Følg os

mali

Leder af Malis overgangsregering 'bør have lov til at stå som præsident'

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Manglende tilladelse til at tillade Malis midlertidige leder at stille op til landets efterlængte kommende præsidentvalg vil udløse ny vold.

Det er den stærke advarsel fra advokat Alvis Pilags (afbilledet), leder af den respekterede rettighedsorganisation, International Legal Support Center, baseret i Riga, Letland, som talte til dette websted.

Han talte om den mulige nominering af Assimi Goita, lederen af ​​Malis overgangsregering, til præsidentposten.

Pilags, der er ekspert i forfatningsret, beskriver i øjeblikket Mali som "en stat med et ustabilt politisk system".

reklame

Tirsdag (5. oktober) fortalte Pilags EU Reporter: "Sagen er, at situationen i landet gentagne gange er blevet destabiliseret på grund af kup og væbnede sammenstød."

I løbet af det sidste år har Mali oplevet to samlede magtændringer: den 18. august 2020 og den 24. maj 2021.

Under det første kup tilbageholdt elementer fra de maliske væbnede styrker flere embedsmænd, herunder den daværende præsident Ibrahim Boubacar Keïta, der trådte tilbage og opløste regeringen.

reklame

Protester i Mali havde været i gang siden 5. juni med demonstranter, der opfordrede til Keitas fratrædelse på grund af regeringens opfattelse af manglende håndtering af den igangværende oprør, påstået regeringens korruption, den igangværende COVID-19-pandemi og en ustabil økonomi.

Efter Keitas fratrædelse blev National Committee for the Salvation of the People (CNSP) - overgangsregeringen - og ledet af Bah Ndaw oprettet.

Men i maj i år styrtede militæret med Assimi Goïta i spidsen præsidenten for overgangsperioden.

Det andet kup i maj fandt sted på grund af et forsøg på at sabotere overgangsperioden af ​​Bah N'daw. Herefter krediteres oberst Goïta for at have reorganiseret overgangsregeringen. 

Han har ikke opgivet aftaler med andre lande, diplomatiske missioner har fået lov til at fortsætte deres arbejde i Mali, og Malis forfatningsdomstol har officielt anerkendt og "legitimeret" Goïta.

På trods af at forfatningsdomstolen i Bamako accepterede Goitas kandidatur, accepterer den tidligere midlertidige vicepræsident og nuværende overgangsleder i Mali som landets legitime præsident, regionale institutioner som ECOWAS og Den Afrikanske Union ikke dette.

Pilags har imidlertid forsvaret Goitas legitimationsoplysninger for at deltage i valget, som forventes tidligt i første kvartal af 2022.

Det afgørende er, at Malis forfatning, der blev vedtaget den 25. februar i 1992, som er landets vigtigste "dokument" og regulerer de grundlæggende principper for regeringen, ikke forbyder ham at stille op. For det første opfylder han kravene i artikel 31 i den nuværende forfatning, og for det andet støttes han af et betydeligt antal borgere.

I sit interview advarede Pilags: "Hvis offentligheden i Mali ikke er i stand til lovligt og fredeligt at udtrykke deres holdning ved valget, er det meget sandsynligt, at spændinger vil stige i det maliske samfund, hvilket vil udløse nye voldsudbrud."

Han tilføjede: ”Det aktuelle problem med overgangsperiodens charter, der blev vedtaget den 12. september 2020, løses let. Dokumentet står ikke over landets forfatning og blev heller ikke bragt til en offentlig folkeafstemning. Det kan argumenteres for, at dette udgør en udfordring for chartrets legitimitet og lovlighed. ”

Pilags sagde: ”På trods af den fortsatte usikkerhed om muligheden for eller umuligheden af ​​oberst Goïtas deltagelse i de fremtidige præsidentvalg, er det vigtigste at overveje ønsket fra Malis befolkning.

”Det er nu vigtigt for Mali at genoprette sikkerheden ved nye og inkluderende valg. Der er kun ét dokument, der regulerer reglerne for kontrol - Malis forfatning - og de demokratiske institutioner i landet må stole på dette. ” European Legal Support Center er en uafhængig organisation. Det giver gratis juridisk rådgivning og bistand til foreninger, menneskerettighedsorganisationer, grupper og enkeltpersoner.

Del denne artikel:

reklame
reklame

trending