Følg os

EU

Mohsen Rezaee fremstår som Vests mand på jorden

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Efterhånden som nukleare samtaler i Wien holder fast, holder forhandlerne nøje øje med Irans kommende præsidentvalg, hvis resultat kan være nøglen til at bryde den nuværende dødvande, skriver Yanis Radulović.

Med en fjerde forhandlingsrunde, der skal genoptages i Wien i denne uge, øges presset på højtstående europæiske forhandlere for at nå til enighed, der bygger bro på den geopolitiske kløft mellem Washington og Teheran og bringer Iran tilbage til overholdelse med den fælles samlede handlingsplan for 2015 (JCPOA).

En historisk ikke-spredningsaftale og bredt betragtet som en af ​​Obama-administrationens førende udenrigspolitiske resultater, JCPOA skabte en ramme for at begrænse Irans atomvåbenudbrudstid og etablerede formelle skridt til at begrænse berigelsen af ​​fissilt materiale, planlægge gennemsigtige inspektioner af atomanlæg og demontering af overskydende centrifugeanlæg. Til gengæld for vedvarende overholdelse af denne ramme blev USA og andre større verdensmagter enige om en gradvis ophævelse af nuklearrelaterede sanktioner mod Iran.

Da USA trak sig ud af denne milepælsaftale i 2018, trådte de europæiske medunderskrivere i Tyskland, Frankrig og Storbritannien op for at holde aftalen i live. Imidlertid blev de europæiske forbindelser i regionen hurtigt anstrengt af genoplivningen af ​​Washingtons "maksimal preskampagne”Om Iran, en kampagne, der havde til formål at kvæle den iranske økonomi via ensidige sanktioner og eskalerende gengældelsesaktioner.

Ikke overraskende har Washingtons omdrejningspunkt til maksimalt pres placeret de store europæiske magter i en udenrigspolitik dobbelt. Mens den nylige stigning i spændingerne mellem USA og Iran er faldet ned siden valget af præsident Joe Biden, har hans forgængers tilgang i regionen haft en varig effekt på iransk goodwill over for multilaterale aftaler som JCPOA.

For de europæiske medunderskrivere er kerneforhandlingerne i Wien det indlejret i en bredere strategi af strategisk afslapning og diplomatisk reintegration mellem Europa og Iran. Ud over de åbenlyse fordele ved ikke-spredning af atomvåben ser Europa også på en fremtid, hvor Iran kan træde op som en fuldgyldig, sanktionsfri aktør på den internationale scene. På trods af en anslået 9 procent andel af verdens oliereserver er den sanktionssvækkede iranske økonomi sørgeligt underudviklet. Kast det simulative potentiale for Irans frosne aktiver - anslået til at være værd mellem $ 100 og $ 120 milliarder - og det er let at se, hvorfor Europa betragter Iran som en sådan lovende partner for direkte udenlandske investeringer.

På en betingelse om anonymitet, en højtstående embedsmand fra det amerikanske udenrigsministerium talte med Reuters og kaster lys over sandsynligheden for, at en aftale bliver inked under den fjerde samtalerunde, idet han siger: "Er det muligt, at vi vil se et gensidigt tilbagevenden til overholdelse i de næste par uger eller en forståelse af en gensidig overholdelse? mulig ja. ”

reklame

Abbas Araqchi, Irans øverste forhandler, er lidt mere pessimistisk med hensyn til chancerne for en aftale i den nærmeste fremtid. Tale på stats-tv understregede Araqchi, at Iran ikke ville skynde sig at indgå en ny aftale uden en stabil ramme af garantier.

"Når det vil ske, er uforudsigeligt, og en tidsramme kan ikke fastlægges. Iran prøver (for) at det skal ske så hurtigt som muligt, men vi vil ikke gøre noget i en hast," Sagde Araqchi.

Som formelle samtaler stopper, Europæiske forhandlere ser på Mohsen Rezaee, en af ​​tre frontløbere i det kommende iranske præsidentvalg, for at skære igennem den diplomatiske bureaukrati og fremme gensidigt fordelagtigt samarbejde med USA og EU.

I modsætning til hans kolleger til præsidentkandidater er Rezaee ikke en livslang politiker. Ikke desto mindre er Rezaee en erfaren diplomat og pragmatisk forhandler med en karriere der spænder over Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) til Expediency Discernment Council. Måske Rezaees mest imponerende præstation er det faktum, at han i alle sine år med civil, militær og politisk tjeneste aldrig har været genstand for en korruptionskandale eller kriminel undersøgelse.

Mens etablerede politikere som udenrigsminister Mohammad Javad Zarif kan være en mere konventionelt attraktiv partner med Vesten, er der en voksende overbevisning i Europa om, at Rezaee, en velafrundet, respekteret og pålidelig kandidat, er den mand, der er bedst egnet til at repræsentere Iran og dets holdning til internationale atomforhandlinger.

En bevist leder, der er bange for at udtrykke sine meninger, Rezaee har gentagne gange vist, at han er i stand til at justere sine meninger og forene koalitioner. På trods af sin rolle som repræsentant for "Revolution Generation" har Rezaee gjort det klart, at han ikke er nogen radikal. Efter år med offentlig tjeneste har Rezaee brudt rækker med mange af de hårde synspunkter, der er almindelige i IRGC. Faktisk i et interview med Teheran Times, gik han så langt som at afvise et atomvåbenkapløb som uklogt og bemærkede: "Politisk visdom kræver ikke at jagte våben, der kan ødelægge hele menneskeheden."

Med hindringer for fremskridtsopdræt ved hver tur i Wien er det blevet meget klart, at Vesten har brug for en mand på jorden i Iran. Mohsen Rezaee og den nye bevægelse, han repræsenterer, kan være nøglen til at bryde dødvandet i forhandlingerne og bringe Iran tilbage som en vigtig aktør i den globale økonomi.

De udtalelser, der er udtrykt i ovenstående artikel, er forfatterens alene og afspejler ikke nogen mening fra EU Reporter.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending