Følg os

Kasakhstan

Lovgivende valg bør blive en ægte milepæl i Kasakhstans demokratiseringsbestræbelse

DEL:

Udgivet

on

Denne søndag, den 19. marts, afholder Kasakhstan parlaments- og lokalvalg, hvilket vil være unikt i forhold til det forrige, skriver Margulan Baimukhan, Kasakhstans ambassadør i Belgien.

Mens valget blev udskrevet tidligt, hvilket ikke er enestående i landets valgrekord, er det uden tvivl dets mest konkurrencedygtige i næsten to årtier. Det er et levende resultat af de systemiske demokratiske reformer, som præsident Kassym-Jomart Tokayev har iværksat og implementeret siden 2019, og som blev yderligere forstærket og udvidet efter den uro, som landet oplevede i januar 2022.

Præsident Tokayev annoncerede datoen for valget til Mazhilis (underhuset i parlamentet) og maslikhats (lokale repræsentative organer) den 19. januar, to måneder før afstemningsdagen. Som med næsten alle tidlige meningsmålinger overalt i verden, udtrykte nogle bekymringer over, at politiske aktører ikke ville have tid nok til at forberede sig til den intensive kampagne. Præsidenten foreslog dog først at udskrive valget i første halvdel af 2023 i sin State-of-the-Nation-tale den 1. september 2022, mere end et halvt år siden. Som sådan havde politiske partier og fremtidige kandidater god tid til at forberede sig til kampagnen.

Desuden var parlamentsvalget almindeligt forventet, da det er en fortsættelse af processen med at genstarte Kasakhstans politiske system efter den landsdækkende folkeafstemning om vidtrækkende forfatningsreformer i juni sidste år, det tidlige præsidentvalg i november sidste år og de omfattende reformer og ændringer af lovene. styring af valg og processen med registrering af politiske partier.

I sin erklæring, der annoncerede datoen for valget for to måneder siden, sagde præsident Tokayev: "Afholdelse af tidlige valg til Mazhilis og maslikhats er dikteret af logikken i forfatningsreformen, støttet af borgerne ved den nationale folkeafstemning. Ifølge resultaterne flyttede vores land til nye, mere retfærdige og mere konkurrencedygtige regler for dannelsen af ​​magtens repræsentative grene."

Faktisk har adskillige nylige initiativer for alvor ændret Kasakhstan, herunder valgprocessen.

reklame

Først og fremmest vil der blive brugt en blandet proportional-majoritær model til valget, som var på plads i 1999 og 2004. Nu bliver 70 procent af folketingsmedlemmerne valgt forholdsmæssigt fra partilister og 30 procent fra enkeltmandskredse . Det er afgørende, at dette giver potentielle kandidater mulighed for at blive nomineret uden at være en del af et registreret politisk parti eller forening. Dette udvider i høj grad mulighederne for dem, der ønsker at yde et reelt bidrag til landets udvikling ved at være involveret i politiske processer, herunder civile aktivister.

Valget til maslikhaterne i distrikter og byer af national betydning vil også blive afholdt under et blandet valgsystem med et forhold på 50/50. Hvert sæde i by- og landråd på lavere niveau bestrides i format med enkelt valgkreds.

En anden faktor, der yderligere øger den politiske pluralisme i parlamentet, er reduktionen af ​​tærsklen for partier til at komme ind i Mazhilis fra syv til fem procent. Dette øger chancerne for, at flere partier kan komme ind i salen.

Derudover vil en kvote på 30 procent for kvinder, unge og personer med særlige behov, som blev brugt ved forrige valg for to år siden, i partiernes opstillingslister, nu blive håndhævet i selve fordeling af mandater til folketingsmedlemmerne. .

En anden ny nyhed er "mod alle"-muligheden på alle stemmesedlerne, som i det væsentlige er en protestafstemning, hvis en borger er utilfreds med valget på stemmesedlen.

Takket være de reformer, der blev gennemført sidste år, er det desuden blevet væsentligt lettere at registrere politiske partier. Eksempelvis er registreringstærsklen blevet firedoblet, fra 20,000 til 5,000 medlemmer. Minimumskravet for det antal personer, der kræves for at etablere regionale partirepræsentationer, er også blevet reduceret fra 600 til 200. Og antallet af dem, der er nødvendige for at starte lanceringen af ​​et politisk parti, blev skåret ned fra 1,000 til 700, i landet med 19,5 mio. .

Det har medført, at det er lykkedes to nye politiske partier at sikre sig registrering inden det kommende valg.

En tydelig illustration af begejstringen for dette valg under de nye forhold er det store antal kandidater. I alt er der 12,111 kandidater, herunder 716 til de 98 pladser, der bestrides i Mazhilis (inklusive 435 for 29 enkeltvalgsmandater, eller omkring femten for hvert mandat) og 11,395 for i alt 3,415 pladser i malikhaterne. Tallet omfatter, til nogles overraskelse, flere hårde kritikere af den siddende regering, der stiller op som selvopstillede kandidater. Tidligere var deres muligheder begrænset af behovet for at blive nomineret af et registreret politisk parti.

For at være berettiget til at stille op til et sæde i Mazhilis skal en kandidat være statsborger i Kasakhstan, være mindst 25 år gammel og også have opholdt sig i Kasakhstan i de sidste ti år. En kandidat til sædet i en maslikhat skal også være statsborger i Kasakhstan, bo i den region, kandidaten ønsker at repræsentere, og være mindst 20 år gammel.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending