Følg os

Iran

Irans tilbagevendende frygt: Det sydlige Aserbajdsjan protesterer igen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Større byer i det såkaldte det sydlige Aserbajdsjan – de nordlige regioner af Iran – oplever igen en massiv stigning i utilfredshed og demonstrationer. Tabriz, Ardebil, Zendjan, Qazvin, Julfa blev centre for urolighederne. Elever og lærere går på gaden for at protestere mod seriel masseforgiftning af skolepiger af ukendte gerningsmænd. Forgiftninger sker over hele Iran og tilsyneladende bevidst rettet mod piger og kvindelige studerende. De fandt sted på over 200 uddannelsessteder gennem de seneste uger, men sikkerhedsstyrkerne gør intet og bekræfter dermed den opfattelse, at det er et regeringskomplot for at intimidere unge kvinder, som deltog aktivt i protesterne. Det nordlige Iran, der for det meste er befolket af etnisk aserbajdsjansk minoritet - "Sydlige Aserbajdsjanere" - lider af disse forgiftninger mere end centrale regioner, ikke kun fordi det er et perifert område, men også fordi det er fuldstændig underudviklet med hensyn til medicinske tjenester.

Dette er en del af konsekvent undertrykkelse og diskrimination af mindretallet. Netop det faktum, at det ikke vides, hvor mange sydlige aserbajdsjanere, der bor i Iran, 18 eller 30 millioner, er et bevis på diskrimination i sig selv. Der er et væld af eksempler: Den iranske regering forbyder at give aserbajdsjanske navne til nyfødte babyer, regeringen har begrænset deres kulturelle udtryk ved at pålægge begrænsninger for brugen af ​​det aserbajdsjanske sprog i medierne, litteraturen, kunsten og uddannelsen.

Aktivister, der går ind for rettighederne for befolkningen i det sydlige Aserbajdsjan, bliver forfulgt og fængslet. For eksempel Alireza Farshi, en fremtrædende aktivist fra Sydaserbajdsjan , blev idømt 10 års fængsel for sin rolle i at fremme brugen af ​​det aserbajdsjanske sprog på den internationale mors sprogdag og for at distribuere bøger til unge mennesker i det sydlige Aserbajdsjan for at opmuntre dem til at lære og tale på deres modersmål.

De sociale bistandsprogrammer for de provinser, hvor det sydlige aserbajdsjan bor, er meget knappere end i nogen anden region. Problemet med at dræne Urmia-søen, som mange etniske aserbajdsjanere bor omkring, behandles bevidst ikke af de iranske myndigheder, hvilket fører til faldet i landbrugsprodukter, fattigdom og underernæring.

Dette er grundene til, at det sydlige aserbajdsjanere er det mest aktive mindretal, der deltager i de seneste protester mod regimet.

Selvom det i slutningen af ​​2022 så ud til, at hårde undertrykkelser satte en stopper for demonstrationerne og andre handlinger fra det sydlige aserbajdsjanere, er der en ny bølge af oprør, som er meget sværere at stoppe, og som udgør en væsentlig trussel mod Teheran.

Ideen om et uafhængigt det sydlige Aserbajdsjan, som altid har truet det iranske regime, har fået et comeback. Hvis de iranske aserbajdsjanske protestbevægelser tidligere led af total mangel på koordinering, for nylig har alt ændret sig . Mindst otte store bevægelser med forskellige dagsordener er opstået, lige fra krav om at give kulturel autonomi til uafhængighed. Nogle af dem ser fremtidens sydlige Aserbajdsjan som en aserisk klon af Iran, andre ønsker en vestliggjort stat, der ligner Tyrkiet og Aserbajdsjan. 

reklame

Alle organisationerne gik sammen i Tabriz, det historiske og kulturelle centrum i det sydlige aserbajdsjanere. Processen blev organiseret af aktivisterne fra Guney AZfront Telegram-kanal, som startede i begyndelsen af ​​februar med at pudse foldere med det uafhængige sydlige Aserbajdsjans flag over hele byens store lokationer, regeringsbygninger og endda IRGC's kontorer og kaserner.

Den anden bølge af foldere bar ikke bare et flag, men symbolerne for alle de store organisationer.

Videoer af plakater og flyers i alle størrelser og kvaliteter bliver delt på regionale sociale netværk og i Telegram.

Så kom turen til en flashmob: et stort antal iranske aserbajdsjanere begyndte at tage billeder foran velkendte strukturer i Tabriz, mens de brugte foldere til at skjule deres ansigter - for ikke at blive pågrebet af de iranske sikkerhedstjenester. Indtil nu er ingen af ​​aktivisterne i uafhængighedsbevægelsen blevet arresteret, selvom Tabriz er oversvømmet med politi- og IRGC-patruljer.

Regimet hævder, at "separatisterne" støttes af israelske og aserbajdsjanske efterretningstjenester. Iranske embedsmænd har påpeget, at Israels ambassadør i Baku, George Deek, i juli 2021 tweetede et billede af sig selv, mens han læste en bog kaldet "Mysterious Tales of Tabriz".

"Jeg lærer så meget om aserbajdsjansk historie og kultur i Tabriz i denne fantastiske bog, som jeg for nylig blev præsenteret for. Hvad læser I i disse dage?" - han skrev

Også iranske pro-regeringsanalytikere har henvist til ordene fra præsidenten for Republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev på topmødet i november 2022 for Organisationen af ​​Turkiske Stater. "Den unge generation i den tyrkiske verden bør have mulighed for at studere på deres modersmål i de lande, hvor de bor. Desværre er de fleste af de 40 millioner aserbajdsjanere, der bor uden for Aserbajdsjan, frataget disse muligheder. Uddannelse af vores landsmænd, der bor uden for de tyrkiske stater på deres modersmål bør altid være på organisationens dagsorden. De nødvendige skridt bør tages i denne retning", udtalte Aliyev.

Den seneste hurtige udvikling af strategisk samarbejde mellem Israel og Aserbajdsjan giver næring til Teherans frygt. Hvis det sydlige Aserbajdsjans løsrivelse finder sted, vil Iran bryde sammen. Mærkeligt nok overvejer det iranske regime ikke en mulighed for at opvarme sit forhold til det sydlige aserbajdsjanere.

Den 25. marts i Bruxelles er der planlagt en massedemonstration af iranske aserbajdsjanere foran det belgiske parlament. "The March of Freedom and Justice", som det kaldes, vil markere begyndelsen på en kampagne for at få støtte til et uafhængigt det sydlige Aserbajdsjan.

Bevægelsen for uafhængighed afhænger af Vestens støtte: den er afgørende for selve dens eksistens. Selvom emnet løsrivelse har været på tale før, er det første gang, at lokale organisationer går sammen.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending