europa, hvor ingen har modtaget en anti-COVID jab. Situationen er heller ikke stor i andre lande uden for EU. Mens vaccinationskampagnen er i gang i det meste af EU, og mange allerede er planlagt til at modtage den anden dosis, har nogle lande uden for EU endnu ikke modtaget nok vacciner. Alligevel, hvis Moldova ikke har modtaget nogen vacciner, har andre ikke-EU-lande i det mindste erhvervet nogle vigtige jabs, skriver Cristian Gherasim.

Indtil 24. februar forblev Moldova det eneste land i Europa, der endnu ikke var startet med coronavirusvaccination. Ifølge portalen Our World in Data, der indsamler data om vaccinationer rundt om i verden, er immuniseringsprocessen begyndt i alle lande på det europæiske kontinent. Portalen indeholder ikke data for kun tre Balkanlande: Nordmakedonien, Bosnien-Hercegovina og den delvist anerkendte Republik Kosovo.

Alligevel er der oplysninger om, at vaccinationer begyndte i det nordlige Makedonien den 17. februar.

I delvist anerkendt Kosovo er vaccinationer ikke startet. Den 13. februar annoncerede Bosnien-Hercegovina starten på vaccination med den russiske vaccine Sputnik V. Ifølge pressen fra Balkan vaccineres sundhedsarbejdere, der bor i den bosniske enhed. I Ukraine begyndte vaccinationen den 24. februar. Og i nabolandet Rumænien er ca. 7% af befolkningen allerede blevet vaccineret ved hjælp af 1.44 millioner doser af coronavirusvaccine.

Republikken Moldova er Europas fattigste land. Landet forventede ikke at få vacciner inden udgangen af ​​februar ifølge en pressemeddelelse udstedt af sundhedsministeren.

Situationen er især dyster blandt frontlinjearbejdere, da Republikken Moldova har den højeste infektionsrate i Europa blandt medicinsk personale. Med en befolkning på 2.6 millioner forventer Moldova at modtage lidt over 200,000 doser gennem FNs COVAX-program, der sigter mod at gøre vacciner tilgængelige for fattige lande.

Continue Reading

EU

Chisinau uro: Tusinder imod Dodons forsøg på at reducere nyvalgte præsident Maia Sandu magter

Cristian Gherasim

Udgivet

on

Tusinder protesterede foran parlamentsbygningen i Chisinau i løbet af sidste uge. Mere end 5,000 mennesker demonstrerede i Chisinau torsdag (3. december) for at protestere mod et lovforslag om at begrænse præsidentens magt i Moldova, skriver Christian Gherasim.

Demonstranter havde tegn med: 'Vi vil have gratis medier'.

"Dodons regime følger i Plahotniucs fodspor. De forsøger at stjæle vores stemmeresultater, de forsøger at misbruge den folkelige afstemning den 15. november," erklærede Maia Sandu i en pressebriefing.

Maia Sandu sagde, at lovforslaget er "et udemokratisk misbrug af den person, der mistede valget og folks tillid" og beskylder Igor Dodon for "planlægning til at kontrollere korruptionsordninger og statslige institutioner".

Lovforslaget ønsker også at placere Moldovas hemmelige tjeneste under parlamentets indflydelse.

"Vi er her i dag for at forsvare vores demokrati, for at forsvare vores ret til et land uden korruption, uden fattigdom, et land hvor retfærdighed gøres mod os. Samtidig skal vi tage os af vores helbred, det er derfor du" I næsten ti måneder har Dodon og hans regering vendt alt på hovedet, og det er på grund af dem, at vi skal ud på gaden igen i en pandemi for at forsvare vores rettigheder. Folk dør på hospitaler, fordi de ikke har medicin, folk ikke har noget at spise, og størstedelen af ​​PSRM-Şor er bekymret for at reducere præsidentens pligter! "Sandu blev citeret af Radio Chisinau.

Maia Sandu opfattes som den pro-EU-kandidat, der vandt mod Putins valg Igor Dodon, siddende præsident. Sandu vandt præsidentvalget i sidste måned og har 48 grader i økonomi og offentlig administration, en fra Harvard. Mellem 2010 og 2012 var hun rådgiver for en af ​​Verdensbankens administrerende direktører. Imidlertid valgte hun at forlade Washington, hvor hun tjente $ 10,000 om måneden og vendte tilbage til Moldova.

Continue Reading

Twitter

Facebook

trending