Følg os

Kasakhstan

Kasakhstan og EU fejrer 30 år med stadig tættere forbindelser

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Diplomater og andre gæster, der var samlet i Bruxelles for at fejre 30 år siden, at EU og Kasakhstan etablerede officielle forbindelser, erkendte, at det nu er et partnerskab i hastig udvikling. Begge sider var ivrige efter at anerkende den gensidige betydning af deres strategiske forhold, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Selvom det markerede et 30-årigt forhold, var alle tilstede ved fejringen i Bruxelles klar over de bemærkelsesværdige 12 måneder, både i Kasakhstan selv og for dets forbindelser med EU. Ambassadør Margulan Baimukhan observerede, at de tog deres strategiske partnerskab til nye højder.

"Disse 30 år er kun begyndelsen ... jeg er sikker på, at fremtiden vil bringe mange nye succeshistorier om forholdet mellem Kasakhstan og EU", sagde han. Han bemærkede, at EU allerede er hans lands største handels- og investeringspartner.

Fra Tjenesten for EU's Optræden Udadtil fortalte dens administrerende direktør for Centralasien, Michael Siebert, gæsterne, at EU og Kasakhstan havde opnået stadig tættere forbindelser gennem 30 år.

"Det har været et støt voksende forhold, som vi i dag ærligt kan kalde et strategisk forhold, og vi er meget glade og stolte over denne situation mellem EU og Kasakhstan," sagde han.

Hr. Siebert henviste til springet fremad i forholdet i 2023, delvist på grund af den geopolitiske omvæltning i det sidste år. Der var allerede et solidt grundlag med en udvidet partnerskabs- og samarbejdsaftale, der trådte fuldt i kraft i 2020 og dækkede 29 specifikke områder. "Vi vil bygge vores samarbejde op i fremtiden," tilføjede han.

EU-Udenrigstjenestens administrerende direktør fremhævede økonomisk samarbejde, transport, grøn omstilling og klimapolitik, uddannelse og forskning og udvikling som områder med stort potentiale. Han pegede også på sidste års aftalememorandum om et strategisk partnerskab om bæredygtige råmaterialer, batterier og vedvarende brint.

reklame

Han sagde, at aftalememorandummet understøttede partnerskabet på dette meget vigtige område, så afgørende for den grønne energiomstilling. Det var her Kasakhstan tilbød så meget til EU i fremtiden - og hvor EU håbede at gengælde.

Ambassadør Baimukhan udtalte, at europæiske virksomheder havde investeret mere end 160 milliarder euro i den kasakhiske økonomi, hvor EU nu tegner sig for en tredjedel af al udenrigshandel. Han introducerede Kasakhstans landbrugsminister, Erbol Karashukeyev, som også understregede den rolle, hans land kunne spille i at skabe en mere bæredygtig verden.

"Kasakhstan har et enormt potentiale inden for produktion og eksport af højkvalitets og miljøvenlige økologiske landbrugsprodukter", sagde han. Han tilføjede, at landet allerede er en verdensledende eksportør af korn og oliefrø.

Michael Siebert talte også om EU's nære interesse i Kasakhstans politiske transformation. "Vi har set visionen om et retfærdigt og retfærdigt Kasakhstan, som er åbent, mere demokratisk, mere rummeligt," sagde han. Han fortsatte med at sige, at når det var nyttigt for EU at hjælpe, "vil jeg gerne forsikre dig om, at vi vil stå på din side og ledsage dig i denne bestræbelse".

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending