Følg os

Kasakhstan

Afstemningen begynder ved parlaments- og lokalvalg, et vigtigt skridt i opbygningen af ​​et retfærdigt Kasakhstan

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Lovgivende valg finder sted i dag i Kasakhstan for at vælge medlemmer af Mazhilis, parlamentets underhus og maslikhats, lokale repræsentative organer.

Der er foretaget væsentlige ændringer i valgsystemet i forhold til tidligere valg efter grundlovsændringer sidste år. En proportional-majoritær model bliver brugt for første gang siden 2004, hvor 30 procent af Mazhilis-medlemmerne er valgt i enkeltmandsdistrikter. Tærsklen for politiske partier for at få pladser i parlamentet er blevet sænket fra syv til fem pct. Andre ændringer omfatter muligheden "mod alle" på stemmesedlerne og en kvote på 30 procent for kvinder, unge og personer med særlige behov på partilister, både forud for valget og i fordelingen af ​​mandater.

Syv politiske partier stiller op til valget, heraf to nye partier, der kan deltage på grund af forenklede partiregistreringsregler. I alt 281 kandidater fra syv partilister kæmper om pladser i Mazhilis, foruden 435 kandidater i enkeltmandskredse, herunder 359 selvnominerede kandidater.

Mukhtar Tileuberdi, Kasakhstans vicepremierminister og udenrigsminister, sagde i en kommentar til valget: "Dette er det mest konkurrencedygtige lovgivende valg i Kasakhstans moderne historie, og det er et vigtigt skridt i opbygningen af ​​et retfærdigt og retfærdigt Kasakhstan. Det er en demonstration af, hvor langt vores land er kommet på sin rejse mod et større deltagelsesdemokrati. Den blandede flertalsproportionale model har sikret, at hele spektret af vælgeres synspunkter og meninger er blevet dækket.”

Tileuberdi bemærkede de betydelige politiske reformer, der er blevet implementeret i landet for nylig, og tilføjede: "Der er blevet udført et betydeligt arbejde i Kasakhstan i de seneste år med en omfattende politisk modernisering. Dette valg afslutter overgangen fra et superpræsidentielt system til det normative præsidentsystem under en model, fremsat af præsident Kassym-Jomart Tokayev, om "en stærk præsident, et indflydelsesrigt parlament og en ansvarlig regering."

10,223 valgsteder både i landet og i udlandet, hvor 77 valgsteder i 62 lande er blevet stillet til rådighed for Kasakhstans borgere i udlandet. Mere end 12 millioner mennesker er stemmeberettigede.

For at sikre fuld gennemsigtighed og retfærdighed overvåges valget af den centrale valgkommission (CEC) og 793 observatører fra 12 internationale organisationer og 41 lande, herunder OSCE's kontor for demokratiske institutioner og menneskerettigheder (ODIHR). CEC-formand Nurlan Abdirov understregede den 15. marts, at CEC vil tage alle forholdsregler for at gennemføre valget i nøje overensstemmelse med den nuværende lovgivning og sikre åbenhed, gennemsigtighed og demokratiske afstemningsprocedurer. 

reklame

Afstemningen foregår fra 07 til 00 lokal tid. Foreløbige resultater af valget forventes den 20. marts. De endelige resultater skal opgøres og offentliggøres senest den 00. marts.

Præsident Tokayev foreslog først at afholde valg til Mazhilierne og maslikhaterne i sin tale til nationen den 1. september 2022. Han opløste parlamentskammeret og opsagde maslikhaternes beføjelser den 19. januar, da han annoncerede datoen for afstemningen. Dette lovgivende valg udgør den sidste fase i den politiske fornyelsescyklus, som præsident Tokayev indledte i marts 2022 efter de tragiske januarbegivenheder i 2022, som startede med en forfatningsafstemning den 5. juni 2022, fortsatte med præsidentvalget den 20. november sidste år og et Senatsvalg den 14. januar i år.

Det tidligere lovgivende valg i Kasakhstan fandt sted i januar 2021. Fem partier deltog i det valg, hvor tre partier fik pladser i Mazhilis – det regerende Amanat-parti (tidligere Nur Otan), Aq Jol og Folkepartiet.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending