Følg os

Kina

Det er på tide, at vi begynder at diskutere Kinas indflydelse i Letland

DEL:

Udgivet

on

I sidste uge blev den berømte estiske havforsker og forsker ved Tallins tekniske universitet Tarmo Kõuts dømt til fængsel for at have spioneret for en kinesisk efterretningstjeneste. Han havde adgang til estiske og NATO-klassificerede oplysninger i nogen tid, og i løbet af de sidste tre år modtog han 17,000 euro for at aflevere disse oplysninger til Kina, skriver NRA-journalist Juris Paiders.

Hvis du spørger mig, er det en latterlig sum penge at forråde dit moderland og havne bag tremmer. Samtidig er jeg ret sikker på, at vores egne landsmænd ville være villige til at krydse vores land til en endnu lavere pris.

Kõuts blev også assisteret af en kvinde - en tidligere kendt golfspiller og ejer af et konsulentfirma. Hun havde rejst en hel del de seneste år, også til Kina. Det er muligt, at det var under en af ​​hendes ture til Hongkong, at hun blev rekrutteret af kinesiske efterretningsofficerer.

Det skal bemærkes, at ture til Kina er den mest almindelige måde, hvorpå lettere bliver rekrutteret til at arbejde for kinesiske efterretningstjenester. Dette gøres normalt efter det samme mønster, som sovjetiske chekister brugte til at rekruttere naive vestlige rejsende - den lokale Beijing-ambassade vælger omhyggeligt de potentielle "turister" og tilbyder dem at tage på en tur til det "misforståede" og eksotiske himmelret. Disse “turister” bliver oftest bedt om at deltage i en international begivenhed, et forum eller en konference, hvor kinesiske efterretningstjenester derefter vælger de mest egnede påvirkningsagenter fra hele verden.

Disse “turister” er sandsynligvis medlemmer af et bestemt erhverv - journalister, politikere og forskere. For at bevare hemmeligholdelse kan Beijing muligvis ikke tilbyde rejsen til Kina til den person, det er interesseret i, men i stedet for en af ​​deres slægtninge, det være sig deres ægtefælle, børn eller forældre.

Da de vender tilbage til deres hjemland, beder den kinesiske ambassade “turisterne” om at tilbagebetale den generøse rejse med loyalitet. Oprindeligt kan det være en simpel post på sociale medier, der skildrer Kina i et positivt lys. Derefter måske et interview med en lokal medier for at tale om velstanden i Kina. I særlige tilfælde skal du muligvis tilbagebetale tjenesten ved at forråde dit land. Sidstnævnte skæbne blev oplevet af den naive estiske videnskabsmand Kõuts.

Dette er, hvordan Kina er i stand til at rekruttere loyale påvirkningsagenter, som senere kan bruges til at udføre indflydelsesoperationer.

reklame

Lokale journalister bliver bedt om at offentliggøre artikler, der favoriserer Kina, eller vedligeholde blogs og sociale mediesider, der udbreder samarbejde med Beijing. I nogle tilfælde udarbejdes propagandaartiklerne ved hjælp af ambassaden eller nyhedsbureauet Xinhua, og alt hvad den rekrutterede journalist skal gøre, er at "låne" kineserne sit navn og sin status. De dygtigste af læsere har allerede bemærket, at artikler, der er pro-Kina, har dukket op Neatkarīgā Rīta Avīze og diena, og lejlighedsvis også i nogle medier fra Kreml.

Rekrutterede politikere er også forpligtet til at bevise deres loyalitet. Dette gøres normalt ved at stemme om emner, der er til gavn for Beijing, eller undertiden ved at rapportere om indenlandske processer og intriger, der finder sted i regeringshaller. De af jer, der følger politik, ved, at i de senere år har flere lettiske politikere fra forskellige partier besøgt Kina, for kun for derefter at udbrede samarbejdet med Kina ved at rose de fremskridt og den bemærkelsesværdige orden, de var vidne til der.

Jeg vil ikke nævne nogen navne, men de partier, de repræsenterer, inkluderer de sædvanlige mistænkte, dvs. Concord, Union of Greens and Farmers og Letlands Russian Union samt den pseudo-patriotiske National Alliance. Jeg har også personligt været vidne til, at der blandt disse forkyndere af nationale værdier også er mennesker, der efter deres "tur" til det storslåede Kina er villige til at rose kommunismens overlegenhed over de "liberale" værdier i Europa.

Og til sidst tilbydes forskere også langsigtet samarbejde med kinesiske efterretningstjenester, og dette indebærer normalt deling af følsomme oplysninger. Dette kaldes ”videnskabelig spionage”.

Kõuts-sagen er den første af sin art i Estland og måske endda alle de baltiske stater, når en person er blevet fanget i spionage ikke for Moskva, men Beijing. Måske er dette den første høje profil i Baltikum, der involverer Kinas indflydelse ud af de mange, der uundgåeligt kommer.

Jeg har allerede en kandidat til at møde en lignende skæbne som Kõuts - i stedet for at afsløre personens navn vil jeg bare sige, at fremragende viden om geografi ikke garanterer, at en person har et godt moralsk kompas.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending