Følg os

Iran

Eksperter opfordrer til afslutning af straffrihedskulturen i Iran, ansvarlighed for regimets ledere, herunder Raisi

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

På en onlinekonference afholdt den 24. juni af National Council of Resistance of Iran (NCRI) drøftede menneskerettighedseksperter og jurister implikationerne af Ebrahim Raisi som det iranske regimes præsident. De afvejede også den rolle, som det internationale samfund skal spille for at afslutte Teherans straffrihedskultur for kriminelle og holde regimets myndigheder ansvarlige for deres tidligere og igangværende forbrydelser, skriver Shahin Gobadi.

Paneldeltagerne omfattede tidligere FN-appeldommer og præsident for krigsforbryderdomstolen i Sierra Leone Geoffrey Robertson, præsident emeritus for Law Society of England og Wales Nicholas Fluck, tidligere amerikansk national sikkerhedsofficiel ambassadør Lincoln Bloomfield Jr., tidligere chef for FN Human Rettighedskontor i Irak Tahar Boumedra og en overlevende fra massakren Reza Fallahi i 1988.

Resultatet af præsidentvalget den 18. juni i Iran var valget af Raisi som regimets næste præsident. Det internationale samfund reagerede med oprør, hovedsagelig på grund af Raisi's direkte rolle i massakren i 1988 på over 30,000 politiske fanger over hele landet. Raisi var medlem af firemands 'Death Committee', der var ansvarlig for det afskyelige massemord. Det overvældende flertal af ofrene var tilhængere af den vigtigste oppositionsbevægelse, Mujahedin-e Khalq (MEK).

reklame

Regimets valgkarade stod også over for en hidtil uset og massiv landsdækkende boykot af det overvældende flertal af det iranske folk. Gennem deres rungende boykot gjorde det iranske folk det klart de søger intet mindre end regimeændringe i Iran ved deres egne hænder.

Ali Safavi, medlem af NCRI's udenrigsudvalg og moderator for torsdagens begivenhed, sagde, at det iranske folk har kaldt Raisi "håndlederen af ​​massakren i 1988".

Opstigningen til formandskabet for en af ​​de værste kriminelle i moderne historie, tilføjede han, var en beslutning truffet af mullahs 'øverste leder Ali Khamenei af fuldstændig desperation og fordi han står over for et samfund på randen af ​​eksplosion med mere populære oprør truende i horisonten.

reklame

Safavi afviste også myten om moderering i Teheran og tilføjede: "Raisis opstigning satte også en stopper for den vildfarne fortælling om" moderat vs hardliner ", som det iranske folk havde afskåret i deres chants af" Reformer, hardliner, spillet er nu forbi " under de fire landsdækkende oprør siden 2017. "

Den fremtrædende internationale menneskerettighedsekspert og jurist Geoffrey Robertson sagde: "Vi har nu en international kriminel som præsident for staten Iran ... Det, jeg har bevis for, er, at Raisi sammen med to andre kolleger ved flere lejligheder sendte folk til deres dødsfald uden en ordentlig eller faktisk nogen retssagsproces. Og det involverer ham i en forbrydelse mod menneskeheden. "

Han sagde, at Raisi's formandskab "fokuserer opmærksomheden på dette barbariske øjeblik i verdenshistorien, der er blevet overset," og kaldte massakren i 1988 som "faktisk en af ​​de største forbrydelser mod menneskeheden, bestemt den største begået mod fanger siden Anden Verdenskrig."

Med hensyn til De Forenede Nationers rolle sagde Hr. Robertson: "De Forenede Nationer har dårlig samvittighed over dette. På det tidspunkt advarede Amnesty International om massakren i hele Iran, men FN vendte det blinde øje til sagen."

"FN har pligt til at iværksætte en ordentlig undersøgelse af disse barbariske handlinger i 1988."

Hr. Robertson rejste også potentialet for anvendelse af Magnitsky-sanktionerne i Europa over for Raisi og andre embedsmænd, der var medskyldige i massakren i 1988. Som svar på spørgsmål om Raisi's immunitet mod retssagen som statsoverhoved sagde Hr. Robertson, at "en forbrydelse mod menneskeheden og behovet for at afslutte straffriheden ved at straffe den trumfer enhver immunitet."

Nick Fluck, præsident emeritus for Law Society of England og Wales, sagde: "Raisi sagde på rekord, at han var stolt af sin rolle i massakren på politiske fanger. Dette bør tjene som et vigtigt vækkekald for os alle. Vi kan ikke sidde stille på sidelinjen. "

Han tilføjede: "Det ser ud til, at dødsudvalget simpelthen udførte en oprydningsoperation [i 1988] for at fjerne folk, der var høje mod regimet."

Hr. Fluck sagde også: "Jeg bifalder NCRI's indsats og flid og overbevisning" med hensyn til at opfordre til efterforskning af massakren i 1988.

Tale fra Washington, DC, ambassadør Lincoln Bloomfield, Jr., sagde: "Vesten har undladt at imødegå virkeligheden. Grundlæggeren af ​​regimet, Ayatollah Khomeini, og hans efterfølger, den nuværende øverste leder Ali Khamenei, er begge grove krænkere af menneskerettigheder. De er ansvarlige for at lede større handlinger af international terrorisme på fremmed jord. "

Med henvisning til det faktum, at der ikke er forskelle mellem såkaldte "moderater" og "hardlinere" i regimet, siger Amb. Bloomfield sagde: "Siden 2017 har Raisi under den såkaldte moderate præsident Rouhani sat folk i fængsel. Raisis rolle er fortsat siden massakren i 1988 lige foran vores øjne."

Påmindelse om observationen om, at "menneskerettigheder er et centralt fokus for præsident Bidens budskab til verden," Amb. Bloomfield anbefalede: "De Forenede Stater og andre skal forfølge menneskerettighedssager ikke kun mod Raisi, men mod alle i regimet."

"Der skulle også være en efterretningsundersøgelse i Amerika for at sikre, at folk, der taler på vegne af Iran [regime], identificeres med deres forbindelse til regimet," konkluderede han.

En overlevende fra massakren i 1988 talte også ved arrangementet. Reza Fallahi, der mirakuløst undslap drabene og nu er bosat i Storbritannien, omtalte en forfærdelig personlig prøvelse, der begyndte med sin arrestation i september 1981 for at støtte MEK. Han mindede om, at planlægningen af ​​massakren begyndte "i slutningen af ​​1987 og begyndelsen af ​​1988".

Han tilføjede med hensyn til Raisi's rolle: "Ebrahim Raisi viste særlig fjendtlighed over for mig selv og mine cellekammerater ... De spurgte om vores tilknytning til enhver politisk organisation, hvis vi tror på Den Islamiske Republik, og om vi er villige til at omvende os, og så videre ... Alt i alt overlevede kun 12 mennesker i vores afdeling. "

Han tilføjede: "For at stoppe regimet fra at begå endnu en massakre, skal det internationale samfund, især FN, afslutte straffrihedskulturen, indlede en uafhængig undersøgelse af massakren og bringe folk som Raisi til regnskab."

Fallahi meddelte også, at ofrenes familier vil indgive en klage mod Raisi i Storbritannien.

"Vil de vestlige lande og De Forenede Nationer forblive tavse, som de gjorde under massakren i 1988?" spurgte massakren overlevende.

Tahar Boumedra, tidligere chef for FNs menneskerettighedskontor i Irak og koordinator for retfærdighed for ofrene for massakren i Iran i 1988 (JVMI) sagde: "JVMI slutter sig til Amnesty International, og vi opfordrer til Ebrahim Raisi at blive undersøgt for hans rolle i tidligere og igangværende forbrydelser mod menneskeheden og for internationale domstole for at bringe ham for retten. "

"Vi vil ikke vente, indtil immuniteten er fjernet fra Raisi for at handle. Vi vil handle, og vi vil bringe dette til det britiske system."

