Følg os

Journalistik

Maltas regering har ansvaret for journalistens drab, finder undersøgelsen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Et skilt med teksten "Daphne havde ret" er fotograferet på Great Siege Square, mens folk samles og opfordrer til Joseph Muscats fratræden efter anholdelsen af ​​en af ​​landets mest prominente forretningsfolk som en del af efterforskningen af ​​mordet på journalisten Daphne Caruana. Galizia, i Valletta, Malta 20. november 2019. REUTERS / Guglielmo Mangiapane.

En uafhængig undersøgelse af bilbombemordet på anti-korruptionsjournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta fandt torsdag, at staten måtte bære ansvaret efter at have skabt en "kultur for straffrihed", skriver Christopher Scicluna.

Caruana Galizia blev dræbt i en massiv eksplosion, da hun kørte ud af sit hjem den 16. oktober 2017.

reklame

Anklagere mener, at den øverste forretningsmand Yorgen Fenech, der havde tætte bånd med højtstående embedsmænd, hjernede mordet. Fenech, som afventer retssag for associering til mord, benægter alt ansvar.

Tre mænd, der mistænkes for at udløse bomben, blev arresteret i december 2017. En har siden erkendt sig skyldig som en del af en anbringende og afsoner en 15-årig fængselsstraf. De to andre afventer retssag. Den selvindrømmede mellemmand er blevet statsvidne og fik tilgivelse.

Undersøgelsen, der blev foretaget af en tjenende dommer og to pensionerede dommere, viste, at en kultur af straffrihed blev skabt af de højeste niveauer af magt inden for datidens regering.

reklame

"Straffriens tentakler spredte sig derefter til andre regulerende organer og politiet, hvilket førte til et sammenbrud i retsstatsprincippet," sagde panelets rapport, der blev offentliggjort af premierminister Robert Abela. Læs mere.

Abela, der efterfulgte Joseph Muscat som premier i 2020, fortalte journalister, at han ønskede at undskylde Caruana Galizias familie og alle dem, der blev ramt af statens fiaskoer. ”Mordet var et mørkt kapitel i Maltas historie, og det ville være en skam, hvis man ikke lærte noget,” sagde han til en pressekonference.

Undersøgelsesrapporten var endnu et skridt i helingsprocessen, tilføjede Abela, og han indkaldte parlamentet til en nødsituation på fredag ​​morgen for at diskutere det.

Rapporten sagde, at staten undlod at anerkende de reelle og øjeblikkelige risici for Caruana Galizias liv og ikke tog rimelige skridt for at undgå dem.

Caruana Galizias familie udsendte en erklæring om, at de håbede, at resultaterne heraf kunne føre til genoprettelse af reglen om

lov på Malta, effektiv beskyttelse af journalister og en stopper for straffriheden for de korrupte embedsmænd Daphne

undersøgte fortsat nyde. "

Muscat trak sig tilbage i januar 2020 efter Fenechs anholdelse. Han blev aldrig beskyldt for noget forkert.

Muscat skrev på Facebook torsdag, at rapporten "entydigt siger, at jeg på ingen måde var impliceret i mordet ... Det skal bemærkes, at undersøgelsen viste, at staten ikke havde nogen forudgående kendskab til eller var involveret i mordet."

Senere afslørede medier også tætte forbindelser mellem Fenech, ministre og højtstående politibetjente.

Dommerne opfordrede i deres rapport til øjeblikkelig handling for at få styr på og regulere forbindelser mellem politikere og store virksomheder.

Det var klart, sagde undersøgelsesudvalget, at mordet på Caruana Galizia enten var iboende eller direkte knyttet til hendes efterforskningsarbejde.

Reuters har offentliggjort flere undersøgelser af Caruana Galizia-mordet, herunder i April 2018i November 2018 og Marts i år.

IKKE BINDENDE

Rapportens konklusioner forpligter ikke Maltas regering til at foretage sig noget, men oppositionens nationalistiske parti opfordrede Muscat og Abela til at påtage sig deres ansvar.

"Statsundersøgelsen er klar: Daphne Caruana Galizias drab blev muliggjort af den kollektive passivitet i Joseph Muscats kabinet, hvoraf mange stadig har offentligt embede. Robert Abela skal sikre, at ansvaret for denne kultur af straffrihed pålægges," sagde oppositionsleder Bernard Grech i en erklæring.

I deres rapport tildelte dommerne Muscat indirekte ansvar for omstændighederne, der førte til mordet, idet de henviste til hans manglende handling mod sin stabschef Keith Schembri og den tidligere energiminister Konrad Mizzi over deres hemmelige virksomheder, afsløret i Panama Papers, og deres påståede links til 17 Black, et hemmeligt firma ejet af Fenech.

Muscat, Schembri og Mizzi har ikke stået over for nogen anklager knyttet til Caruana Galizia og har offentligt nægtet involvering. Schembri og Mizzi kommenterede ikke torsdagens rapport.

Rapporten sagde, at Muscats beslutninger havde styrket straffrihedskulturen, hvor folk, som den myrdede journalist skrev om, opererede.

Repubblika, en retsstatsgruppe, der afholdt daglige offentlige protester i opløbet af Muscats fratræden, kaldte endnu en protest uden for premierministerens kontor til fredag ​​aften.

Den sagde, at staten skulle tilbyde erstatning til Caruana Galizia-familien, og regeringen skulle gennemføre en reform, der udelukker enhver, der er ansvarlig for mangler, der er beskrevet i undersøgelsen, fra det offentlige embede.

Abela sagde torsdag, at han ikke udelukkede muligheden for erstatning til familien.

Undersøgelsen hørte bevis fra blandt andet politi, embedsmænd, Caruana Galizia-familien og journalister.

Europa-Parlamentet

Ansøg om Daphne Caruana Galizia journalistpris

Udgivet

on

Europa-Parlamentets nye journalistpris til hyldest til den myrdede maltesiske efterforskningsjournalist Daphne Caruana Galizia (billedet), er åbnet for indsendelse. Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistik, der blev lanceret den 16. oktober 2020, treårsdagen for hendes død, vil belønne fremragende journalistik, der afspejler EU-værdier. Ansøgninger til 2021 er åbne indtil 31. august, Samfund.

"Daphne Caruana Galizia-prisen vil anerkende den vigtige rolle, som journalister spiller for at bevare vores demokratier og tjener som en påmindelse til borgerne om vigtigheden af ​​en fri presse. Denne pris er designet til at hjælpe journalister i det vitale og ofte farlige arbejde, de udfører, og viser, at Europa-Parlamentet støtter efterforskningsjournalister, "sagde Parlamentets næstformand Heidi Hautala.

Præmiepenge på € 20,000

reklame

Den årlige pris på 20,000 € er åben for journalister eller hold af journalister af enhver nationalitet, hvis dybdegående historier er blevet offentliggjort eller udsendt af et medieudtag, der er baseret i Den Europæiske Union. Kandidater og den eventuelle vinder vælges af et uafhængigt panel. Prisoverrækkelsen afholdes i oktober 2021 i Europa-Parlamentet.

Hvem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, blogger og anti-korruptionsaktivist, der i vid udstrækning rapporterede om korruption, hvidvaskning af penge, organiseret kriminalitet, salg af statsborgerskab og den maltesiske regerings forbindelser til Panamapapirerne. Efter chikane og trusler blev hun myrdet i en bilbombeeksplosion den 16. oktober 2017.

reklame

Skriget over myndighedernes håndtering af hendes mordundersøgelse medførte i sidste ende premierminister Joseph Muscats fratræden. Kritisk over mangler i efterforskningen, i december 2019, MEP'er opfordrede Europa-Kommissionen til at gribe ind.

Udgivet den 28. april, rapporten 'Platform til fremme af beskyttelse af journalistik og sikkerhed for journalister' fra Europarådet viser 201 alvorlige krænkelser af mediefriheden i 2020. Dette tal markerer en stigning på 40% fra 2019 og er det højeste tal, der er registreret siden platformen var oprettet i 2014. Et rekordstort antal alarmer vedrørte fysiske overgreb (52 sager) og chikane eller intimidering (70 sager).

Parlamentet går stærkt ind for vigtigheden af ​​en fri presse. I en resolution fra maj 2018Opfordrede MEP'erne EU-landene til at sikre tilstrækkelig offentlig finansiering og fremme et pluralistisk, uafhængigt og frit medie. Parlamentet har endnu en gang understreget vigtigheden af mediefrihed i sammenhæng med Covid-19-pandemien.

Se Facebook live-interview om Daphne Caruana Galizia Journalism Prize.

Find ud af mere 

Læs

EU

Kommissionen lancerer den første opfordring til partnerskaber inden for journalistik til en værdi af 7.6 mio. EUR

Udgivet

on

Kommissionen har offentliggjort 7.6 mio. EUR ringe for journalistikpartnerskaber, der finansieres for første gang gennem et EU-program, Kreativt Europa. Tilskud vil støtte grænseoverskridende samarbejde mellem professionelle i nyhedsmedier i Europa. Dette første opkald fremmer forretningstransformation og journalistiske projekter - dette kan omfatte udvikling af fælles tekniske standarder, nye typer nyhedsrum, test af nye forretningsmodeller, original rapportering og innovative produktionsformater.

Værdier og gennemsigtighed Vicepræsident Věra Jourová sagde: ”Det er første gang, at EU støtter sådanne partnerskaber inden for journalistik. Det er en klar besked til journalister og medieaktører, at vi står ved deres side for at hjælpe dem med at tackle de udfordringer, de står over for. Forøgelse og diversificering af finansieringsstøtte går hånd i hånd med vores arbejde for demokrati, retsstatsprincippet og for et mere retfærdigt online miljø. ”

Kommissær for det indre marked Thierry Breton tilføjede: ”Mediefrihed og pluralisme er nøgleværdier, som vores demokratier står på, og kan ikke tages for givet. Gennem vores Creative Europe-program vil vi afsætte et hidtil uset budget på mindst 75 millioner euro inden 2027 til støtte for mediefrihed og pluralisme. ”

reklame

Interesserede konsortier kan foreslå samarbejde inden for en bestemt journalistisk genre og fungerer med fuld redaktionel uafhængighed. Deres projekter skal sigte mod at hjælpe de bredere europæiske nyhedsmediesektorer, herunder små medier. Ansøgningsfristen for denne indkaldelse er 26. august 2021. Flere andre opkald, der repræsenterer næsten 12 mio. Creative Innovation Labs, er for nylig blevet offentliggjort. Et kommende webinar om dette opkald og andre finansieringsmuligheder for nyhedsmediesektoren kan findes herfindes yderligere oplysninger om aktuelle EU-finansierede projekter i nyhedsmediesektoren om dette faktablad og en oversigt over støtten til mediefrihed og pluralisme er også tilgængelig her. Kommissionen besluttede at styrke sin støtte til mediesektoren som en del af programmet Europæisk demokrati og Medier og audiovisuelle medier Handlingsplaner.

reklame
Læs

EU

Parlamentet lancerer Daphne Caruana Galizia-journalistprisen

Udgivet

on

Europa-Parlamentet har lanceret en journalistpris til hyldest til Daphne Caruana Galizia (billedet), en maltesisk efterforskningsjournalist, der blev myrdet i 2017.

Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistik, der blev lanceret den 16. oktober 2020, treårsdagen for hendes død, vil belønne fremragende journalistik, der afspejler EU-værdier.

"Daphne Caruana Galizia-prisen anerkender den vigtige rolle, som journalister spiller for at bevare vores demokratier og tjener som en påmindelse til borgerne om vigtigheden af ​​en fri presse. Denne pris er designet til at hjælpe journalister i det vitale og ofte farlige arbejde, de udfører, og viser, at Europa-Parlamentet støtter efterforskningsjournalister, "sagde Parlamentets næstformand Heidi Hautala.

reklame

Præmiepenge på € 20,000

Den årlige pris på 20,000 € tildeles fra oktober 2021 til journalister eller hold af journalister med base i Den Europæiske Union. Kandidater og den eventuelle vinder vælges af et uafhængigt panel.

Hvem var Daphne Caruana Galizia?

reklame

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, blogger og anti-korruptionsaktivist, der i vid udstrækning rapporterede om korruption, hvidvaskning af penge, organiseret kriminalitet, salg af statsborgerskab og den maltesiske regerings forbindelser til Panamapapirerne. Efter chikane og trusler blev hun myrdet i en bilbombeeksplosion den 16. oktober 2017.

Skriget over myndighedernes håndtering af hendes mordundersøgelse medførte i sidste ende premierminister Joseph Muscats fratræden. Kritisk over mangler i efterforskningen, i december 2019, MEP'er opfordrede Europa-Kommissionen til at gribe ind.

Udgivet den 28. april, rapporten Platform til fremme af beskyttelsen af ​​journalistik og sikkerhed for journalisters fra Europarådet viser 201 alvorlige krænkelser af mediefriheden i 2020. Dette tal markerer en stigning på 40% fra 2019 og er det højeste tal, der er registreret siden platformen blev oprettet i 2014. Et rekordantal alarmer vedrørte fysiske overgreb (52 sager) ) og chikane eller intimidering (70 sager).

Parlamentet går stærkt ind for vigtigheden af ​​en fri presse. I en resolution fra maj 2018Opfordrede MEP'erne EU-landene til at sikre tilstrækkelig offentlig finansiering og fremme et pluralistisk, uafhængigt og frit medie. Parlamentet har endnu en gang understreget vigtigheden af mediefrihed i forbindelse med COVID-19-pandemien.

Se dette Facebook live-interview om Daphne Caruana Galizia Journalism Prize.

Find ud af mere 

Læs
reklame
reklame
reklame

trending