Følg os

Makedonien

Retfærdighed for alle skal gælde i Nordmakedonien, før tiltrædelsesplanerne kan skride frem

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Denne uges topmøde på det vestlige Balkan i Slovenien var en rettidig mulighed for EU for at bekræfte sit engagement i udvidelsesprocessen, skriver Ján Figeľ.

Nordmakedonien ser ud til at være foran i køen af ​​nationer, der ønsker at tilslutte sig EU. I september, efter et besøg i Skopje, tweetede Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, "Nordmakedonien har gjort fremragende fremskridt med EU-relaterede reformer og taget modige beslutninger", og hun angav, at det ikke er et spørgsmål om, men hvornår, tiltrædelsesforhandlinger bør begynde.

Som tidligere EU -kommissær støtter jeg planer om at bringe flere nationer ind i unionen. Det er imidlertid også tydeligt, at nogle lande på det vestlige Balkan i øjeblikket mangler på vigtige områder, før de kan blive budt velkommen med åbne arme.

Forud for topmødet på Vestbalkan blev det bekræftet, at EU -støtte til kandidatlande er "forbundet med håndgribelige fremskridt med retsstaten ... og overholdelse af europæiske værdier, regler og standarder".

reklame

Evalueret i forhold til disse kriterier har den nordmakedoniske regering, lovgivere og retsvæsen arbejde at gøre.

I juli, en rapport fra Europarådet kritiserede behandlingen og betingelserne for tilbageholdelse af fanger i to nordmakedoniske fængsler ud over personer, der er i besiddelse af politiet i Skopje.

Rapporten fremhævede trange, uhygiejniske og forfaldne forhold og fastslog, at situationen blev forværret af den mangel på aktiviteter, der varetages for at varetægtsfængslede fanger, der kunne blive spærret inde i deres celler i Skopje Fængsel i 23 timer om dagen.

reklame

En af dette fængsels mest bemærkelsesværdige indbyggere er den nordmakedoniske forretningsmand Jordan Kamchev, der har været tilbageholdt uden retssag siden 14. marts.

Hans sag fremhæver yderligere fejl fra de nordmakedoniske myndigheders side til at overholde vigtige afgørelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMRK). (I øvrigt har Kamchevs juridiske team fremsat indlæg til EMRK vedrørende hans sag.)

Frem for alt frafalder Nordmakedonien i behandlingen af ​​hr. Kamchev sit løfte om at følge vilkårene i EMK's dom i Vasilkoski -sagen i 2010, der behandlede sager om ulovlig og uberettiget tilbageholdelse.

Som følge heraf har de offentlige anklagere ikke givet konkrete grunde til gentagne gange at forlænge Kamchevs varetægtsfængsling. De har også undladt at overveje alternativer til langvarig tilbageholdelse såsom kaution eller husarrest i direkte strid med Vasilkoski-dommen.

Desuden fastholder Kamchevs juridiske team, at anklagemyndighederne ikke har fremlagt al relevant dokumentation vedrørende deres anmodninger om forlængelse af tiltaltes igangværende tilbageholdelse, mens appelretten ikke har holdt offentlige høringer om denne sag. Desuden er en anklage, der kun er baseret på en note fra National Security Agency (Nordmakedoniens hemmelige tjeneste) med en blanding af usande oplysninger, ulovlige grunde og lugte af politisk interesse.

Europarådets fordømmelse af forholdene i Skopje -fængslet blev tydelig efter Kamchevs første tilbageholdelse, da han blev fængslet i en 4m2 celle uden rindende vand eller sanitetsfaciliteter. Ombudsmanden for Republikken Nordmakedonien, som har mandat til at beskytte borgernes rettigheder, kritiserede Kamchevs "umenneskelige og nedværdigende behandling".

Om sommeren forværredes Kamchevs helbredstilstand, og han blev overført til hospitalet. Han blev returneret til Skopje fængsel et par dage senere, men han lider stadig af alvorlige, mangeårige kardiovaskulære sundhedsproblemer. En juridisk høring skal finde sted i Skopje den 8. oktober for at behandle hr. Kamchevs sag. På trods af ikke at blive anklaget for nogen lovovertrædelse, har han nu været fængslet i næsten syv måneder.

