Følg os

Karabakh

Den 44 dage lange Karabakh-krig har ændret det geopolitiske regionale landskab

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den anden Karabakh -krig mellem Aserbajdsjan og Armenien, der fandt sted den 27. september og sluttede den 10. november 2020, ændrede det geopolitiske landskab i Sydkaukasus. Den langvarige armensk-aserbajdsjanske konflikt var en stor udfordring for regional økonomisk integration og sikkerhed. Konflikten har også forårsaget den menneskelige tragedie og lidelsen fra Aserbajdsjan og det armenske folk. Forhandlingsprocessen i regi af OSCE Minsk -gruppen har mislykkedes, fordi Yerevan ophævede de tidligere indgåede aftaler og principper, der blev fastlagt i årtierne af forhandlingsprocessen. Følgelig kogte brygningsspændingerne og provokationerne endelig over i en storstilet militær modoffensiv af den aserbajdsjanske hær, som er gået over i historien som 44-dages krigen.

44-dages Anden Karabakh-krig sluttede, da Aserbajdsjan, Armenien og Rusland underskrev den trilaterale våbenhvileaftale den 10. november 2020. Under denne aftale er 1,960 bevæbnede tropper, 90 pansrede køretøjer og 380 motorkøretøjer og specialudstyrsudstyr blevet indsat til regionen Karabakh. Desuden blev der åbnet et "fælles russisk -tyrkisk center for overvågning af våbenhvilen" i Agdam -regionen for at overvåge gennemførelsen af ​​våbenhvilen. Novemberaftalen blev et vigtigt dokument, der stoppede fjendtlighed og militære operationer. Ifølge dokumentet lovede Armenien at returnere Agdam, Kalbajar og Lachin -distrikterne til aserbajdsjansk kontrol, mens Aserbajdsjan garanterede Lachin -korridorens sikkerhed, der skulle bruges som en humanitær forbindelse mellem Armenien og armeniere, der bor i Karabakh.

27. september 2021 er en bemærkelsesværdig dato for Aserbajdsjan, da landet markerer det første jubilæum for sejren på 44 dage i krigen. Efter at have genoprettet sin territoriale integritet har Aserbajdsjan spillet en central rolle i at indlede en ny æra i Sydkaukasus: en æra med muligheder for fred og udvikling. Siden 44-dages Wat har afsluttet Karabakh-konflikten, i efterkrigstiden, bør parternes hovedmål være støtte til genoprettelse af økonomiske forbindelser ved at åbne transportforbindelser og afgrænsning/afgrænsning af statsgrænserne for at bygge bæredygtig fred.

reklame

Aserbajdsjan har allerede lanceret et stort program til restaurering af sine befriede områder og udvikling af al infrastruktur i regionen. Mange internationale virksomheder deltager i denne proces. Disse virksomheder arbejder på genopbygning af alle nødvendige motorveje, jernbaner og anden infrastruktur, der er centrale elementer i fuld økonomisk integration. Der er imidlertid stadig udfordringer og vanskeligheder ved at gennemføre alle klausuler i november -trilaterale erklæring, herunder artiklerne 4 og 9, som er vigtige med hensyn til sikkerhed og det fremtidige økonomiske samarbejde.

Det er værd at bemærke, at artikel 9 i novemberaftalen fastsætter, at al kommunikation i regionen vil blive blokeret, herunder mellem Aserbajdsjan og dens region Nakhchivan. Med dette i tankerne er det nødvendigt at understrege betydningen af ​​Syunik/Zangezur -provinsen. De russiske grænsevagter, der beskytter den armensk-iranske grænse, garanterer sikkerheden ved transportforbindelser mellem Aserbajdsjans vestlige regioner og Nakhchivan autonome republik Aserbajdsjan.

Restaurering af alle veje og etablering af Zangezur -korridoren giver Armenien betydelige fordele. Genåbning af transportforbindelser i regionen vil også løse et af de vigtigste økonomiske problemer i Jerevan, hvilket er fraværet af en landforbindelse med markederne i den Rusland-ledede Eurasiske Økonomiske Union.

reklame

Det kan også udvikle sine økonomiske forbindelser med Iran. Under den langvarige konflikt har Armenien mistet adgangen til jernbanen, der plejede at forbinde landet med Iran via Aserbajdsjan. Derfor vil restaurering af denne jernbane påvirke de bilaterale forbindelser mellem Yerevan og Teheran positivt.

På trods af positiv dynamik er der stadig udfordringer tilbage i forhold til implementeringen af ​​alle klausuler i november 2020 -aftalen. Artikel 4 i novembererklæringen fastsætter udsendelse af russiske fredsbevarere parallelt med tilbagetrækning af alle armenske væbnede styrker. Der er imidlertid rapporter om, at denne klausul gentagne gange overtrædes. Den fortsatte overførsel af armenske militærstyrker til Karabakh -regionen gennem Lachin -korridoren er den største bekymring for Aserbajdsjan, som kan være årsagen til yderligere eskaleringer i regionen.

Dagens virkelighed er den blodige krig slut, og økonomiske muligheder dukker op i Sydkaukasus. For Aserbajdsjan er Karabakh -krigen forbi, og enhver forhandling om Karabakh -regionens fremtidige status er totalt uacceptabel. Tværtimod insisterer Armenien stadig på Karabakhs fremtidige status, hvilket viser, at spændinger mellem parterne ville fortsætte, hvis der ikke vil være gensidig respekt for territorial integritet og suverænitet, de centrale principper i folkeretten for at sikre stabilitet og fred ikke kun i Sydkaukasus, men også i mange andre dele af vores verden.

Læs
reklame
reklame
reklame
reklame

trending