Boumedra sagde: "JVMI har dokumenteret en stor mængde bevismateriale, og det vil blive leveret til de berørte myndigheder," før han tilføjer, "Vi er overbevist om, at Raisi's sted ikke er at lede en stat eller være præsident. Hans plads er i et tilbageholdelsesanlæg. i Haag, "med henvisning til den internationale domstols hjemsted.

Iran

I Iran kan hårdføre bødler og krænkelser af menneskerettigheder stille op som præsident

Udgivet

on

Irans nye præsident, Ebrahim Raisi (billedet), overtaget embede den femte august, skriver Zana Ghorbani, analytiker og forsker i Mellemøsten med speciale i iranske anliggender.

Begivenhederne op til Raisis valg var nogle af de mest åbenlyse handlinger i regeringsmanipulation i Irans historie. 

Kun få uger før meningsmålingerne åbnede i slutningen af ​​juni, regimets Guardian Council, tilsynsorganet under direkte kontrol af øverste leder Ali Khamenei, hurtigt diskvalificeret hundredvis af forhåbninger til præsidentvalget, herunder mange reformistiske kandidater, der var vokset i popularitet blandt offentligheden. 

reklame

Da han var regimens insider, såvel som en nær allieret med øverste leder Khamenei, var det næppe en overraskelse, at regeringen tog foranstaltninger for at sikre Raisis sejr. Hvad der er lidt mere overraskende er, i hvilket omfang Ebrahim Raisi har deltaget i næsten enhver grusomhed begået af Den Islamiske Republik i løbet af de sidste fire årtier. 

Raisi har længe været kendt både i Iran og internationalt som en brutal hardliner. Raisis karriere har i det væsentlige udøvet magten fra Irans retsvæsen for at lette Ayatollahs værst mulige krænkelser af menneskerettighederne.    

Den nyinstallerede præsident blev en del af den revolutionære regering kort efter dens begyndelse. Efter at have deltaget i kuppet i 1979, der styrtede shahen, blev Raisi, en af ​​de prestigefyldte gejstlige familier og lærte inden for islamistisk retspraksis, udnævnt til det nye regimes retssystem. Mens han stadig var en ung mand, Raisi havde flere fremtrædende domstolsstillinger i hele landet. I slutningen af ​​1980'erne blev Raisi, stadig en ung mand, assisterende anklager for landets hovedstad Teheran. 

reklame

I disse dage var revolutionslederen Ruhollah Khomeini og hans håndlangere stod over for en befolkning stadig fuld af shah -tilhængere, sekularister og andre politiske fraktioner, der er imod regimet. Således tilbød årene i rollerne som kommunale og regionale anklagere Raisi rigelig erfaring med at undertrykke politiske dissidenter. Regimets udfordring med at knuse sine modstandere nåede sit højdepunkt i de senere år af krigen mellem Iran og Irak, en konflikt, der lagde en enorm belastning på den nye iranske regering og næsten tømte staten for alle dens ressourcer. Det var denne baggrund, der førte til den største og mest kendte af Raisis menneskerettighedsforbrydelser, den begivenhed, der er blevet kendt som 1988 -massakren.

I sommeren 1988 sendte Khomeini et hemmeligt kabel til en række topembedsmænd, der beordrede henrettelse af politiske fanger, der blev holdt i hele landet. Ebrahim Raisi, på dette tidspunkt allerede assisterende anklager for landets hovedstad Teheran, blev udnævnt til firemandspanelet der udstedte henrettelsesordre. Ifølge internationale menneskerettighedsgrupper, Khomeinis ordre, henrettet af Raisi og hans kolleger, førte til tusinder af fanger død i løbet af få uger. Nogle Iranske kilder placere det samlede dødstal på hele 30,000.          

Men Raisis brutalitetshistorie sluttede ikke med drabene i 1988. Raisi har faktisk haft konsekvent inddragelse i alle større regimeangreb mod sine borgere i de tre årtier siden.  

Efter mange års besættelse af anklagemyndigheder. Raisi endte i ledende stillinger i retsvæsenet og fik til sidst jobbet som Chief Justice, den øverste myndighed i hele retssystemet. Under Raisis ledelse blev retssystemet et regelmæssigt redskab til grusomhed og undertrykkelse. Næsten ufattelig vold blev brugt som en selvfølge, når man afhørte politiske fanger. Det seneste konto af Farideh Goudarzi, en tidligere antiregimeaktivist fungerer som et nedkølet eksempel. 

For sine politiske aktiviteter blev Goudarzi anholdt af regimyndigheder og ført til det nordvestlige Irans Hamedan -fængsel. „Jeg var gravid på tidspunktet for anholdelsen,“ fortæller Goudarzi, „og havde en kort tid tilbage, før min baby blev født. På trods af mine forhold tog de mig med til torturrummet lige efter min anholdelse, ”sagde hun. ”Det var et mørkt rum med en bænk i midten og en række elektriske kabler til at slå fanger. Der var omkring syv eller otte torturister. En af de mennesker, der var til stede under min tortur, var Ebrahim Raisi, dengang chefanklager i Hamedan og et af medlemmerne af Dødskomiteen i massakren i 1988. ” 

I de senere år har Raisi haft en hånd med at knuse den udbredte antiregimeaktivisme, der er opstået i hans land. Protestbevægelsen i 2019, der så massedemonstrationer i hele Iran, blev mødt med hård modstand fra regimet. Da protesterne begyndte, havde Raisi lige begyndt sin tid som chefdommer. Opstanden var den perfekte lejlighed til at demonstrere sine metoder til politisk undertrykkelse. Retsvæsenet gav sikkerhedsstyrker carte blanche myndighed at nedlægge demonstrationer. I løbet af cirka fire måneder, nogle 1,500 iranere blev dræbt mens de protesterede mod deres regering, alt på foranledning af øverste leder Khamenei og lettet af Raisis retsvæsenapparat. 

Iraniernes vedholdende krav om retfærdighed er i bedste fald blevet ignoreret. Aktivister, der forsøger at stille iranske embedsmænd til ansvar til denne dag forfulgt af regimet.  

Det har det britiske Amnesty International for nylig kaldet for en fuldstændig undersøgelse af Ebrahim Raisis forbrydelser, hvori det hedder, at mandens status som præsident ikke kan fritage ham for retfærdighed. Med Iran i dag i centrum for international politik, er det afgørende, at den sande karakter af Irans øverste embedsmand er fuldt ud anerkendt for, hvad det er.

Læs

Iran

Europæiske dignitarer og folkeretseksperter beskriver 1988 massakren i Iran som folkemord og en forbrydelse mod menneskeheden

Udgivet

on

På en onlinekonference, der faldt sammen med årsdagen for massakren i 1988 i Iran, krævede mere end 1,000 politiske fanger og vidner om tortur i de iranske fængsler en afslutning på den straffrihed, regimelederne nyder, og at retsforfølge den øverste leder Ali Khamenei og præsidenten Ebrahim Raisi og andre gerningsmænd til massakren.

I 1988, på grundlag af en fatwa (religiøs orden) af grundlæggeren af ​​Den Islamiske Republik, Ruhollah Khomeini, henrettede det gejstlige regime mindst 30,000 politiske fanger, hvoraf mere end 90% var aktivister i Mujahedin-e Khalq (MEK/PMOI ), den vigtigste iranske oppositionsbevægelse. De blev massakreret for deres standhaftige engagement i MEK's idealer og det iranske folks frihed. Ofrene blev begravet i hemmelige massegrave, og der har aldrig været en uafhængig FN -undersøgelse.

Maryam Rajavi, den valgte præsident for National Council of Resistance of Iran (NCRI), og hundredvis af fremtrædende politiske figurer samt jurister og førende eksperter i menneskerettigheder og folkeret fra hele verden deltog i konferencen.

reklame

I sin tale sagde Rajavi: Præstestyret ønskede at bryde og besejre ethvert medlem og tilhængere af MEK ved at torturere, brænde og piske. Det prøvede al ond, ondsindet og umenneskelig taktik. Endelig i sommeren 1988 blev MEK -medlemmer tilbudt et valg mellem død eller underkastelse kombineret med at give afkald på deres loyalitet over for MEK ....

Fru Rajavi understregede, at udnævnelsen af ​​Raisi til præsident var en åben krigserklæring mod befolkningen i Iran og PMOI/MEK. Hun understregede, at Call-for-Justice-bevægelsen ikke er et spontant fænomen, tilføjede hun: Call-for-Justice-bevægelsen er for os synonymt med udholdenhed, standhaftighed og modstand mod at vælte dette regime og etablere frihed af hele vores styrke. Af denne grund nægter massakren, minimerer antallet af ofre og sletter deres identitet, hvad regimet søger, fordi de tjener dets interesser og i sidste ende hjælper med at bevare dets styre. At skjule navnene og ødelægge ofrenes grave tjener samme formål. Hvordan kan man søge at ødelægge MEK, knuse deres positioner, værdier og røde linjer, fjerne modstandslederen og kalde sig en sympatisør for martyrerne og søge retfærdighed for dem? Dette er mullahs 'efterretningstjenesters og IRGC's trick for at fordreje og aflede Call-for-Justice-bevægelsen og undergrave den.

Hun opfordrede USA og Europa til at anerkende massakren i 1988 som folkedrab og kriminalitet mod menneskeheden. De må ikke acceptere Raisi i deres lande. De skal retsforfølge og stille ham ansvarlig, tilføjede hun. Rajavi genoptog også sin opfordring til FN's generalsekretær, FN's Højkommissær for Menneskerettigheder, FN's Menneskerettighedsråd, FN's særlige rapportører og internationale menneskerettighedsorganisationer om at besøge det iranske regimes fængsler og mødes med fangerne der, især de politiske fanger. Hun tilføjede, at sagen om krænkelser af menneskerettighederne i Iran, især vedrørende regimets adfærd i fængsler, skulle forelægges FN's Sikkerhedsråd.

reklame

Deltagerne i konferencen, der varer mere end fem timer, deltog fra mere end 2,000 steder over hele verden.

I sine bemærkninger henviste Geoffrey Robertson, første præsident for FN's særlige domstol i Sierra Leone til Khomeinis fatwa, der opfordrede til udslettelse af MEK og kaldte dem Mohareb (Guds fjender) og brugt af regimet som grundlag for massakren, han gentog: ”Det forekommer mig, at der er meget stærke beviser for, at dette var et folkedrab. Det gælder for at dræbe eller torturere en bestemt gruppe for deres religiøse overbevisning. En religiøs gruppe, der ikke accepterede det iranske regimes tilbagestående ideologi ... Der er ingen tvivl om, at der er en sag om at retsforfølge [regimets præsident Ebrahim] Raisi m.fl. Der har været begået en forbrydelse, der engagerer internationalt ansvar. Noget skal gøres ved det, som det er gjort mod gerningsmændene i Srebrenica -massakren. ”

Raisi var medlem af "Death Commission" i Teheran og sendte tusindvis af MEK -aktivisterne til galgen.

Ifølge Kumi Naidoo, generalsekretær for Amnesty International (2018-2020): ”Massakren i 1988 var en brutal, blodtørstig massakre, et folkemord. Det er rørende for mig at se styrken og modet hos mennesker, der har været igennem så meget og set så meget tragedie og udstå disse grusomheder. Jeg vil gerne hylde alle MEK -fangerne og bifalde dig ... EU og et bredere internationalt samfund må tage føringen i dette spørgsmål. Denne regering, ledet af Raisi, har endnu større skyld i spørgsmålet om massakren i 1988. Regeringer, der opfører sig sådan, må erkende, at adfærd ikke så meget er et magtdemonstration som en indrømmelse af svaghed. ”

Eric David, en ekspert i international humanitær lov fra Belgien, bekræftede også karakteriseringen af ​​folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden for massakren i 1988.

Franco Frattini, Italiens udenrigsminister (2002–2004 og 2008–2011) og europæisk kommissær for retfærdighed, frihed og sikkerhed (2004–2008) sagde: ”Handlingen fra den nye iranske regering er i overensstemmelse med regimets historie. ny udenrigsminister har tjent under tidligere regeringer. Der er ingen forskel mellem konservative og reformister. Det er det samme regime. Dette bekræftes af udenrigsministerens nærhed til chefen for Quds Force. Han bekræftede endda, at han ville fortsætte vejen til Qassem Soleimani. Endelig håber jeg på en uafhængig undersøgelse uden begrænsning af massakren i 1988. FN -systemets troværdighed er på spil. FNs Sikkerhedsråd har en moralsk pligt. FN skylder denne moralske pligt til uskyldige ofre. Lad os søg retfærdighed. Lad os gå videre med en seriøs international undersøgelse. "

Guy Verhofstadt, Belgiens premierminister (1999 til 2008) påpegede: ”Massakren i 1988 målrettede en hel generation af unge. Det er afgørende at vide, at dette var planlagt på forhånd. Det var planlagt og nøje udført med et klart mål for øje. Det betegnes som folkedrab. Massakren blev aldrig officielt undersøgt af FN, og gerningsmændene blev ikke tiltalt. De nyder straffrihed. I dag drives regimet af datidens mordere. ”

Giulio Terzi, Italiens udenrigsminister (2011 til 2013) sagde: ”Over 90% af dem, der blev henrettet i massakren i 1988, var medlemmer af MEK og tilhængere. Fangerne valgte at stå højt ved at nægte at give afkald på deres støtte til MEK. Mange har opfordret til en international undersøgelse af massakren i 1988. EU's højtstående repræsentant Josep Borrell bør afslutte sin sædvanlige tilgang til det iranske regime. Han bør tilskynde alle FN's medlemsstater til at kræve ansvar for Irans store kriminalitet mod menneskeheden. Tusinder af mennesker er derude, der forventer en mere selvsikker tilgang fra det internationale samfund, især EU. ”

John Baird, Canadas udenrigsminister (2011-2015), talte også til konferencen og fordømte massakren i 1988. Også han opfordrede til en international undersøgelse af denne forbrydelse mod menneskeheden.

Audronius Ažubalis, udenrigsminister i Litauen (2010 - 2012), understregede: "Ingen har endnu stået over for retfærdighed for denne forbrydelse mod menneskeheden. Der er ingen politisk vilje til at stille gerningsmændene til ansvar. En FN -undersøgelse af massakren i 1988 er et must. EU har ignoreret disse opfordringer, ikke vist nogen reaktion og ikke været parat til at vise en reaktion. Jeg vil opfordre EU til at sanktionere regimet for forbrydelser mod menneskeheden. Jeg tror, ​​at Litauen kan gå forrest blandt EU -medlemmer . ”

Læs

Iran

Rally i Stockholm: Iranere opfordrer FN til at undersøge Ebrahim Raisis rolle i massakren i 1988 i Iran

Udgivet

on

Iranere rejste fra alle dele af Sverige til Stockholm mandag (23. august) for at deltage i et stævne på 33 -årsdagen for massakren på 30 000 politiske fanger i Iran.

Stævnet blev afholdt uden for det svenske parlament og overfor det svenske udenrigsministerium, og blev efterfulgt af en march gennem det centrale Stockholm til minde om dem, der blev henrettet i fængsler i hele Iran på grundlag af en fatwa af regimets grundlægger, Ruhollah Khomeini. Mere end 90 procent af ofrene var medlemmer og tilhængere af People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).

Rallyets deltagere hædrede ofrene ved at holde billeder af dem under en udstilling, der også fremhævede den nuværende præsident Ebrahim Raisi og den øverste leder Khameneis involvering i de udenretslige henrettelser.  

reklame

De opfordrede til en FN -undersøgelse, der førte til retsforfølgelse af Raisi og andre regeringsembedsmænd, der var ansvarlige for massakren i 1988, som FN's menneskerettighedseksperter og Amnesty International har karakteriseret som en forbrydelse mod menneskeheden. De opfordrede den svenske regering til at lede bestræbelserne på at etablere en sådan undersøgelse og stoppe Irans straffrihed i spørgsmål vedrørende menneskerettigheder.

Den valgte præsident for National Council of Resistance of Iran (NCRI), Maryam Rajavi, talte direkte til stævnet ved video og sagde:

”Ali Khamenei og hans samarbejdspartnere hængte tusinder og tusinder af politiske fanger i 1988 for at bevare deres styre. Med den samme hensynsløse brutalitet dræber de hundredtusinder af hjælpeløse mennesker i dag i coronaens inferno, igen for at beskytte deres regime.  

reklame

”Vi opfordrer derfor det internationale samfund til at anerkende massakren på 30,000 politiske fanger i 1988 som folkedrab og en forbrydelse mod menneskeheden. Det er bydende nødvendigt, især for de europæiske regeringer, at revidere deres politik med at lukke øjnene for den største massakre på politiske fanger siden Anden Verdenskrig. Som det for nylig blev anført i brevet fra en gruppe medlemmer af Europa -Parlamentet til EU's udenrigspolitiske chef, der beroliger og beroliger det iranske regime 'modsiger europæiske forpligtelser til at opretholde og stå for menneskerettigheder'. ”

Ud over en række svenske parlamentarikere fra forskellige partier som Magnus Oscarsson, Alexsandra Anstrell, Hans Eklind og Kejll Arne Ottosson, andre dignitarer, herunder Ingrid Betancourt, den tidligere colombianske præsidentkandidat, Patrick Kennedy, tidligere medlem af den amerikanske kongres, og Kimmo Sasi, tidligere Finlands transport- og kommunikationsminister, talte praktisk talt til stævnet og støttede deltagernes krav om en international undersøgelse.

"I dag er familierne til ofrene fra 1988 udsat for vedvarende trusler i Iran," sagde Betancourt. ”FN's menneskerettighedseksperter har også udtrykt alarm over ødelæggelsen af ​​massegravene. Mullaherne ønsker ikke at efterlade bevis for de forbrydelser, som vi søger retfærdighed for. Og i dag er den første magtposition i Iran besat af en gerningsmand af disse forbrydelser. ”

”Vi sagde efter Holocaust, at vi aldrig vil se disse forbrydelser mod menneskeheden igen, og alligevel har vi det. Årsagen er, at vi som internationalt samfund ikke har stået op og fordømt disse forbrydelser, ”bekræftede Patrick Kennedy.

I sine bemærkninger sagde Kimo Sassi: ”Massakren i 1988 var et af de mørkeste øjeblikke i Irans historie. 30,000 politiske fanger blev dømt og dræbt og myrdet. Der er massegrave i 36 byer i Iran, og der var ingen korrekt proces. Massakren var en beslutning truffet af den øverste leder i Iran, en forbrydelse mod menneskeheden. ”

En række familier til ofrene og repræsentanter for de svensk-iranske samfund talte også til stævnet.

Demonstrationen faldt sammen med retssagen mod Hamid Noury, en af ​​gerningsmændene i massakren i 1988, der i øjeblikket sidder i fængsel i Stockholm. Retssagen, der startede tidligere på måneden, fortsætter indtil april næste år med en række tidligere iranske politiske fanger og overlevende, der vidner mod regimet i retten.

I 1988 udsendte Ruhollah Khomeini, dengang den øverste leder af det iranske regime, en fatwa, der beordrede henrettelse af alle Mojahedin -fanger, der nægtede at omvende sig. Mere end 30,000 politiske fanger, det overvældende flertal af dem fra MEK, blev massakreret på få måneder. Ofrene blev begravet i hemmelige massegrave.

Ebrahim Raisi, den nuværende præsident for det iranske regime, var et af de fire medlemmer af "Death Commission" i Teheran. Han sendte tusinder af MEK til galgen i 1988.

Der har aldrig været en uafhængig FN -undersøgelse af massakren. Amnesty Internationals generalsekretær sagde i en erklæring den 19. juni: "At Ebrahim Raisi er trådt op til præsidentposten i stedet for at blive undersøgt for forbrydelserne mod menneskeheden, er en dyster påmindelse om, at straffrihed hersker i Iran."

Læs
reklame
reklame
reklame

trending