Jeg skal bemærke, at hr. Kamtsjovs familie har bedt om min bistand i dette spørgsmål, og jeg er villig til at møde alle relevante parter for at finde en løsning, der opfylder anklagemyndighedernes krav, samtidig med at hr. Kamtsjovs lovlige og menneskerettigheder respekteres. Jeg har allerede besøgt hr. Kamchev i fængslet, og jeg vil møde flere embedsmænd fra regeringen og domstolen sammen med ombudsmanden i Skopje i de kommende uger.

Begreberne retsstat, menneskerettighedsbeskyttelse og retfærdighed for alle skal gælde for alle borgere, der bor i Den Europæiske Union, ud over mennesker, der bor i ansøgerlande.

Stater som Nordmakedonien skal holdes ansvarlige for de forpligtelser, de har påtaget sig for at administrere straffe- og domstolsreformer, i overensstemmelse med europæiske juridiske afgørelser og forordninger.

De kan ikke få lov til at vælge, hvilke lovgivningsmæssige elementer der implementeres eller ignoreres, som det er sket i sagen om hr. Kamchev. Loven skal hele tiden gælde for alle.

Jeg håber oprigtigt, at EU vil gå videre med sine planer om at optage lande på det vestlige Balkan uden videre i vores gruppe af nationer. Og for at lette denne proces opfordrer jeg nationer som Nordmakedonien til at overholde deres forpligtelser i respekt for retsstatsprincippet og menneskelig værdighed for alle.

Ján Figeľ var europakommissær for erhvervslivet og informationssamfundet (2004) og uddannelse, uddannelse og kultur (2004 - 2007). Han fungerede også som særlig kommission for Europa -Kommissionen til fremme af religionsfrihed uden for EU (2016 - 2019). I øjeblikket er han medlem af Det Internationale Ekspertråd ved IRFBA Alliance, der blev oprettet i februar 2020.

[868 ord]

Del denne artikel:

Makedonien

Nordmakedoniens premierminister går af - medier

Udgivet

on

By

Nordmakedoniens premierminister Zoran Zaev (billedet) trådte tilbage søndag (31. oktober), efter at hans parti tabte anden runde af borgmestervalget i flere byer i landet, herunder hovedstaden Skopje, skriver Fatos Bytyci, Reuters.

"Jeg påtager mig ansvaret for denne udvikling. Jeg trækker mig fra posten som premierminister og partipræsident," sagde Zaev, hvis socialdemokrater leder den regerende koalition, på en pressekonference udsendt af lokale medier.

Zaev sagde, at der ikke var behov for et tidligt valg. Ved lov kunne koalitionen blive enige om en anden kandidat til premierministeren og danne regeringen uden en ny afstemning.

Lederen af ​​det nationalistiske oppositionsparti VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, har opfordret til et hurtigt valg.

reklame

Sidste år ved en parlamentarisk afstemning knirkede en partialliance ledet af Zaevs socialdemokrater til en snæver sejr foran VMRO-DPMNE.

Zaev havde ledet regeringen i den tidligere jugoslaviske republik siden 2017 og bragt landet på vej mod EU-medlemskab ved at acceptere at tilføje "Nord" til dets navn.

Det løste et årtier gammelt stand-off med Grækenland, som havde set navnet Makedonien som et krav på sin provins af samme navn og havde blokeret sin nabos indtræden i både EU og NATO. Nyligt omdøbt Nordmakedonien blev medlem af NATO sidste år.

reklame

EU har endnu ikke givet grønt lys til forhandlinger.

Florian Bieber, en Balkanekspert ved universitetet i Graz, skrev på Twitter, at Zaevs partis nederlag ved borgmestervalget "til dels var selvforskyldt (dårlig kampagne, stagnerende reformer) og på grund af EU's manglende levering."

"Ingen klar efterfølger, og vil en ny premierminister have momentum til at genstarte seriøse reformer?" han skrev.

Del denne artikel:

Læs

katastrofer

Brand på det nordmakedoniske COVID-19-hospital dræber mindst 14

Udgivet

on

By

Fjorten mennesker blev dræbt og 12 alvorligt såret, da en brand brød ud på et midlertidigt hospital for COVID-19-patienter i den nordmakedoniske by Tetovo sent onsdag (8. september), sagde Balkanlands sundhedsministerium i dag (9. september), skriver Fatos Bytyc, Reuters.

Anklagemyndigheden sagde, at DNA -analyser ville være nødvendige for at identificere nogle af ofrene, alle patienter i en alvorlig tilstand. Intet medicinsk personale var blandt ofrene.

De i alt 26 patienter blev indkvarteret på COVID-19-hospitalet på tidspunktet for branden, sagde sundhedsminister Venko Filipce.

"De resterende 12 patienter med livstruende skader bliver behandlet på Tetovo-hospitalet," sagde Filipce på Twitter.

reklame

Premierminister Zoran Zaev sagde, at branden var forårsaget af en eksplosion, og at undersøgelsen var undervejs. Lokale medier sagde, at en beholder med ilt eller gas kan have eksploderet.

Et hospital for patienter med coronavirus (COVID-19) ses efter en brand, der udbrød i Tetovo, Nordmakedonien, 9. september 2021. REUTERS/Ognen Teofilovski

Lokale medier viste billeder af en enorm flamme, der brød ud omkring kl. 9 (1900 GMT) på hospitalet i byens vest, da brandmænd løb til stedet. Branden blev slukket efter et par timer.

Ulykken skete den dag, hvor Nordmakedonien markerede 30 -året for dets uafhængighed fra det tidligere Jugoslavien. Alle officielle fester og begivenheder blev aflyst torsdag, sagde præsident Stevo Pendarovskis kontor.

reklame

Coronavirussager har været stigende i Nordmakedonien siden midten af ​​august, hvilket fik regeringen til at indføre strengere sociale foranstaltninger såsom sundhedskort til caféer og restauranter.

Landet med 2 millioner rapporterede 701 nye coronavirus -infektioner og 24 dødsfald i løbet af de sidste 24 timer.

Byen Tetovo, hovedsageligt beboet af etniske albanere, har et af landets højeste antal coronavirus -tilfælde.

Del denne artikel:

Læs

Albanien

Skovbrande: EU hjælper Italien, Grækenland, Albanien og Nordmakedonien med at bekæmpe ødelæggende brande

Udgivet

on

Efterhånden som skovbrande fortsat påvirker forskellige regioner i Middelhavet og det vestlige Balkan, mobiliserer Europa -Kommissionen hurtigt støtte til at hjælpe lande med at begrænse spredning af brande og beskytte liv og levebrød.

  • To Canadair brandslukningsfly fra Frankrig sendes til berørte områder i Italien for at starte brandbekæmpelse i dag.
  • To brandslukningsfly fra Cypern støtter Grækenland oven på et brandbekæmpelsesteam for at støtte operationer på jorden.
  • To helikoptere til støtte for operationer i Albanien vil ligeligt blive sendt fra Tjekkiet og Holland.
  • Derudover sender Slovenien et hold på 45 brandmænd til Nordmakedonien.

Al hjælp mobiliseres gennem EU's civilbeskyttelsesmekanisme med medfinansiering af Kommissionen på mindst 75 % af transportomkostningerne.

Kommissær for krisehåndtering Janez Lenarčič sagde: "Vi arbejder døgnet rundt for at sende hjælp, da brande raser i hele Europa. Jeg takker Cypern, Tjekkiet, Frankrig, Slovenien og Holland for hurtigt at have indsat brandslukningsfly, helikoptere og et hold brandmænd for at støtte lande stærkt påvirket af skovbrande. På nuværende tidspunkt, da flere lande i Middelhavsområdet står over for brande, sørger EU's civilbeskyttelse for, at vores brandslukningsværktøjer på plads bruges maksimalt. Dette er et glimrende eksempel på EU -solidaritet i nødstider. ”

Disse indsættelser kommer ud over EU-koordinerede brandslukningsoperationer, der i øjeblikket pågår i Tyrkiet såvel som på Sardinien, Italien i slutningen af ​​juli. Satellitkort fra EU's Copernicus Emergency Management -satellit yder yderligere støtte til redningstjenesterne til at koordinere operationerne.

reklame

Den Europæiske Unions 24/7 Emergency Response Koordinering Centre er i konstant kontakt med civilbeskyttelsesmyndighederne i lande, der er berørt af brandene, for nøje at overvåge situationen og kanalisere EU -bistand.

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending