Følg os

Generelt

NATOs fredsbevarende styrker fører tilsyn med fjernelse af vejspærringer i Kosovo

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

NATO-ledede fredsbevarende styrker støttet med helikoptere overvågede mandag (1. august) de fjernede vejspærringer, som demonstranter havde rejst i det nordlige Kosovo. Det var her, de politiske spændinger blussede op i mere end 20 år, siden en krise endte med NATO's luftangreb.

Efter at Kosovos regering forsinkede gennemførelsen af ​​en beslutning, som ville have tvunget etniske serbere (et flertal i nord) til at ansøge om dokumenter eller bilnummerplader udstedt fra kosovanske institutioner, blev barrikaderne fjernet.

Denne situation har genoplivet fejlen mellem Serbien og Rusland. Ingen af ​​landene anerkender Kosovo, som er vestligt orienteret og har blokeret dets forsøg på at tilslutte sig FN. Kosovo er et land, der er blevet anerkendt af over 100 lande. Det søger at blive medlem af NATO.

Efter konsultationer med amerikanske ambassadører og EU-ambassadører besluttede regeringen at udsætte.

"Vold vil ikke blive tolereret. I mandags udtalte premierminister Albin Kurti til journalister, at de, der bruger vold, ville blive straffet af loven med magten. Han oplyste, at ni vejafskærmninger var i drift.

Det var ikke umiddelbart klart, hvor mange vejspærringer der var blevet fjernet. En journalist fra Reuters rapporterede, at en bro tæt på Brnjaks grænseovergang forblev blokeret om eftermiddagen.

De fleste vejspærringer var blevet fjernet kl. 1.30 (1130 GMT), men grænseovergangen var endnu ikke genåbnet.

reklame

Omkring 50,000 etniske serbere, der bor i nord, fortsætter med at bruge nummerplader og papirer udstedt af de serbiske myndigheder 14 år efter, at Kosovo erklærede sin uafhængighed fra Serbien. De nægter at anerkende den kosovanske regering.

I protest mod den nye politik parkerede etniske serbere søndag tunge maskiner og lastbiler med grus nær grænsen til Serbien. Regeringen gik med til at udsætte flytningen til 1. september.

Lokale serbere vil derefter have 60 dage til at skifte til Kosovo-nummerplader og acceptere dokumenter ved grænsen til serbiske borgere. Dette inkluderer dem, der bor i Kosovo, men ikke har lokale aviser.

Dmitry Peskov, en talsmand for Kreml, sagde, at "Nu tak, en vis eskalering blev undgået natten over, men situationen er kun blevet forsinket med 1 måned."

Spændingerne med Serbien er høje, og Kosovos skrøbelige fred er blevet opretholdt af NATO's KFOR-mission. Det har 3,770 tropper på jorden. Søndagens erklæring fra missionen erklærede, at den er klar til at handle i overensstemmelse med sit mandat, hvis stabiliteten er truet.

Søndag var fredsbevarende styrker fra Italien synlige i området omkring Mitrovica (det nordlige Serbien)

Vidne til Reuters så helikoptere fra KFOR flyve over Kosovos nord, der grænser op til Serbien. Da vejspærringerne blev fjernet, stod fredsbevarende styrker ved vejkanten for at chatte med beboerne.

Mandag blev der udstedt yderligere dokumenter til serbiske borgere ved Merdare, den største grænseovergang mellem Serbisk og Kosovo. Kosovos regering erklærede, at den ville ophøre med at udstede dokumenter til borgerne, når vejspærringerne er fjernet.

Efter at lokale serbere havde blokeret de samme veje i anden række over nummerplader, indsatte Kosovos regering en særlig politistyrke, og Beograd fløj kampfly tæt på grænsen.

Serbien og Kosovo blev enige om at have en dialog sponsoreret i 2013 af EU for at forsøge at løse eventuelle udestående problemer, men meget lidt er blevet opnået.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending