Følg os

Ungarsk vin

EU afviser Orbáns rejse til Moskva

DEL:

Udgivet

on

Den Europæiske Union har taget afstand fra den ungarske premierminister Viktor Orbáns besøg i Moskva for at møde Vladimir Putin. En iskold erklæring udstedt af Tjenesten for EU's Optræden Udadtil på vegne af den højtstående repræsentant Josep Borrell har præciseret, at på trods af Ungarns formandskab for Rådet for EU, har det intet med dem at gøre.

Erklæringen lyder i sin helhed:

Premierminister Viktor Orbáns besøg i Moskva finder udelukkende sted inden for rammerne af de bilaterale forbindelser mellem Ungarn og Rusland. 

Ungarn er nu EU-medlemsstaten, der tjener det roterende formandskab for Rådet indtil den 31. december 2024. Dette indebærer ikke nogen ekstern repræsentation af Unionen, som er ansvarlig for formanden for Det Europæiske Råd på stats- eller regeringschefniveau og for Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik på ministerplan.

Premierminister Orbán har ikke fået noget mandat fra EU-rådet til at besøge Moskva. EU's holdning til Ruslands angrebskrig mod Ukraine afspejles i mange konklusioner fra Det Europæiske Råd. Den holdning udelukker officielle kontakter mellem EU og præsident Putin. Den ungarske premierminister repræsenterer således ikke EU i nogen form. 

Derudover er det værd at minde om, at præsident Putin er blevet tiltalt af Den Internationale Straffedomstol og en arrestordre frigivet for hans rolle i forhold til tvangsdeportation af børn fra Ukraine til Rusland.

reklame

Viktor Orbán har allerede aflagt et overraskelsesbesøg i Kiev, som ikke så ud til at gøre noget for at forbedre hans frostklare forhold til Volodymyr Zelenskyy. Inden han gik med til Mark Ruttes udnævnelse som NATO's næste generalsekretær, opnåede han en aftale om, at Ungarn ikke ville bidrage til at bevæbne Ukraine i dets krig mod den russiske invasion.

Den ungarske premierminister har også blokeret og forsinket EU's bistand til Ukraine, og selv i nærværelse af den ukrainske leder fortsatte han med at argumentere for en våbenhvile med russiske tropper, der stadig besatte ukrainsk territorium.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending