Følg os

Irland

Irske domstole bør respektere russiske dommeres afgørelser i "en fuldstændig russisk tvist", siger advokaten

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Ejerne af en russisk virksomhed, som sagsøger i Irland for sammensværgelse til bedrageri med flere russiske tiltalte samt et Dublin-registreret firma, har bedt den irske højesteret om at ignorere talrige russiske retsmøder og domme.

Michael Collins SC, der repræsenterer de tiltalte, sagde til retten, at der ikke er nogen grund til, at Irland ikke skulle respektere en russisk domstols afgørelse om, at Sergei Makhlai, en milliardær og tidligere formand for Togliattiazot (ToAZ, Ruslands største ammoniakproducent), sammen med tre andre personer involveret i et "massivt bedrageri" mod ToAZ.

ToAZ undgik russisk beskatning mellem 2009 og 2013 ved at sælge ammoniak - der bruges til at fremstille gødning - til en lav pris til et schweizisk firma, som solgte det til markedspris, hvilket satte fortjenesten i lommerne, sagde han. Disse fakta om skatteunddragelse blev afsløret og bekræftet af afgørelser fra 37 russiske dommere i syv russiske domstole.

Mr. Collins repræsenterede en minoritetsaktionær i ToAZ, United Chemical Company Uralchem ​​(UCCU), som oplevede, at hundreder af millioner af dollars blev "svindlet" og svindlet, hvilket førte til retssager i Rusland.

De 70 % majoritetsaktionærer i ToAZ, fire caribisk-registrerede trustfirmaer, har anlagt sag mod UCCU og andre, herunder et Dublin-registreret firma kaldet Eurotoaz, og hævdede, at de blev svindlet for deres aktier gennem ulovlige og korrupte "corporate raiding"-aktioner af tiltalte.

Mr. Collins sagde, at UCCU's handlinger i Rusland lignede "aktionærundertrykkelse"-procedurer i USA

Sergei Makhlai og den hviderussisk-fødte russiske oligark Dmitry Mazepin, ejer af UCCU, er i centrum af retssagen.

reklame

Sergei Makhlai og hans far Vladimir, også en tidligere ToAZ-formand, blev i 2019 fundet skyldige i Rusland i at have overgivet 1.4 milliarder dollars fra ToAZ gennem transaktioner med nærtstående parter ved hjælp af det schweiziske firma Nitrochem Distribution AG, kontrolleret af Makhlais' schweiziske partner Andreas Zivy. Inden de blev dømt, flygtede Makhlais ud af landet.

Fire caribisk-registrerede virksomheder sagsøger Mr. Mazepin, UCCU og andre enkeltpersoner og virksomheder, herunder Eurotoaz.

UCCU og dets medtiltalte har allerede haft en række indledende høringer i Irland.

De caribiske firmaer ønsker, at UCCU bliver fundet i foragt for en High Court, der forpligter sig til ikke at håndhæve en russisk domstolsdom på 1.2 milliarder dollars mod ToAZ-sagsøgende virksomheder, herunder salget af ToAZ-aktier, i afventning af resultatet af den irske hovedsag.

De caribiske firmaer hævder, at UCCU brød sit løfte ved at forsøge at gøre hr. Makhlai konkurs i Rusland, hvilket førte til salget af ToAZ-aktier, som de hævder at eje.

Sagsøgerne sagde, at UCCU "grovt overtrådte" Dublin-forpligtelsen i deres foragt-ansøgning.

Mr. Collins, der repræsenterer UCCU, sagde, at udenlandske retssager skal respekteres.

Advokat sagde Mr. Makhlais konkurs er adskilt fra $1.2 milliarder dom sagen. Dommen påvirkede kun de caribiske virksomheders aktiver, ikke Makhlai-konkursen.

Tiltaltes løfte om ikke at håndhæve den russiske dom blev ikke brudt, sagde han.

Advokaten sagde, at dette var "en fuldstændig russisk tvist" mellem russiske virksomhedsejere om et massivt bedrageri. Irland blev "suget ind", fordi et Dublin-registreret selskab havde en aktiepost, og det var "malet som en bred sammensværgelse" mellem UCCU og de andre tiltalte.

På dette "meget snævre jurisdiktionsniveau" indbragte sagsøgerne disse ansøgninger til den irske højesteret, som fandt, at sagen kunne fortsætte her for at undgå fragmentering. Ankeretten vil tage stilling til den påklagede afgørelse.

Dommer Mark Sanfey fortsætter hybridhøringen.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending