Følg os

Iran

"Det iranske folk er klar til at vælte regimet", siger oppositionslederen til MEP'erne

DEL:

Udgivet

on

Den valgte præsident for Irans Nationale Modstandsråd, Maryam Rajavi, har opfordret MEP'er til at støtte en meget hårdere holdning fra EU og dets medlemslande mod det teokratiske regime i Teheran. Hun sagde, at befolkningen i hendes land havde rejst sig mod religiøs fascisme, og hun kritiserede europæisk passivitet som reaktion på henrettelserne af demonstranter, skriver den politiske redaktør Nick Powell.

Maryam Rajavi vendte tilbage til Europa-Parlamentet fire år efter sit sidste besøg, en periode, der har set en massiv vækst i folkelig modstand mod mullahernes styre i lran. Hun er nu valgt som præsident for det fremtrædende oppositionsorgan, Irans nationale modstandsråd. Hendes kamp har varet hele livet, siden hun deltog i studenterprotester mod den sidste shahs diktatoriske styre.

Dusinvis af parlamentsmedlemmer fra forskellige politiske grupper kom for at høre Maryam Rajavi. Hun sagde, at 112 fanger var blevet henrettet af regimet siden begyndelsen af ​​maj i et forsøg på at skabe en atmosfære af terror for at forhindre yderligere opstande. Befolkningen havde reageret med protester mod disse brutale drab men Europas svar havde været skuffende.

"Desværre er vi vidne til en mangel på handling fra EU og dens medlemslande," sagde hun. "Er modstand mod henrettelser ikke et af de velkendte principper i EU? Så hvorfor, når det kommer til Iran, nedtoner økonomiske interesser og politiske overvejelser betydningen af ​​menneskerettighedssituationen?”

"Jeg er her i dag for at være stemmen til demonstranterne i Iran, især kvinder, der har rejst sig mod religiøst diktatur", tilføjede hun og sagde, at hendes budskab var, at det iranske folk er rejst for at vælte religiøs fascisme. "De afviser tyranni i alle dets former og vil fortsætte deres kamp, ​​indtil de opnår frihed og demokrati."

Stanislav Polčak fra EPP-gruppen sagde, at Europa-Parlamentet skal støtte oprettelsen af ​​en demokratisk og sekulær republik i Iran og beskrev det nationale modstandsråd som den eneste aktive opposition mod regimet. En anden EPP MEP, Ivan Štefanec, sagde, at under Maryam Rajavis ledelse er folk i Iran "tættere end nogensinde på deres frihed". Han opfordrede dem, der stadig troede, det var muligt for EU at have et konstruktivt forhold til regimet, til at huske historiens lektie, at "når man står over for fascismen, virker forsoning ikke".

Ryszard Czarnecki fra ECR-gruppen fordømte dem, der stadig håbede på business as usual med det iranske regime, og sagde, at mullaherne skulle betale en høj pris for at levere droner til Rusland til brug i dets krig i Ukraine. Men Jan Zahradil, også fra ECR, advarede om, at nogle EU- og amerikanske politikere er komfortable med status quo, da de stadig mente, at de kunne indgå aftaler med regimet.

reklame

Inde i Iran vokser den organiserede modstand. Det Nationale Modstandsråd og dets kernebestanddel, People's Mojahedin Organisation (MEK), har utrætteligt søgt demokratisk forandring. Dets 10-punktsprogram opfordrer til en republik med adskillelse af religion og stat, fuld individuelle og sociale friheder, ligestilling mellem kønnene, autonomi for etniske nationaliteter, afskaffelse af dødsstraf, et uafhængigt retsvæsen, et frit marked, opløsning af Revolutionsgarden og et ikke-nukleart Iran med international og regional sameksistens og samarbejde.

Maryam Rajavi opfordrede Den Europæiske Union til at inkludere Revolutionsgarden på sin liste over terrororganisationer for at udløse den såkaldte 'snapback-mekanisme' i Irans atomaftale fra 2016, der ville genoprette FN-sanktioner mod regimet, for at udpege regimet som en alvorlig trussel mod global fred og sikkerhed og for at anerkende det iranske folks ret til at kæmpe for at vælte regimet, samt hvad hun kaldte "iransk ungdoms legitime kamp" mod Revolutionsgarden.

Protesterne, sagde hun, havde afvist både det nuværende gejstlige diktatur og shahens diktatur, der gik forud for det; de var falske alternativer. "Det iranske folk er klar til at vælte regimet."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending